ERNÆRINGSTEST: Se hva det beste alternativet er når du har lyst på brus, men prøver å velge litt sunnere. Foto: ERIK HELGENESET / BRAMAT.NO
ERNÆRINGSTEST: Se hva det beste alternativet er når du har lyst på brus, men prøver å velge litt sunnere. Foto: ERIK HELGENESET / BRAMAT.NOVis mer

Ernæringstest av leskedrikk: Velger du feil, kan du like gjerne drikke brus

Vi har hjulpet deg å finne de sunneste alternativene.

(Bramat.no): Hvis du er tørst, eller bare har lyst på noe godt å drikke, har du mye å velge mellom i butikkhyllene; Vann, vann med smak og/eller kullsyre, brus med sukker, brus uten sukker, iste, og andre leskedrikker.

Mens noen av disse drikkene verken inneholder sukker eller kalorier, er andre rene sukkerbomber.

Vinner på grunn av lavt sukkerinnhold

Det er ingen tvil om at vann er den beste tørstedrikk, men hva velger du hvis du har lyst på noe med smak, men samtidig ikke vil ha i deg så mye sukker?

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i leskedrikker som ikke går under kategorien brus, juice, smoothie eller iste.

Noen av vinnerne av denne testen, har navn som antyder at de er "helsedrikker", stappfulle av vitaminer og andre gunstige næringsstoffer.

Det er de ikke.

De scorer greit likevel, rett og slett fordi de inneholder lite sukker og kalorier.

Hvor sunt er det egentlig å juice?

De fleste får i seg altfor mye sukker

Mange barn og voksne får i seg altfor mye sukker, og brus, saft og andre leskedrikker en stor kilde til dette overflødige sukkeret.

Sukker er verken bra for tenner, vekt eller helse, så derfor bør du styre unna de søteste drikkene til deg og barna. Heldigvis er sukkerinntaket blant barn og unge på vei nedover.

Et unntak er selvfølgelig hvis du har trent hardt og trenger påfyll av raske karbohydrater, eller hvis noen er syke eller småspiste og har godt av de ekstra kaloriene som finnes i sukkeret. Ellers bør du velge drikker med lite sukker.

Derfor er karbohydrater viktig for deg som trener

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg leskedrikker som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av sukker, kalorier og andel juice. Mye sukker og kalorier har trukket ned, mens en høy andel juice har trukket opp. Vi har latt innhold av sukker og juice telle dobbelt opp.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Tren med bildekk!
Hvorfor er rapsolje så sunt?
Hvordan får jeg nok jod?

.