Forbrukerrådet med stor undersøkelse:

Energidrikk-eksplosjon blant barn og unge: - Hjertet kan kollapse

Andelen barn og unge som drikker energidrikk øker dramatisk. Nær halvparten har opplevd bivirkninger.

NY UNDERSØKELSE: Ungdom i alderen 13-15 år drikker energidrikk hver uke, og nær halvparten har opplevd bivirkninger etter å ha drukket det. - Ved høye doser blir det overstimulering, som kan føre til hjerterytmeforstyrrelser, sier overlege. Foto: NTB Scanpix
NY UNDERSØKELSE: Ungdom i alderen 13-15 år drikker energidrikk hver uke, og nær halvparten har opplevd bivirkninger etter å ha drukket det. - Ved høye doser blir det overstimulering, som kan føre til hjerterytmeforstyrrelser, sier overlege. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Halvparten av barn og unge svarer at det hender de drikker energidrikk, viser en fersk undersøkelse gjennomført av Nordstat i mai 2018. 946 barn og unge i alderen 10-18 år deltok.

Fra november 2015 til mai 2018 har andelen barn og unge som drikker energidrikk økt betydelig. Andelen som drikker energidrikk øker med alderen, men økningen på bare 2,5 år er mye større i de yngste aldersgruppene.

Det er 54 prosent av guttene og 41 prosent av jentene som sier de drikker energidrikker. Økningen i andelen som drikker energidrikk fra 2015 til 2018 er like stor for begge kjønn. Dette viser at trenden gjelder både gutter og jenter.

Drikker hver uke

Når man summerer de andelene som har svart at de drikker energidrikk ukentlig, dvs. «flere ganger om dagen», «hver dag», «tre-seks ganger i uken», «en-to ganger i uken», er det nesten fire av ti i alderen 13-15 år som sier de gjør dette.

Blant de i alderen 16-18 år er det 34 prosent som sier de drikker energidrikk ukentlig. Dette viser at aldersgruppen 13-15 år, ungdommer som er i en sårbar fase av livet, både fysisk, mentalt og sosialt, er blant de som i størst grad normaliserer bruk av disse produktene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer