ENORME PRISFORSKJELLER: Skivet, revet eller helt stykke? Det er store summer å spare på å rive osten selv, selv samme ost, slik som her. Forskjellen på hel og revet Jarlsberg er opptil 70 kroner per kilo. Foto: Produsenten
ENORME PRISFORSKJELLER: Skivet, revet eller helt stykke? Det er store summer å spare på å rive osten selv, selv samme ost, slik som her. Forskjellen på hel og revet Jarlsberg er opptil 70 kroner per kilo. Foto: ProdusentenVis mer

Pristest, hel, skivet og revet ost

Enorm prisforskjell på samme Jarlsberg-ost: - Hakkande gale

Så mye kan du spare på å rive osten selv.

(Dagbladet): - Hva jeg vil si til dem som kjøper ferdigrevet ost? Latsabber! Riv osten selv! Det er ikke der tidsklemmen ligger!

OPPGITT: Eirik Lillebø synes det er trist at det å bruke tid på å lage mat alltid skal fremstilles som noe negativt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Meldingen fra Eirik Lillebø, kjøkkensjef ved Gamle Raadhus restaurant er klar når vi spør ham om hva han synes om ferdig revet eller skivet ost.

- Kjøp osten hel, og så kan du rive eller høvle det du trenger. Ærlig talt!

Du betaler også meget dyrt for at noen andre gjør den jobben for deg.

Prisundersøkelser Dagbladet har gjort i 10 dagligvarebutikker viser at prisen på ferdigrevet ost er mellom 50 og 100 kroner høyere per kilo enn om du kjøper et stykke ost på ett kilo.

Rådyr rivejobb

PRISEKSEMPEL: På Marked.no er kiloprisen på et stort stykke Jarlsberg 126,10 kroner. Revet Jarlsberg har en kilopris på 187,5 kroner, altså 61,4 kroner mer per kilo. Foto: Produsenten Vis mer

Vi har sjekket prisen på ost i ulike formater i butikker i Oslo sentrum, samt de tre nettbutikkene Kolonial.no, Marked.no og Meny.no.

Utvalget varierer stort fra kjede til kjede, og fra butikk til butikk innen kjedene. Ingen butikker har alt, men alle har noe.

Og noen tendenser peker seg ut, alle med et hederlig unntak eller to som bekrefter regelen.

UNNTAKET: Hos Rema 1000 var kiloprisen på et lite stykke Synnøve gulost 108,90 kroner, mens kiloprisen på de minste pakkene med skivet gulost var 87,02 kroner. Foto: Produsenten. Vis mer

- Det billigste du kjøper er et stort stykke ost.

- Kiloprisen, på samme ost, går opp jo mindre biter du kjøper den i.

- Revet ost har den høyeste kiloprisen.

- Skivet ost blir markant dyrere jo mindre størrelsen er på pakken - og selve osteskiven.

- Kiloprisen er jevnere på butikkenes egne merkevarer.

Hvem bestemmer prisen; forhandler eller produsent?

At det skal koste mer å kjøpe bearbeidede produkter er ikke merkelig i seg selv, men er det like dyrt som prisen i butikkhyllene indikerer?

KLASSISK KONKURRANSEPRODUKT: Kiloprisen på ettkilos Norvegia er et klassisk produkt som kjedene ønsker å være billigst på. Kiloprisen starter på 95,4 kroner for ettkilostykker (Rema 1000), 105,8 kroner for halvkilostykker (Kiwi), 185,56 kroner revet (Coop Mega), 119,37 kroner (Rema 1000) for en stor skivet pakke og 170 kroner kiloet for en 150-gramspakke med mindre skiver (Kiwi). Foto: Produsenten Vis mer

Representanter for både Synnøve og Tine presiserer at det er noe dyrere å produsere skivet og revet ost enn ost i helt stykke. Hvor mye ønsker de ikke å oppgi, men prisen i butikk er fastsatt av kjedene og butikkene - ikke produsentene.

- Vi er forhindret fra å si noe om innholdet i avtalene Tine har med kjedene, men generelt kan vi opplyse at prisforskjellene Dagbladet viser til har et langt større sprik i utsalgspris enn hva våre priser skulle tilsi, sier Øystein Syrstad, pressevakt i Tine til Dagbladet.

Stort prispress på de mest populære produktene

Prissetting generelt er komplisert, og på konkurranseutsatte produkter spesielt komplisert, skal vi tro Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef for Coop.

LITEN FORSKJELL: First Price hvitost koster 72,90 kroner kiloet om du kjøper et stort stykke, 104,29 kroner kiloet for skiver. Foto: Produsenten Vis mer

Det er flere faktorer som spiller inn når prisen fastsettes for ulike produkter, ifølge Kristiansen; hvor mye produktet koster fra produsent, hvor populært det er, hvor store volum som selges - og hvor stor priskonkurransen er på akkurat dette produktet.

Her kan forskjellene være store, i alle ledd. Men det er verdt å merke seg at om et produkt ikke selger godt nok, vil det forsvinne fra butikkhyllene etter hvert.

I Meny skjønner de at kundene kan stusse over prisforskjellene, og ifølge kommmunikasjonssjef Nina Horn Hynne jobber Meny for å, som hovedregel, ha lik kilopris på like varianter av ost.

- Prisene våre styres av den sterke priskonkurransen kjedene imellom, men også av salgsvolum. På populære volumprodukter er prispresset sterkt, slik det for eksempel er på den mest populære varianten av skivet gulost. Det fører til at prisen på denne settes lavt og at differansen i kilopris opp mot de andre variantene blir uforholdsmessig stort, sier Horn Hynne

Glemmer miljøperspektivet

Én ting er at vi betaler mer for at noen river eller skiver osten. Men du betaler uforholdsmessig mye om du velger mindre stykker eller kvanta. Forbrukere risikerer å se seg blinde på kilopris, kjøpe større kvanta enn de trenger - og ender opp med å kaste mat.

Har ikke produsentene et miljøansvar her?

Sofie Oraug Rygh, direktør for samfunns- og myndighetskontakt i Scandza, som produserer Synnøve-osten, forteller at Synnøve Finden jobber aktivt mot matsvinn, både i produksjonen og mot forbrukerne.

LITEN FORSKJELL: Kiloprisen på Rema 1000s Prima guloster varierer ikke like mye som på de kjente merkevarene. På Rema 1000 er kiloprisen 72,90 kroner for et stort stykke, 109,8 kroner for revet gulost og 104,25 for en topakk med skivet gulost. Foto: Produsenten Vis mer

- Derfor har vi lansert skivet ost i mindre pakninger, og vi vurderer hele tiden pakningsstørrelser for å forhindre matkasting, sier Rygh til Dagbladet.

- Vi samarbeider også med Matvett. Ost er imidlertid et produkt mange liker godt og spiser ofte. Den brukes både på brødskive og til middag, så derfor er det hensiktsmessig for mange å kjøpe store pakninger.

Hva så med kjedene?

JARLSBERG: Store skiver i 250g-pakke koster 128,80 kroner kiloet, mens mindre skiver i pakker på 120 gram koster 249,7 kroner kiloet på Kiwi. Foto: Produsenten Vis mer

- Coops lavpriskjeder Extra og Obs har begge kampanjer som gjør det ekstra billig for kundene og storhandle. Det vi legger vekt på i slike volum-kampanjer er at det skal være på produkter som enten har lang holdbarhet, eller som kan fryses. På den måten får kundene ekstra billig mat og slipper å kjøpe mer enn de kan forbruke, sier Harald Kristiansen.

- I dette tilfellet er det sammenlignet priser på ost. Ost har lang holdbarhet og kan brukes til langt mer enn til å ha på brødskiva. Restene kan brukes i salater, på pizza eller andre retter som trenger grateng på toppen. Selv om alle oster smaker best før den er frosset, er det ikke noe problem å fryse dem til en annen gang.

Lillebø peker også på at den ulike bearbeidingen av osten fører til mye unødvendig emballasje. Blant annet er det mellomleggspapir mellom osteskivene i enkelte av pakkene.

- At dette fortsatt skjer i 2017 er hakkande gale, sier Lillebø.

Alle priseks er innhentet uke 45. Vi har ikke sammenlignet prisene mellom kjedene og butikkene, men sett på prising av produktene innad i den enkelte butikk.