<strong>BLÅSKJELL:</strong> Gjester ved totalt 16 spisesteder er blitt syke som følge av blåskjell med for høye DSP-verdier. Det er svært sjeldent at oppdretts-blåskjell er farlig å spise.
BLÅSKJELL: Gjester ved totalt 16 spisesteder er blitt syke som følge av blåskjell med for høye DSP-verdier. Det er svært sjeldent at oppdretts-blåskjell er farlig å spise. Vis mer

Matforgiftet av blåskjell

Enda flere syke etter blåskjell-forgiftning: 61 rammet på 13 nye serveringssteder

Selv om de 14 tonnene med giftige blåskjell er tilbakekalt, har Mattilsynet blitt varslet om flere som ble syke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sist fredag kunne Dagbladet bringe nyheten om at ni personer er matforgiftet av blåskjell på flere ulike spisesteder. - Jeg kan ikke huske sist at gjester på flere restauranter er blitt matforgiftet i et så stort omfang, kommenterte seksjonssjef Jorunn Aasgaard Grini i Mattilsynet.

Nå kan Dagbladet avsløre at ytterligere 52 gjester på 13 andre spisesteder har meldt om mageproblemer, som følge av blåskjell med for høye DSP-verdier. Alle skal stamme fra det samme partiet som opprinnelig førte til at to spisesteder i Son og et annet utenfor Oslo ble rammet i begynnelsen av juli.

Det tilhører sjeldenhetene at blåskjell laget kommersielt, inneholder for høye algegifter. Det er Snadder og Snaskum AS i Trøndlag som står bak leveransen av blåskjellene, som skal ha vært levert til en rekke restauranter i østlandsområdet.

Produktene ble høstet etter høstetillatelse fra Mattilsynet, men rask oppblomstring av DSP-toksiske alger har ført til at det er alger i blåskjellene.

Opprinnelig trodde man at blåskjellforgiftningen hadde rammet tre spisesteder og at ni personer var blitt syke. Men de siste dagene har Mattilsynet måtte oppjustere tallene, slik at det nå er 61 personer som har blitt syke etter å spist blåskjell på totalt 16 ulike spisesteder.

-Tilbaketrekkingen har fungert

Restaurantene - som alle er helt uskyldige - befinner seg dels i Østfold, Akershus og Oslo.

<strong>SENIORINSPEKTØR:</strong> Mona Magnussen i Mattilsynet bekrefter at 61 er blitt syke etter blåskjellforgiftning. Foto: Privat
SENIORINSPEKTØR: Mona Magnussen i Mattilsynet bekrefter at 61 er blitt syke etter blåskjellforgiftning. Foto: Privat Vis mer

- Vi har mottatt bekymrings-meldinger fra flere som spiste blåskjell i forrige uke og som ble syke. Vi anser det som forholdsvis sikkert at disse har spist blåskjell fra Snadder og Snaskum. Vi har ikke mottatt meldinger om at folk har blitt syke av disse blåskjellene de siste dagene. Det ser dermed ut som om tilbaketrekkingen har fungert, sier seniorinspektør Mona Magnussen overfor Dagbladet.

- Alle skjellene som pakkes hos bedriften er nøye kontrollert i henhold til Mattilsynets regelverk. Derfor er det ekstra kjedelig med situasjonen som har oppstått, og at algegiften DSP er funnet i våre blåskjell, sier eier i Snadder og Snaskum, Magne Hoem, til Dagbladet.

Hans selskap er Norges eldste blåskjell-leverandør og er tidligere blitt kåret til «best i test».

- Toksininnholdet i blåskjellene det er snakk om, økte utforutsett raskt. Vi gjennomfører sporingsprøver hele tiden. Grenseverdien er 160. Da en ny prøve viste at DSP-verdien hadde steget raskt opp til 426 på dette spesielle partiet, stanset vi umiddelbart produksjonen av disse blåskjellene og startet tilbakekalling. Uansett, at noen folk har blitt syke av å spise våre skjell er noe vi beklager veldig, veldig sterkt, sier Magne Hoem.

TAR BARE NOEN MINUTTER: Du kan dampe blåskjell i gryta eller i folie på grillen. Pass på at skjellene har åpnet seg før du spiser dem. Vis mer Vis mer

Gode kontroller

Fungerende avdelingssjef Jan Arild Røkke i Mattilsynet sier at Snadder og Snaskum har håndtert situasjonen helt etter boka:

- Slike bedrifter har krav på et internkontrollsystem som blant annet sikrer sporbarhet og rutiner for tilbaketrekking hvis en slik uønsket hendelse skulle oppstå. Ved denne hendelsen startet virksomheten tilbaketrekkinga i sitt distribusjonsledd umiddelbart da mistanken ble kjent samtidig med at Mattilsynet ble varslet, sier Røkke om partiet på totalt 14 tonn blåskjell med for høye DSO-verdier.

Skjell er et produkt som krever mer kontroll enn de fleste andre matvarer, der risikoen først og fremst er knyttet til innhold av algegifter.

Norge er gjennom EØS-avtalen forpliktet til å følge EU-regelverket på skjellområdet.

Blåskjellvarsel kan du nå se oppdatert varsel for de neste sju dagene, dersom du ønsker å hente opp blåskjell fra fjorden selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer