<strong>ERNÆRINGSTEST:</strong> Ekte ost er mye sunnere enn det som kaller seg for «revet» eller «topping». Foto: Erik Helgeneset / Bramat.no
ERNÆRINGSTEST: Ekte ost er mye sunnere enn det som kaller seg for «revet» eller «topping». Foto: Erik Helgeneset / Bramat.no Vis mer

Hvilken revet ost er sunnest?

Ernæringstest av revet ost: Det er én type du bør styre unna

Se hvilken ost du bør velge neste gang du skal ha pizza, taco eller lasagne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Bramat.no): Pizza, taco, og lasagne er eksempler på middagsretter som mange lager og der revet ost er en viktig del av retten.

Du kan selvfølgelig rive osten selv, det blir alltid billigere, viser Dagbladets prisundersøkelser.

Men fordi det er enkelt og tidsbesparende, er det mange som velger ferdig revet ost. Går du for ferdig revet ost på pose, kan du velge mellom mange ostetyper, og «falsk ost» i form av topping .

Usunt med ost?

Mange tenker på smeltet som usunt, men ofte er det rettene osten brukes i som kan være usunne, ikke osten i seg selv.

Selvfølgelig er ost en kilde til både fett og kalorier, men inneholder også viktige næringsstoffer som protein, jod, kalsium, vitamin A, riboflavin (vitamin B2), og vitamin B12.

Vanlig fet hvitost inneholder rundt 27 prosent fett, hvorav 2/3 er mettet. Resten er enumettet og flerumettet.

Mettet fett er en type fett som vi frarådes å spise for mye av, mens de andre typene bør vi øke inntaket av. I løpet av de siste årene er det imidlertid en del forskning som tyder på at melkefett ikke er så helseskadelig som vi tidligere har trodd.

Gir melk økt risiko for hjerte- og karsykdom?

Topping = falsk ost

Ekte ost fremstilles fra melk og/eller fløte ved at mysen er delvis fjernet fra ostestoffet (de koagulerte proteinene).

Norsk ost inneholder pasteurisert melk, salt og løpe, men kan også være tilsatt surhetsregulerende middel, konserveringsmiddel, farge og syrekultur. Flere revete oster inneholder også litt antiklumpemiddel, potetmel eller stivelse.

Uttrykket «ost» kan bare brukes på produkter som kun inneholder fett fra melkeråvarer. Dersom det inneholder fett fra andre kilder, kan ikke produktet kalles «ost».

«Falske oster» inneholder både ost og vegetabilsk fett. Som regel er det minst like mye vegetabilsk fett som ost.

Bruken av vegetabilsk fett fører til at produktet inneholder mindre av de øvrige sunne næringsstoffene fra melken. Etterligningene inneholder nemlig mindre protein og kalsium, fordi osten er spedd ut.

Hvordan får jeg nok jod?

FOLKETS DOM: Resultatet på Dagbladets blindtest av den veganske osten til Synnøve Finden, ble svært varierende. Én ga terningkast fem, en annen ga terningkast en. Reporter: Nicolai Aagaard / Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet en rekke revete oster og revet topping. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, protein, karbohydrater og salt. Mye protein har trukket opp, mens innholdet av mettet fett, karbohydrater og salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du liker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Les mer på Bramat.no:

Derfor bør du spise spirer

Maten du bør spise mer av for å holde deg frisk

Bli med oss på Trening- og velværehelg

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer