ERNÆRINGSTEST: Vi har sett på næringsinnholdet i grillpølser, slik at det skal bli lettere for deg å velge de sunneste pølsene. Foto: Erik Helgeneset / Bramat.no
ERNÆRINGSTEST: Vi har sett på næringsinnholdet i grillpølser, slik at det skal bli lettere for deg å velge de sunneste pølsene. Foto: Erik Helgeneset / Bramat.noVis mer

Her er de sunneste grillpølsene

Ernæringstest av grillpølser

Vinnerne har nesten dobbelt så mye kjøtt som taperne.

(Bramat.no): Nå som det er påske er det mange som griller pølser over bål eller bålpanne.

Pølser er ikke noe av det sunneste du kan spise, men det er enkelt å tilberede og noe de fleste barn og voksne liker.

Dessuten er det hyggelig å samles til pølsegrilling rundt bål, grill eller bålpanne.

Greit med pølser innimellom

Hvis pølse er noe du spiser en gang i blant, er det ikke så viktig å se på næringsinnholdet.

Er pølser derimot noe du eller familien spiser rett som det er, kan det være lurt å ta en titt på denne testen. Det er nemlig stor forskjell på hvor mye kalorier, kjøtt, og fett det er i de forskjellige typene.

Skal du tenke sunnhet, er det lurt å velge en pølse som inneholder en stor andel kjøtt og ikke altfor mye salt.

Velger du en av de sunneste pølsene, lager litt salat eller grønnsaker ved siden av, og ikke spiser altfor mange pølser av gangen, kan pølser være et helt greit middagsalternativ innimellom.

Men enda sunnere er det selvfølgelig å velge rene fileter av kjøtt fremfor pølser og annen farsemat når du griller. Rent kjøtt inneholder mindre kalorier, mindre salt, mer jern og protein, og langt mindre fett enn pølser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: MUK er ikke usunt

Sjekk saltinnholdet!

Pølser, kjøttkaker, fiskekaker og annen farsemat inneholder ofte en del salt. Spiser du mye av slik mat, kan du derfor få i deg for mye salt.

Dette gjelder særlig barn som tåler mindre salt enn voksne.

En del av den typiske barnematen som pølser, kjøttboller og fiskekaker, inneholder nokså mye salt. Har du små barn bør du derfor velge de pølsene som inneholder minst salt.

Barn spiser for mye salt

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg grillpølser. Vi har valgt å kun ta med pølser som enten heter "grillpølser", eller der det står på embalasjen at pølsene passer til grilling. Alle "gourmetpølsene" som lammepølser og ulike pølser med urter og krydder, tester vi i en separat test.

Grunnen til dette, er at disse pølsene ofte er til et litt annet bruk, har en litt annen målgruppe, og ofte spises med annet tilbehør enn den tradisjonelle grillpølsen.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, protein, karbohydrater, fett, salt og andel kjøtt. Mye protein og kjøtt har trukket opp, mens av energi, karbohydrater (dette er stort sett bare stivelse), fett og salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de ”sunneste” får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Tren styrke ute!
Er det mest protein i plommen eller i hviten?
Hørt om kryssallergi?