Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Her finner du billig utepils:

Endelig er utepils-sesongen her. Men Bryggeriforeningen advarer mot å betale for lite for ølen

- Man bør tenke «er det mulig å drive hvitt på denne måten?»

ENDELIG: Sommeren ser ut til å ha meldt sin ankomst flere steder i landet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet 
ENDELIG: Sommeren ser ut til å ha meldt sin ankomst flere steder i landet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så fort solen varmer i gamlelandet henter vi fram solbrillene og oppsøker serveringsstedene. Den såkalte «utepilsen» står høyt i kurs blandt nordmenn.

Om sommeren reiser vi til verdens største utland, «Syden», der vi elsker billig mat og drikke. Men det må da gå an å få tak i en billig halvliter her hjemme og? Og hva er egentlig grunnen til at ølprisene varierer så mye som de gjør?

Lenger ned i saken finner du en liten oversikt over steder med utepils i Oslo, Tromsø, Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand.

Dagbladet har tatt kontakt med en utesteder i de forskjellige byene, men trenger også din hjelp med å fylle ut lista med utepils-priser i de aktuelle byene. Send journalisten en mail eller tips oss på vår Facebook-side.

Prisene på øl varierer veldig, og selv om Oslo har verdens dyreste pils ifølge Deutsche Bank, kan man finne enkelte steder der det er svært billig.

- Markedet bestemmer prisen

Petter Nome i Bryggeriforeningen forteller til Dagbladet at blant annet husleie, lønninger og andre regninger er med på å sette ølprisene rundt omkring i vårt langstrakte land.

I tillegg til at utestedene selv bestemmer ølpris med tanke på hvilken økonomiske risiko de ønsker å ta, er også markedet med på å bestemme.

EKSPERTENS SKJENKETRIKS: Innehaver av Ølakademiet, Jørn Tore Persen, viser deg hvordan du skjenker øl som en bartender, og forteller hvor mye skum du egentlig bør ha i toppen av ølglasset. Video: Endre Vellene / DBTV / Dinside Vis mer

- Jeg vet ikke hvor mye utestedene betaler til bryggeriene, men jeg vet at man regner med bortimot elleve kroner i alkoholavgifter per halvliter, i tillegg til 25 prosent moms. Så trekker man fra utsalgsprisen, og så fordeles resten på serveringsstedet og leverandøren. Det er markedet som bestemmer prisen til slutt, forteller Nome til Dagbladet.

Han forteller at enkelte utesteder setter en høyere pris fordi de ønsker et visst klientell, mens andre ikke bryr seg og heller presser ølprisene ned.

- Er folk villige til å betale for det er det jo greit å sette en høy pris. Synes man det er for dyrt kan man jo gå et annet sted.

Advarer mot billig øl

Selv om Bryggeriforeningen ikke legger seg opp i hvor mye folk ønsker å betale for en øl, er det er én vurdering Nome og Bryggeriforeningen ber oss forbrukerne ta:

- Vi har advart tidligere om de som har kjempebillig øl. Da bør man tenke «er det mulig å drive hvitt på denne måten». For det tror jeg ikke alltid det er. Men samtidig handler jo alt om forbrukermakten, sier Nome.

Enkelte steder opererer med billige priser på dagen, mens de så setter opp ølprisene senere på kvelden. Dette er fullt lovlig, så lenge man ikke reklamerer for det. Men Nome og Bryggeriforeningen er helt klar på at de gjerne skulle sett at det var lovlig å reklamere for «happy hour».

ØLHUNDER: Tommy Braseth og Bjørn Harald Færøvik er ølentusiaster og driver hjemmebryggeriet Nils Hansen på hobbybasis. De lever og ånder for ølbryggingen, men ventetiden kan bli lang. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Da ville man nok fått litt mer kontroll, at for eksempel ungdommen ikke helte i seg så mye som mulig, før de tar turen ut på byen klokka tolv. Dersom det hadde vært lov å reklamere for «happy hour», hadde kanskje alkoholkonsumet og drikkekulturen vært en annen her i Norge. Men det er bare en teori.

- Betaler for mer enn bare ølen

Ølekspert Gustav Foseid synes ikke det er veldig overraskende at prisene i de forskjellige byene varierer slik de gjør, og synes i grunn det er helt greit at en øl kan koste opp mot hundrelappen.

- Hvis alt du hadde fått var ølen, er det jo dyrt. Men du betaler jo for mer, som det å sitte på en hyggelig plass og forhåpentligvis få god service, eller at man faktisk får en god plass i sola midt i byen, sier Foseid.

ØL-TRIKS: En gjeng sveitiske snekkere ikledd tradisjonelle festklær viser hvordan man åpner fem ølflasker på en gang. Videoen er nå sett av millioner. Håndverkerne feiret at de er ferdige med å bygge et hus. Video: Christoph Nick Vis mer

Han mener at det ikke er ølen som er prisgivende, men plasseringen til stedet. I tillegg betaler man for settingen, skal vi tro øleksperten.

- Så klart er 100 kroner for en halvliter noe de fleste vil synes er dyrt. Men man må ta i betraktning hvor man er. Så da synes jeg ofte at det kan være verdt det. En halvliter i solveggen kan være verdt det, men ikke alltid.

Enkelte steder kan man få en øl for under hundrelappen. Det synes Foseid er bra.

- Jeg tenker det er bra det finnes et spenn av plasser å drikke øl, og at det er ålreit med et alternativ for de som er litt mer prisbevisst.

- Dyrt er ikke nødvendigvis best

Selv er ølekspert Foseid villig til å betale 30-40 kroner ekstra for å sitte på en hyggelig plass i sola sammen med gode venner, istedenfor å oppsøke den aller billigste plassen.

- Det er klart, det er jo noen som er mer opptatt av volum som oppsøker de billigere stedene, men jeg opplever det som at for de aller fleste handler utepils mer om plassering enn pris.

Uansett er det viktigst for ham at kvaliteten er god, samme hva ølen koster.

- Det trenger ikke koste en hundrelapp for at ølen skal være god. Ølen må serveres i rene glass og må komme fra tappelinjer som har vært rensa. Det er ikke alltid de dyreste stedene er best, for fatøl er ferskvare til en viss grad og stiller krav til stedene.

- Jeg har drukket utepils som smaker surt og ekkelt. Det gir en dårlig opplevelse, og er ikke verdt 90 kroner. De billigste utestedene kan servere god øl selv om det er billig, dyrt er ikke nødvendigvis best, forteller han.

- Vil få problemer med regnestykket

Også ølblogger Knut Albert Solem synes 100 kroner kan være litt dyrt, spesielt om det er en 0,4 litersøl.

- Men det er jo publikum som bestemmer. De mest populære uteserveringene trekker folk. Synes man det blir for dyrt kan man jo finne et sted noen kvartaler bortenfor, der er ølutvalget ofte bedre og, sier Solem til Dagbladet.

Han vil ikke henge ut noen og mistenke dem for svart arbeid, men tror de aller billigste stedene kan slite i framtida.

- De vil ofte få problemer med å få regnestykket til å gå opp hvis de skal betale husleie, skatter og avgifter, og samtidig betale en anstendig lønn til de som jobber der. Men det er ikke alltid slik. Noen ganger er forklaringen at det er familiedrevne serveringssteder der man jobber lange dager og tar ut lite lønn, sier Solem.

Les også:
Opptatt av vekta med glad i øl? Disse typene har færrest kalorier
Sjekk sommerpilsen: Denne norske ølen passer best til sjømat

Sjekk ølprisene

Her er en liten oversikt over noen steder med uteservering i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø og Kristiansand. Tips gjerne journalisten dersom du vet om noen steder som burde stå på lista.

Oslo:

Peoples: Hansa 0,5 koster 82 kroner.
Café Sara: En halvliter Ringnes koster 82 kroner.
Sir Winston: Her koster det 61 kroner for 0,4 Frydenlund, mens det koster 86 kroner for en 0,6 Frydenlund.
Rett Inn Bar: 0,5 liter Ringnes koster 44 kroner før klokka 18, 49 kroner etter.
Rock In: Her får du 0,5 liter Aass for 48 kroner før klokka 21.00, mens det etter koster 57 kroner.
Bobs Pub: 0,5 Ringnes koster 49 kroner før klokka 15.00, 59 kroner etter.
Oslo Mekaniske Verksted: Frydenlund 0,5 liter for 86 kroner.
Blå: 84 kroner for en halvliter med Hansa.
Fyrhuset Kuba: 0,4 Hansa for 48 kroner.

Bergen:

Hectors Hybel: Her koster 0,4 liter Hansa 46 kroner fram til klokka 22. Etter dette må du ut med 58 kroner.
Det akademiske kvarter: Også her får du Hansa på 0,4 litersglass. 67 kroner må du ut med, med mindre du er student. Da koster ølen 47 kroner.
Folk og Røvere: 0,5 Hansa koster 64 kroner før klokka 22, mens den etter dette koster 68.

Tromsø:

Ølhallen: Her får du 0,5 liter Mack for 85 kroner.
Tromsø Jernbanestasjon: 0,5 Mack koster her 94 kroner.

Stavanger:

Café Bacchus: Hansa får du her på 0,4 litersglass for 67 kroner. For studenter koster det 52 kroner.
Bar Bache: Her må du ut med 61 kroner for en 0,4 Tou før klokka 22 på hverdagene, mens det etter klokka 22 samt på fredager og lørdager koster 79. For 0,6 liter Tou koster det 75/95 kroner på de samme dagene og tidene.
Hansen Hjørnet: 0,4 liter Lervig for 82 kroner.
Det lille hjørnet: Carlsberg i 0,4 litersglass for 70 kroner.
Bøker og Børst: 0,4 Tou koster 61 kroner fram til 18.30, og 72 kroner etter dette.

Kristiansand:

Hos Naboen: Her får du en halvliter CB for 87 kroner.
Onkel Aksel Musikkbistro: 0,5 liter CB for 89 kroner.
Sjøhuset Restaurant: 0,4 CB for 85 kroner.
Håndverkeren: 95 kroner for 0,5 CB.

Trondheim:

Vertshuset Grenaderen: 0,5 Dahls for 98 kroner.
Mormors stue: 74 kroner for 0,5 Dahls.

Les også:

Nye øltyper i butikk nå

Prøv deg på hvit pizza

Hele Norges coronakart