Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Burgundslipp på Aker Brygge 2018

En rådyr flaske vin får Bjørn Håvard til å sove ute i åtte dager

- At jeg må vente 20-30 år på å kunne drikke vinen til mange tusen kroner gjør ingenting. Det blir en desto bedre fest! sier Bjørn Håvard Larsen.

TÅLMODIG: I går sørget Bjørn Håvard Larsen for å være førstemann i køen på Vinmonopolets utsalg på Aker Brygge. Først neste torsdag åpner Bourgogne-slippet! Foto: Lars O Gulbrandsen
TÅLMODIG: I går sørget Bjørn Håvard Larsen for å være førstemann i køen på Vinmonopolets utsalg på Aker Brygge. Først neste torsdag åpner Bourgogne-slippet! Foto: Lars O Gulbrandsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag regnet det og vekslet mellom pluss- og minusgrader i hovedstaden. Men utenfor Vinmonopolets utsalg på Aker Brygge satt nordlendingen Bjørn Håvard Larsen og smilte bredt - vel vitende om at han er nummer 1 i køen foran Burgund-slippet først neste torsdag!

- I fjor var jeg nummer to i køen, og da gikk jeg glipp av muligheten til å få med den originale trekassen til vinen jeg var på jakt etter. Så derfor reiste jeg over allerede onsdag - to dager tidligere enn jeg pleier! sier sivilingeniøren og ler godt innpakket i flere lag med ull og beskyttelsespose rundt kroppen.

Selger ikke vinen videre

- I fjor leste vi i Dagens Næringsliv at du på tilsvarende vinslipp kjøpte en Romanee-Conti til nesten 40.000 kroner. Hva gjorde du med flaska?

- Hehe, ja det er det flere som lurer på: Den ligger og godtgjør seg og venter på å bli moden. Det kan ta ennå 20-30 år, men når den er klar, akter jeg å åpne den også!

- Hvordan anledning må det være for å drikke en vin i en slik prisklasse?

- Det trenger ikke å være noen anledning; anledningen følger av at man drikker den! konstaterer Bjørn Håvard.

I filialen på Aker Brygge har man i 2017 solgt syv flasker av «DRC Romanee-Conti Grand Cru» - også kjent som verdens beste vin. Denne har nå en listepris på 45 175 kroner per flaske!

Les også: 10 gode viner under 100 kroner

Dagbladets faste vinanmelder Robert Lie er full av lovord:

- DRC Romanee-Conti er en av verdens beste og mest ettertraktede viner. Produksjonen er liten, etterspørselen skyhøy og prisene deretter. Auksjonspriser på denne vinen er ofte langt høyere enn Vinmonopolets utsalgspris, og den kan i så måte karakteriseres som et godt kjøp til tross for den høye prisen, sier han

​-Kupp

Bjørn Håvard Larsen er til daglig prosjektleder i Gintel i Trondheim, et firma som driver med telefoniløsninger for bedrifter. Takket være en velvillig innstilt sjef har den humørfylte mannen de siste 11 årene gjort burgund-slippene i Oslo til en årlig foreteelse. I motsetning til flere andre som stimler til i dette tidsrommet, selger ikke Bjørn Håvard noen av flaskene han kjøper videre.

TOPP KVALITET: -2015-årgangen av Burgund som vi selger på slippet 1. februar, er av de beste årgangene vi har sett, sier Arnt Egil Nordlien i Vinmonopolet. Foto: Tommy Andresen
TOPP KVALITET: -2015-årgangen av Burgund som vi selger på slippet 1. februar, er av de beste årgangene vi har sett, sier Arnt Egil Nordlien i Vinmonopolet. Foto: Tommy Andresen Vis mer

- Kr 37 000 for ei flaske kan være et kupp. Det er ingen plasser i verden hvor man kan få tak i så fantastiske viner så billig som i Norge, sier vinentusiasten opprømt.

- Hva sier vennene om dine vinvaner?

- De er blitt vant til det! Og forresten vet jeg ikke helt hva jeg skal kjøpe i år, for jeg må vente til i morgen for å se hva som blir gjort tilgjengelig i butikken. Jeg vet bare at det i år dreier seg om Burgund-vin fra den ettertraktede årgangen 2015.

- Dagbladet er kjent med at det i Vinmonopolets utsalg på Aker Brygge vil bli gjort tilgjengelig to stk av den mest ettertraktede vinen Romanee-Conti fra Domaine de la Romanee-Conti (2014). Er du rede til å bla opp tilsvarende som i fjor?

GODT KLEDD: - Å sitte mange dager i kø for å kunne kjøpe god vin er helt topp, synes Bjørn Håvard Larsen. Foto: Lars O Gulbrandsen
GODT KLEDD: - Å sitte mange dager i kø for å kunne kjøpe god vin er helt topp, synes Bjørn Håvard Larsen. Foto: Lars O Gulbrandsen Vis mer

- Det er mulig, men først må jeg avvente lista som foreligger i morgen. I en ideell verden skulle man kunne kjøpe ubegrenset av alt man har lyst på, men det er begrenset hva som er tilgjengelig og derfor er det også lagt inn kvoter for oss som står i kø. I fjor bød 2014-årgangen på fantastisk hvit Burgund-vin, mens i år gjelder det tilsvarende for den røde 2015-årgangen.

- En av de beste årgangene på lang tid

Det siste bekrefter seniorproduktsjef Arnt Egil Nordlien på Vinmonopolet:

KOSTBAR: - DRC Romanee-Conti er en av verdens beste og mest ettertraktede viner, sier Dagbladets vinanmelder Robert Lie.
KOSTBAR: - DRC Romanee-Conti er en av verdens beste og mest ettertraktede viner, sier Dagbladets vinanmelder Robert Lie. Vis mer

- Årets slipp i Spesialutvalget tar for seg Burgund fra den ettertraktede årgangen 2015. Årgangen er anerkjent som en av de beste på lang tid og sammenlignes med noen av de største årgangene vi har sett, slik som 1959 og 1945. Ofte er det slik i Burgund at et godt år for rødvin betyr et dårlig år for hvitvin og motsatt. Spesielt i 2015 er at det er en god årgang for både rødt og hvitt. Dog er det de røde vinene fra Burgund som er viet størst oppmerksomhet i pressen i årgangen, fremholder han overfor Dagbladet.

Bjørn Håvard Larsen medgir at han også har en annen stor lidenskap:

- Egentlig er jeg mest interessert i whisky, men der foregår slippene på en annen måte - slik at det dreier seg å være kjappest ute på vinmonopolet.no, forklarer han.

- Hvordan får du dagene å gå frem til neste torsdag?

- Det er ikke noe problem. Jeg har med meg lesestoff, to powerbank til mobilen, godt med klær - og rett i nærheten av polet ligger toalett. Over alt her på Aker Brygge er det restauranter, men jeg bestiller meg gjerne takeaway!

- Når regner du med å få selskap av flere i køen?

- Nå på morgenkvisten har nummer to i køen kommet. Jeg er forberedt på å være her de neste syv dagene. dette er ferie for meg. Og du, jeg tenker aldri på om en vin jeg drikker er dyr eller billig. Det viktigste er at den er moden og matcher det jeg skal spise. Det spesielle med Burgundvin, er blant annet de utrolige grunnforholdene vinrankene vokser opp på. Det er som å smake på historie! sier nordlendingen oppglødd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!