Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Mjølmums, nytt brød med tørkede melbillelarver

- Er det insekter i brødet?

Meny har lansert et brød med melbillelarver. Her er folkets dom.

BILLE-BRØD: MENY har lansert et brød med 100 melbillelarver. Dette er folkets dom over brødet. Reporter: Elisabeth Dalseg. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Melbillelarver. De små skadedyrene man helst ikke vil ha i nærheten av brødet sitt er nå bakt inn i et splitter nytt brød.

Supermarkedkjeden Meny lanserer i dag Mjølmums, et grovbrød som inneholder omtrent hundre malte melbillelarver.

Småkrypene kommer fra Larveriet på Voss, og brødet er utviklet av Bakehuset for Meny.

- Insekter kan bli en del av framtidas mat i Norge, slik de allerede er i store deler av verden. Nå tester vi ut hvor mottakelig forbrukerne er gjennom å tilby larver i brød, sier Mai Kristine Kasbo, kategoriansvarlig for bakervarer i Meny, i en pressemelding.

Vi kjøpte et brød, og spurte kunder på Meny på Ringnes Park i morgentimene i dag hva de synes om det nye brødet.

Selve brødet synes de fleste var greit å spise, men ikke alle er like komfortable med tanken på hva de faktisk har puttet i munnen.

- Det er litt rart, men jeg tror at om man ikke ser dem, er det ok, sier Fredrik Valo til Dagbladet.

Se alle reaksjonene på det nye brødet i videoen over.

Topp ti bakervarer

Melbillelarvebrødet lanseres offisielt i dag, men allerede i går kunne kunder på Meny på Ringnes Park prøve det nyskapende brødet. Det gikk over all forventning, forteller butikksjef Jan Trygve Blekastad.

- Vi solgte 33 brød i går, og det lå på topp ti blant bakevarene, sier han til Dagbladet.

I tillegg til brødet selges det også små poser med tørkede melbillelarver med chilismak, også disse fra Larveriet.

Brødet selges i en testperiode i 22 Meny-butikker i mars.

Framtidas mat

Matvaresituasjonen i verden er prekær. 37 forskere, alle ledende på sitt felt, har sammenstilt all forskning om ernæring og bærekraft for EAT og Lancet, og i januar ble lanserte EAT-initiativtaker Gunhild Stordalen The Food Planetary Diet.

Kostholdet som er skissert viser hvordan man skal kunne fø hele jordas befolkning med et sunt kosthold, uten å drive rovdrift på planeten.

Protestene lot ikke vente på seg. Maks 14 gram kjøtt om dagen?

En trenger ikke være Harvard-forsker for å skjønne at det ikke vil være mulig å få alle til å gå med på det, og da må det andre proteinkilder til.

Insekter er et fint alternativ til animalsk protein, og i mange land er dette helt vanlig. I Mexico toppes tostadaer med sprøstekte gresshopper, og på gatemarkedene i Sørøst-Asia kan man fråtse i alle mulige grillede, stekte og friterte insekter. Til og med kakerlakker kan spises, selv om mange vil grøsse ved tanken.

Bærekraftig avl

- For å ta vare på jordkloden og håndtere økt matmangel, er vi nødt for å tenke nytt rundt matproduksjon og her er melmums i en særklasse blant annet på grunn av sitt lave fotavtrykk, sier Marie R. Sagen i Larveriet.

Behov for vann, areal og fôr er betydelig lavere for larver enn de fleste andre animalske proteinkilder.

Ved produksjon av ett kg protein, er utslippene seks ganger lavere for melbillelarver enn storfe.

Melbillene er også svært proteinrike. Hundre gram melbiller inneholder 40 gram protein. Til sammenlikning inneholder indrefilet av storfe 21,2 gram, kyllingfilet 23 gram, torskefilet 16 gram og laks 20 gram.

Acheta er et annet firma som avler insekter for bruk i mat. I dag selger de mel av malte sirisser. Et par år tilbake testet vi knekkebrød og boller laget med gresshoppemelet med kk.no, og konklusjonen var klar: Mens det litt grove melet gjemte seg pent inn i det frørike knekkebrødet, egnet det seg ikke spesielt godt til hvetebakst.

Det smakte rett og slett som om noen hadde hatt litt sand i bolledeigen.

Om larvemelet som er brukt i Mjølmums-brødet er like grovt, vites ikke, men ikke en av dem som fikk smake på brødet reagerte på konsistensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!