Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Michelin-guiden:

Er dette den nye Michelin-stjerna?

Restaurantbibelen med nytt merke i den franske utgaven.

GRØNN KLØVER: Slik ser det nye Michelin-merket ut. Femkløveren ble brukt første gang i den franske utgaven av resaturantguiden og ble offentliggjort i forrige uke. Illustrasjon: Guide Michelin
GRØNN KLØVER: Slik ser det nye Michelin-merket ut. Femkløveren ble brukt første gang i den franske utgaven av resaturantguiden og ble offentliggjort i forrige uke. Illustrasjon: Guide Michelin Vis mer

- Vi deler gladelig litt på kløveren, sier en munter Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på telefonen.

Han har nettopp blitt gjort oppmerksom på likheten mellom Senterpartiets logo og Michelin-guidens nye, grønne symbol.

PÅ PARTI?: Michelinguidens nye emblem er muligens inspirert av norske Senterpartiet.
PÅ PARTI?: Michelinguidens nye emblem er muligens inspirert av norske Senterpartiet. Vis mer

Det er en uke til stjernene fra Michelin-guiden drysses ut over de Norge og Norden. Etter alle solemerker har vi for første gang mer enn de klassiske stjernene å se fram til.

For, da de franske stjernene ble delt ut i forrige uke, lanserte verdens mest berømte matguide en ny utmerkelse, nemlig det grønne femkløveret. Den utmerkelsen gikk til restauranter som har utmerket seg som spesielt bærekraftige.

- Tror du guiden har sett etter inspirasjon hos Senterpartiet?

- Haha! Ja, det tydelig! De er jo kvalitetsbevisste i Michelinguiden! Og så går de jo ofte etter gode råvarer, sier Slagsvold Vedum og legger til:

- Akkurat som meg er de åpenbart opptatt av ren og lokal mat. Og da deler vi gjerne litt på kløveren!

Han mener det neppe kan dreie seg om en tilfeldighet:

· Det er neppe tilfeldig. Du må huske på at jeg er den enenste partilederen som produserer mat!

Dekkoperasjon

Man kan si mye om Michelin-guidens rangeringssystem, men spesielt miljøvennlig er det ikke.

Kriteriene som ligger til grunn for å få fra en til tre stjerner kan høres merkelige ut - om man ikke kjenner utgangspunktet for guiden: Å hjelpe folk på biltur.

«Veldig gode» restauranter får en stjerne, restauranter så gode at de «verdt en omvei» får to - og restauranter som er «en destinasjon i seg selv», får tre stjerner.

Det er ikke rart at dekkprodusenten Michelin vil oppfordre folk til å kjøre mer bil, men for Generasjon Greta faller det nok ikke i like god jord. Men da restaurantbibelen lanserte den franske utgaven i forrige uke, hadde det sneket seg inn et nytt merke: Et grønt kløverblad.

Dette skal gjøre det lettere å finne fram til de miljø- og klimavennlige restaurantopplevelsene og til de kjøkkensjefene som gjør en ekstra innsats for miljøet.

Det nye merket kan gis til stjernekokker og til restauranter som har fått utmerkelsene l'Asiette (hakket under en stjerne) eller Bib Gourmand (god mat til en billig penge).

Taust fra Michelin

Den danske kokken Rasmus Kofoed, kjøkkensjef på Geranium, Danmarks eneste restaurant med tre stjerner i Michelin-guiden, synes det er fint å markere hvem som tar ekstra miljøhensyn.

POSITIV: Rasmus Kofoed er positiv til den nye Michelin-utmerkelsen. Her på kåringen av Årets Kokk i Mathallen i høst. Foto: Elisabeth Dalseg
POSITIV: Rasmus Kofoed er positiv til den nye Michelin-utmerkelsen. Her på kåringen av Årets Kokk i Mathallen i høst. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Michelin utvikler seg hele tiden. I fjor delte de ut en bærekraftspris, og jeg tror også det kommer et ikon i den nordiske guiden for de restaurantene som er dyktig på dette, sier Kofoed til Dagbladet.

Selv tar han grønne valg så langt det er mulig, og forteller at det stort sett alltid kommer naturlig.

- Smaken vil alltid komme først, og da er gode vekstvilkår og dyrevelferd et godt utgangspunkt.

Michelin-guidens representanter ønsker ikke å kommentere det nye ikonet.

- Jeg vet hva du prater om. Dette ble presentert i den franske guiden i forrige uke, men jeg kan ikke svare på dette for den nordiske, sier Lotta Wrangle, informasjonssjef for den nordiske Michelin-guiden, til Dagbladet.

- Er det bare den franske guiden som får dette ikonet?

- Det kan jeg ikke kommentere.

- Kan du si om det ikke blir et økomerke i den nordiske guiden?

- Jeg kan ikke kommentere dette.

Bærekraftspris til Heidi Bjerkan

Norske Heidi Bjerkan fra Restaurant Credo fikk Michelins bærekraftspris i fjor. Dette var første gang denne prisen ble delt ut i Norden, og det ble bare delt ut én.

- Jeg fikk med meg at det nye bærekraftmerket ble delt ut i Frankrike, sier Bjerkan, som gleder seg til at Michelin-stjernene skal deles ut i hennes hjemby , Trondheim.

- Jeg har ikke snakket med så mange andre i bransjen om det nye merket ennå, forteller Bjerkan. I fjor fikk hun en Michelin-stjerne samtidig som utmerkelsen for bærekraft. I den forbindelsen uttalte hun at hun var mye mer stolt at bærekraftsprisen enn Michelin-stjerna.

Nå ser det altså ut som om flere kjøkkensjefer og restauranter vil bli hedret med en grønn femkløver.

Den nordiske Michelin-guiden offentliggjøres mandag 17. februar. I år er det Trondheim som er vertskap for seremonien.