KRUMKAKER GIR KRED: Klarer du å lage krumkaker, blir du alles helt! Foto: Lisbeth Michelsen
KRUMKAKER GIR KRED: Klarer du å lage krumkaker, blir du alles helt! Foto: Lisbeth MichelsenVis mer

Oppskrift på krumkaker

Er det bare én, blir det julekaos: - Tar jo bare 40 sekunder

Det er på tide å trenge inn i krumkakemiljøet.

Er det bare én, blir det julekaos: - Tar jo bare 40 sekunder

Jeg tenke det er lurt å si det jeg skal si nå. Og ikke etter jul.

Noen kommer til å bli sure. Noen kommer kanskje til bli glade. Og aller helst: Noen kommer til å lage krumkaker for første gang.

Det har nemlig jeg gjort. Altså, laget krumkaker for første gang.

Og la meg bare få sagt det: Krumkakebakerne vokter en noe dypt hemmelig. De høster ros, annerkjennelse og respekt i familien, blant venner i de brede lag av samfunnet.

Søk i våre 5000 oppskrifter

Når folk i krumkakemiljøet møtes utenfor krumkakearenanen i krumkakesesongen, for eksempel på et julemarked med barnebarna, titter de kjapt på hverandre med glimt i øyet og et lurt smil rundt munnen. Ser du nøye etter, så løfter de pekefingeren mot leppene i et kort, kort sekund før de ser bort og kveler en munter latter.

Men, nå har jeg avslørt hele sulamitten. Haha! Krumkaker, selve julemysteriet i seg selv, bakes alltid i det skjulte, på kjøkkenet, bak lukkede dører, og med ingen mannfolk til stede (særlig mannfolk, må ikke være til stede).

- Ikke forstyrr! De lager krumkaker … Vi andre nikker, i full forståelse over at heksekunsten må utføres uten unødige forstyrrelser.

Og når de settes fram på bordet, er det alltid med - Åh … Så fine! Og derfra og ut er det bare å høste låvord og beundring.

Oppskriften? 100 gram mel, 100 gram sukker, 100 gram smeltet smør, to egg og en teskje kardemumme. En spiseskje i krumkakejernet og 40 sekunder senere (nøyaktig! I alle fall i mitt jern) er du ferdig.

Krøll det sammen med det (O, så mystiske) krumkakejernet eller press det ned i en kopp.

Sånn blir du julehelt, du også. Om du tar meg på ordet, så kommer det til å bli oppstandelse. Ryktene vil gå og tanter og grantanter i alle valører vil komme for å se at du har bakt krumkaker. Bak nok! Det tar jo bare 40 sekunder! Og har du ikke nok, ja, da kommer det til å bli et julekaos uten sidestykke.

Og husk endelig: Pisk krem og multesyltetøy og server til. Eller: Dypp dem i smeltet sjokolade og litt knuste mandler.

Nå gjenstår det bare å unnskylde tante Gunn, og alle andre krumkakebakere, som takket være krumkakene har blitt erklært som julegenier: Unnskyld, men jeg elsker dere like mye ennå - alle dere som bringer de gode ting inn i livet.

PS. Det gjeveste man gjør, er å lage dem tynne. Der når jeg fortsatt ikke tante til knes!