<strong>NY BOK:</strong> - Senk lista og inviter til fest, oppfordrer Trine Sandberg i den nye boka, som gis ut i året hun feirer tiårsjubileum som matblogger. Foto: Mona Nordøy
NY BOK: - Senk lista og inviter til fest, oppfordrer Trine Sandberg i den nye boka, som gis ut i året hun feirer tiårsjubileum som matblogger. Foto: Mona Nordøy Vis mer

Anmeldelse av Trine Sandbergs tredje kokebok

Er du en «foodie», er ikke dette boka for deg

Dagbladet anmelder kokebok nummer tre fra Norges største matblogger, Trine Sandberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hun har for lengst sagt opp jobben som jurist, og begynt å lage mat på heltid. Huset hennes er bygget om med fotokjøkken i kjelleren, og kokebøkene hennes fyker ut av hyllene som varmt, eltefritt landbrød.

<strong>TREDJE UTGIVELSE:</strong> Trine Sandbergs nye bok.
TREDJE UTGIVELSE: Trine Sandbergs nye bok. Vis mer

De to foregående bøkene hennes, «Trines mat» og «Trines mat 2» har solgt i hundretusenvis av eksemplarer. Hennes tredje kokebok heter «Trine inviterer - Menyer til hverdag og fest». Dagbladets matredaksjon har vurdert boka og testet noen av oppskriftene.

Skuffer ikke

La oss gjøre det klart med en gang: Er du begeistret for bloggen og de to andre kokebøkene hennes, vil du ikke bli skuffet. Det er aldri noen tvil om hvem som er avsenderen bak de 90 oppskriftene (80 av dem helt nye) og 22 menyene.

Dette er enkel, ukomplisert og tiltalende mat, slik vi kjenner den fra Lørenskog-bloggeren.

<strong>NY BOK:</strong> Trine serverer festmat av alle slag i sin nye bok. Foto: Mona Nordøy
NY BOK: Trine serverer festmat av alle slag i sin nye bok. Foto: Mona Nordøy Vis mer

Trines suksess er ikke bygget på spennende eksperimenter og sære krumspring ved kjøkkenbenken. Den er bygget på maten Ola og Kari lager akkurat nå. Den treffer tidsånden, samtidig som den i stor grad baserer seg på grunnleggende, norsk matkultur og matlaging.

Er du en «foodie», og langt over gjennomsnittet matinteressert, er ikke dette boka for deg. Men det visste du allerede, dersom du er en matnerd på dette nivået. Og det er heller ikke disse leserne Trine lager mat og oppskrifter for.

Boka vil appellere til alle som er på jakt etter bankers, gjennomtestede oppskrifter, som vil falle i smak hos hele familien. Og suksessbloggeren, som i høst feirer tiårsjubileum som blogger, serverer et variert utvalg. Her er mat for deg som har fryseren full av elg, og for deg som bare er på jakt etter inspirasjon til en ny pizzavariant.

Nivået er gjennomførbart for alle som kan lese en oppskrift. Ingrediensene får du i kjedebutikken på hjørnet, og tilberedningsteknikkene behersker alle som regelmessig lager mat.

Lave ambisjoner

I forordet heter det:«Jeg tror vi ofte stiller for strenge krav til oss selv, og hva som skal til for at det skal bli en vellykket lunsj, middag eller fest. Det viktigste er å treffes og være sammen, enten det er hverdag, helg, fest, fødselsdag eller høytid - maten kommer i annen rekke - selv om den skal smake godt!».

Og basert på dette premisset, gjør det Trine det hun sier hun skal gjøre: Hun senker ambisjonsnivået, men leverer likevel mat som lever opp til forventningene. Dette er mat som garantert vil skape god stemning rundt bordet. Slik lykkes hun svært godt med oppskriftssamlingen, også denne gangen.

Maten er tiltalende presentert gjennom bloggerens egne bilder, som aldri har vært bedre. Utseendet på maten er avgjørende for å vekke interesse og matlyst, og det lykkes Trine godt med.

<strong>DAGBLADET TESTET:</strong> Kyllinggryte med chorizo. Den fargesterke gryta levde opp til forventningene, og var enkel og rask å få til. Foto: Aase Dotterud
DAGBLADET TESTET: Kyllinggryte med chorizo. Den fargesterke gryta levde opp til forventningene, og var enkel og rask å få til. Foto: Aase Dotterud Vis mer

Dagbladet testet to av oppskriftene fra kapitlet som heter «Hverdagsmat»; Torsk med valnøttvinaigrette og kyllinggryte med chorizo. Og ja. Ingen tvil. Det ble fest i hverdagen.

Riktignok tok det lenger tid enn angitt i boken å tilberede torskeretten, men alt ble tilgitt da den lå klar på tallerkenen.

Den lett krydrede vinaigretten med valnøtter og soltørkede tomater kan serveres både varm og kald, tipser Tine i oppskriften. Vi varmet den opp, og sjelden har vel en vanlig torskefilet smakt bedre.

Kyllinggryta fikk også pluss i margen, selv om testkokken kanskje syntes at nesten en kvart kilo chorizo i tillegg til kyllingen var i meste laget. Ungdommen rundt bordet hadde ingenting å utsette på pølsemengden, og sørget for at gryta ble skrapt tom.

Fremgangsmåten i begge oppskriftene er detaljert og lettforståelig beskrevet. Skulle vi pirke på noe, kunne de til tider lange beskrivelsene av fremgangsmåten med hell vært satt opp punktvis. Spesielt når boka har så klare ambisjoner om å være praktisk, liketil og «nedpå».

Kjent og trygt

Trine Sandbergs fanskare er stor. På matbloggen hennes vet følgerne hva de får; enkle oppskrifter som funker. Vil de ha avanserte teknikker, smal trendmat eller tips til spesielle råvarer må de gå et annet sted.

Boka er intet annet enn en sømløs forlengelse av bloggen. Fri for overraskelser av noe slag. Innholdet er solid, gjennomarbeidet og trygt. Du får akkurat det du forventer.

<strong>DAGBLADET TESTET:</strong> Torskefilet med valnøttvinaigrette. Torskevarianten gikk rett hjem hos prøvekaninene rundt bordet. - Like godt som på restaurant, mente en av dem. Foto: Cecilie Louise Berg
DAGBLADET TESTET: Torskefilet med valnøttvinaigrette. Torskevarianten gikk rett hjem hos prøvekaninene rundt bordet. - Like godt som på restaurant, mente en av dem. Foto: Cecilie Louise Berg Vis mer

Er du av typen som liker å ta med deg kokeboka til sengs for riktig å fordype deg i oppskriftene? Bli bedre kjent med forfatteren ved å lese forord, innledninger til kapitler og personlige begrunnelser for valg av oppskrifter og råvarer? Da skal du kjøpe en annen bok.

Trine Sandberg har ingen intensjoner om å underholde deg med private betraktninger, barndomsminner eller fargerike beretninger om matopplevelser i inn- og utland. Den som er nysgjerrig på kvinnen bak bloggen, er like klok etter å la lukket boka.

Men akkurat dette er det vel få som forventer av matbloggeren, som gjennom hele sin karriere har holdt de private kortene tett til brystet, og heller konsentrert seg om en eneste ting: Gode, enkle oppskrifter.

Og det er akkurat det du får i «Trine inviterer» også. Og når enkelt er så godt og appetittvekkende som dette, holder det lenge.

Dagbladet opplyser

Boka som her anmeldes er gitt ut på forlaget CappelenDamm som eies av Egmont og Bonnier. Dagbladet gjør likevel oppmerksom på at Trines Matblogg samarbeider med Ad-Link på annonsesalg. Ad-Link eies av Aller som også eier Dagbladet.

Smak på 10 av Trines mest populære oppskrifter her

Feirer 10 år med nyoppusset blogg og store planer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer