Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Endelig: PS-mysteriet løst

For Kona Til blir sprøstekt løk aldri helt det samme etter at hun møysommelig avdekket hva bokstavene PS står for på pakningen.

PS - DETTE ER ET MYSTERIUM: Da Kona Til begynte å grave i PS-bokstavene på pakken, ble sannheten gradvis avdekket. Det var ikke bare å spørre Orkla ... Foto: Kona til
PS - DETTE ER ET MYSTERIUM: Da Kona Til begynte å grave i PS-bokstavene på pakken, ble sannheten gradvis avdekket. Det var ikke bare å spørre Orkla ... Foto: Kona til Vis mer

Det hele begynte med en helnorsk tur i vårsola - med pølse på termos og saft i sekken. Lite visste Kona til at denne dagen skulle bli begynnelsen på et mysterium det skulle ta mange, mange dager å løse.

KONA TIL: Mysteriet om sprøstekt løk ble endelig løst av Kona til. Foto: Privat
KONA TIL: Mysteriet om sprøstekt løk ble endelig løst av Kona til. Foto: Privat Vis mer

Kona til er pseudonymet til bloggeren Christina Sandnes Kihlman som bor rett utenfor Larvik. På en av disse kjærkomne, vårvarme dagene satt familien seg rolig ned for å nyte det medbrakte. Bålforbudet betydde at pølsene var trukket i termos. Og de lange, tynne ble lagt i lomper, striper med ketsjup og sennep klemt over - før prikken over i-en skulle drysses over: Sprøstekt løk.

Det var da det begynte.

- Jeg hadde jo sett det mange ganger. Kanskje hundrevis. Det er ikke godt å vite.

Men, det var noe med den posen som var foruroligende.

Øverst på pakken står det nemlig to store, bokstaver på gullbakgrunn. Alle som har kjøpt en pose med sprøstekt løk har nok sett «PS» trykket på pakken - men hvor mange har egentlig reflektert over hva disse to bokstavene står for.

- Det første jeg gjorde var selvsagt å titte rundt på pakningen. Men, dette ga meg ikke svar på hva bokstavene står for.

Kihlman ble mer og mer urolig.

- Jeg spurte rundt meg. Mannen min visste ikke. Og det var heller ingen andre som hadde noen særlig gode forslag, forteller hun til Dagbladet.

Presserende Spørsmål

Hun klarte ikke å legge fra seg spørsmålet. Hun grublet og grublet, uten å komme med noen svar hun kunne leve med. Kihlman begynte først å spørre venner og venninner.

- Det hjalp lite. Vi har blitt så vant til at alle ting bare kan googles, men det hjalp heller ikke.

- Men, så fikk jeg ideen om å spørre på Instastory. Og da begynte det å skje ting.

Det ramlet inn forslag. Det ene bedre enn det andre. PS kunne kanskje være en forkortelse for pølsestrø? Eller pølsestrøssel?

image: Endelig: PS-mysteriet løst
image: Endelig: PS-mysteriet løst
image: Endelig: PS-mysteriet løst
image: Endelig: PS-mysteriet løst
image: Endelig: PS-mysteriet løst
image: Endelig: PS-mysteriet løst

- Kunne fasiten være så enkel og banal som «pølsestæsj»?, spurte hun seg.

Kihlman bestemte seg for å ta neste skritt.

- Jeg hadde ikke noe valg. Jeg måtte ta kontakt med Orkla.

Etter å overveid alternativene besluttet hun til slutt å skrive en e-post. Der redegjorde hun grundig for situasjonen.

- Jeg var veldig spent på å få svar. Og jeg har ikke tall på hvor ofte jeg var innom for å sjekke mailen.

Men, det viste seg at svaret fra Orkla skulle vente på seg.

I mellomtida tok det helt av på bloggen. Og hæsjtæggen #orklamåsvare begynte å bre om seg på sosiale medier.

Per Sundnes

- Det var crazy! Jeg postet blogginnlegget mitt på Facebook. Og det var vanvittige 130 000 som leste det. Jeg var åpenbart ikke den eneste som var nysgjerrig på hva bokstavene PS på pakningen med sprøstekt løk står for.

Så tok saken en ny vending.

- Forslagene var mange, men lenge mente flesteparten at PS måtte stå for noe så enkelt som «Pølse-Strø». Det var i alle fall ikke «Per Sundnes», som noen mente. Så begynte teorien om «Post Scriptum» (som betyr «tillegg») å få fotfeste. Men, likevel var det så mystisk at svaret ikke sto på pakken. Var det fordi alle likevel vet at hva PS står for?

- Så, plutselig, begynte en teori å spre seg. Kunne det være at løsningen er «Progress Snacks» – fordi «Progress» var navnet på fabrikken i Aurskog som i sin tid startet produksjonen av sprøstekt løk?

Vi trodde vi hadde kommet nærmere en løsning. Men, det som ikke stemte var at Google ikke kunne hjelpe oss med dette sporet heller.

Det var da svaret endelig kom fra Orkla.

image: Endelig: PS-mysteriet løst

- Men, dette var jo bare et autogenerert svar!

Nedslått over responsen fra Orkla, bestemmer hun seg for å gjøre et siste framstøt. Denne gangen sender hun en mail til Foodman A/S.

- Foodman er en snacksprodusent på Aurskog. Det var det som i sin tid startet produksjon av sprøstekt løk. Det var mitt siste håp.

Og så skulle mysteriet få sin løsning. Et hyggelig svar dukket opp etter kort tid:

image: Endelig: PS-mysteriet løst

- Hva følte du da?

- Haha! Svaret og løsningen var jo litt som forventet, jeg hadde jo fulgt godt med i kommentarfeltet og fått med meg at det var en snacksprodusent på Aurskog som het Progress som i sin tid startet produksjonen av sprøstekt løk, sier Kihlman.

- Men tenk så moro det hadde vært om det faktisk sto for noe helt annet, for eksempel PS (= tillegg), eller enda bedre, om min favoritt-teori hadde vært løsningen: At Per Sundnes hadde hatt noe med saken å gjøre. Det tror jeg hadde ført sprøstekt løk til nye høyder!

- Uansett - sprøstekt løk kommer aldri til å bli det samme igjen, og jeg håper det er flere enn meg som kommer til å humre litt hver gang dette klassiske tilbehøret serveres i tiden som kommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!