Lokalmat til alle

Endelig kommer lokalmaten til butikkene: - Hvis smilet hadde kunnet gå helt rundt, hadde det gjort det nå

Dagligvarekjedene satser på lokale produkter fra mindre produsenter. Her er noen av vinterens beste matnyheter fra bønder og håndverksbedrifter over hele landet.  

HAVRE OVER ALT: Gårdbruker Johan Anstensrud i Våler i Østfold jubler over at havreproduktene hans nå blir å få kjøpt over hele landet. FOTO: Privat
HAVRE OVER ALT: Gårdbruker Johan Anstensrud i Våler i Østfold jubler over at havreproduktene hans nå blir å få kjøpt over hele landet. FOTO: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er så glade. Hvis smilet hadde kunnet gå helt rundt, hadde det gjort det nå, sier havrebonde Johan Anstensrud på Tveter gård i Våler i Østfold.

Endelig kommer lokalmaten til butikkene: - Hvis smilet hadde kunnet gå helt rundt, hadde det gjort det nå

Han har nettopp fått vite at de to havregryns-produktene hans fra februar får fast plass i sortimentet til alle Meny-butikkene.

Snart kan hele Norge lage havregrøt av det spesielle og ekstra sunne urkornet, som Anstensrud og familien begynte å dyrke for få år siden. Svarthavren har mellom 25-30% mer umettet fett, mer protein og mindre karbohydrat enn vanlig havregryn, ifølge Matmerk.

Posene med Den Sorte Havre er også å få i et utvalg Spar-, Joker-, Kiwi- og Coop-butikker.

Vi vet allerede at salget av lokalmat eksploderer. Og vi har også sett av du kan få matkasser med lokalmat.

- Svarthavren er bare ett av flere eksempler på lokalprodusert mat som vi nå har gjort tilgjengelig over hele landet, røper Eivind Haalien, produktgruppesjef for lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen.

NORSK SALT: Møre-saltet skal ut i alle Meny-butikker. FOTO: Produsenten
NORSK SALT: Møre-saltet skal ut i alle Meny-butikker. FOTO: Produsenten Vis mer

Håndhøstet havsalt

Om få uker rydder alle Meny-butikkene også plass til vestlandssaltet som flere av landets beste restauranter allerede har tatt i bruk. Det dreier seg om håndhøstet salt fra familiebedriften North Sea Saltworks på øya Gossen på Møre. Foreløpig har det bare vært å få i utvalgte Meny-butikker.

- Vi fikk vite dette før jul, og ble kjempeglade. En flott julepresang til en liten håndverksprodusent, sier saltgründer Arve Øverland, som også selger det norske Havsnø-saltet til Tyskland, Danmark, USA og Australia.

- Stor etterspørsel etter lokalmat

Også Coop-kjeden jobber aktivt med sitt lokalmat-sortiment. I likhet med de andre kjedene forbereder de det store slippet med produktnyheter i februar.

- Vi merker en veldig stor etterspørsel etter lokalmat over hele landet. Dette er produkter der kundene ikke ser på pris, men på opprinnelse og smak, sier Gunnar Møller Syversen, lokalmatansvarlig i Coop.

Lokalmat

• Hva er lokalmat? « Mat- og drikkeprodukter med en lokal identitet/særegen opprinnelse eller spesielle kvaliteter knyttet til produksjonsmetode, tradisjon eller produkthistorie.»

• Lokalmatsalget i dagligvare økte med 8,8 % og omsatte for hele 4,8 mrd i 2016. Det er hele tre ganger så mye som den øvrige veksten i dagligvarehandelen. Dette er halvveis til myndighetenes omsetningsmål innen 2025.

• Siden 2010 har salget av ¬lokalmat- og drikke mer enn doblet seg.

• I 2016 sier 85% av norske forbrukere at de gjerne vil prøve produkter fra norske lokalmatprodusenter. Dette er en økning på 12 % fra 2011

• 7 av 10 nordmenn er villig til å betale ekstra for lokale mat- og drikkevarer.

• 5 av 10 nordmenn synes lokale mat- og drikkeopplevelser er viktige når de reiser som turist i Norge

Kilde: Nielsen Scan Track/Brand Tracker/Matmerk/lokalmat.no

NORDLANDSFISK: Laks fra Salten Aqua blir lettere å få tak i for nordlendingene. FOTO: Produsenten
NORDLANDSFISK: Laks fra Salten Aqua blir lettere å få tak i for nordlendingene. FOTO: Produsenten Vis mer

Blant produktene Coop-kjeden nå gir hylleplass i flere butikker finner vi både geitost, laks, gulrotpesto og nye sorter mikrobrygget øl.

ØL FRA ODALEN: Håndverksøl fra Odalsbryggeriet blir å finne i flere lokale Coop-butikker. Foto: Produsenten
ØL FRA ODALEN: Håndverksøl fra Odalsbryggeriet blir å finne i flere lokale Coop-butikker. Foto: Produsenten Vis mer

Håndverksøl til flere

Mye skjer på mikrobryggerifronten, forteller lokalmatsjefen i Coop.

- Vi har allerede tre øltyper fra Askers eneste mikrobryggeri, Wettre Bryggeri, i sortimentet. Nå utvider vi med det nye ølet Bayer Lederhosen. Det skal inn i rundt 20 butikker i Asker og Bærum.

Det samme gjelder øl som Myrvatn Stout og Størjevatn-variantene til Odalsbryggeriet på Skarnes. Her ønsker vi også bredere distribusjon i lokalomårdet. Øl-interesserte i Hamarområdet vil også snart finne øl fra det lokale bryggeriet Basarene i sine Coop-butikker.

Gulrotpesto og og nordlandslaks

Syversen røper også at kjeden i Oslo-området trolig vil utvide antall produkter med lokal tilknytning til Røros. Dette er matvarer som har gjort suksess i Mega-butikkene.

En av leverandørene som har sluppet gjennom nåløyet og møter dagligvarekjedens krav til kvalitet, er det lille Lofoten-ysteriet Den Sorte Gryte. Flere av deres produkter har allerede vært i salg på den lokale Coop Mega-butikken, men nå er planen å øke distribusjonen til flere butikker i Nordland.

BRUNOST FRA LOFOTEN: Coop vil selge ost fra Den Sorte Gryte i flere butikker. FOTO: Lokalmat.no
BRUNOST FRA LOFOTEN: Coop vil selge ost fra Den Sorte Gryte i flere butikker. FOTO: Lokalmat.no Vis mer

Gulrotprodusenten Han Sylte lager gulrotmarmelade, som vi allerede har i vårt sortiment, men i sesong lager de også pesto av gulrotgress. Dette produktet vil vi også ta inn i alle våre butikker i Nordland.

GULROTGRESS: Pesto av gulrotgress skal inn i alle Coop-butikkene i Nordland. FOTO: Frida Bringslimark/Produsenten
GULROTGRESS: Pesto av gulrotgress skal inn i alle Coop-butikkene i Nordland. FOTO: Frida Bringslimark/Produsenten Vis mer

- Vi har også et ønske om å utvide distribusjonen av laks fra Salten Aqua til hele Nordland. I dag er den bare i et fåtall av våre butikker i fylket, forteller Syversen.

Dagbladet har ikke fått svar på henvendelsen til Rema om eventuelle lokalmatnyheter fra kjeden.

Les også:

Nå blir det enklere å få tak i godsakene

Nå lager Brimi og Hjeltnes lokalmatkasse

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer