Slik kan vi drikke våren inn:

En skvett gin gjorde susen: - Vår!

I hele Norge er det bare jeg som drikker vårdrinken over alle vårdrinker.

ENDELIG HEGG: Duften av vår kan høstes, fylles på flasker og bli til Norges beste vårdrink. Ihvertfall ifølge meg. Foto: Christopher Sjuve
ENDELIG HEGG: Duften av vår kan høstes, fylles på flasker og bli til Norges beste vårdrink. Ihvertfall ifølge meg. Foto: Christopher SjuveVis mer
En skvett gin gjorde susen: - Vår!

Våren er i lufta. Bokstavelig talt.

Ja, du kjenner det nok. Når du rusler langs blomstrende hager, så slår det deg plutselig.

- Ah … Det er vår i lufta!

(Nei, jeg snakker ikke om pollen og allergier.)

Vet du hva den duften er?

Hegg.

I alle fall veldig ofte.

Hegg er noen ganger en busk på størrelse med en solid syrinbusk. Andre ganger er den et digert tre. Har du først identifisert duften, glemmer du den aldri.

Jeg synes den er nydelig, men noen raringer mener det lukter for voldsomt – og dessuten minner om kattepiss. De tar feil, selvsagt.

Men, så da: Hva gjør vi med denne duften, annet enn å nyte de dagene den er i blomst? Hva om vi kunne fange disse duftene – på ei flaske, for eksempel?

- Hva?! Putte duften av vår inn i ei flaske?

Ja. Det var akkurat det jeg bestemte meg for. Svenskene (og danskene) har for lengst fortryllet oss med «flädersaft» - altså saft av hyllebærblomst. Så, hvorfor ikke teste med heggeblomster, som dufter så deilig?

Derfor sto jeg der, og strakte meg etter blomstene. Jeg tror jeg klippet omtrent 50 blomster før jeg ga meg. Det merkes knapt på et lite tre.

Søk i våre 5000 oppskrifter

Deretter var det å koke opp sukkerlake med noen sitronskiver og sitronsyre, helle dette over alle blomstene og sette alt i kjøleskapet. I to dager skulle jeg vente.

Så, på blanke mandagen, helte jeg isbiter, heggeblomstsaft og en klunk med gin i glasset.

Og hva får vi da? Norges beste vårdrink. Synes jeg.

Den klarer seg også fint uten gin. Litt boblevann er finfint. Eller bare vann.

Er jeg den eneste i Norge som drikker våren inn? Kanskje. Skål for det!

Fikk du lyst til å feire årstida, du og? Da er oppskriften her: