<strong>NÆRINGSINNHOLD:</strong> Velg ekte ost fremfor topping, er ernæringsfysiologenes råd. Foto: ERIK HELGENESET
NÆRINGSINNHOLD: Velg ekte ost fremfor topping, er ernæringsfysiologenes råd. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

Ernæringstest av revet ost: Styr unna pizzatopping

Ekte ost smaker ikke bare bedre, det er mye bedre for deg. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Bramat.no): Gulost er en vanlig del av det norske kostholdet, ikke bare til brødskivene, men også i matlagingen. Mange bruker revet ost til retter som pizza og lasagne, og en del velger å kjøpe ferdigrevet ost fremfor å rive osten selv.

Ost er mer enn bare fett

Ost er helt klart en kilde til både fett og kalorier, men inneholder også viktige næringsstoffer som protein, jod, kalsium, vitamin A, riboflavin (vitamin B2), og vitamin B12.

Vanlig fet hvitost inneholder rundt 27 % fett, hvorav 2/3 er mettet. Resten er enumettet og flerumettet. Mettet fett er en type fett som vi frarådes å spise for mye av, mens de andre typene bør vi øke inntaket av. I løpet av de siste årene er det imidlertid en del forskning som tyder på at melkefett ikke er så helseskadelig som vi tidligere har trodd.

Hva skiller ost fra etterligningene

Ekte ost fremstilles fra melk og/eller fløte ved at mysen er delvis fjernet fra ostestoffet (de koagulerte proteinene).

Norsk ost inneholder pasteurisert melk, salt og løpe, men kan også være tilsatt surhetsregulerende middel, konserveringsmiddel, farge og syrekultur. Flere revete oster inneholder også litt antiklumpemiddel, potetmel eller stivelse.

Uttrykket «ost» kan bare brukes på produkter som kun inneholder fett fra melkeråvarer. Dersom det inneholder fett fra andre kilder, kan ikke produktet kalles ost.

«Falske oster» inneholder både ost og vegetabilsk fett. I noen typer er det vegetabilske fettet i form av rapsolje, mens andre inneholder kokosolje som er en type mettet fett. Som regel er det minst like mye vegetabilsk fett som ost.

Bruken av vegetabilsk fett fører til at produktet inneholder mindre av de øvrige sunne næringsstoffene fra melken. Dette avspeiles i testen. Etterligningene inneholder nemlig mindre protein og kalsium, fordi osten er spedd ut.

Slik får du nok jod

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet en rekke revete oster og revete pizzablandinger eller økonomiblandinger som de ofte kalles. Produktene har samme bruksområde og derfor har vi tatt med både ekte ost og etterlikningene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, protein, karbohydrater, protein og salt samt bruken av kokosolje. Ideelt sett skulle vi også sett på innhold av kalsium ,men siden ikke alle produsentene har oppgitt kalsium på sine produkter, og det har vært vanskelig å få kontakt med dem i ferietider, har vi ikke tatt med kalsium i vurderingen.

Mye har trukket opp, mens innholdet av energi, karbohydrater og salt har trukket ned. Innhold av kokosolje har gitt minuspoeng fordi dette forringer kvaliteten på produktet.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du liker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 2. Vi har valgt å ikke bruke terningkast 6 i denne testen ettersom dette er svært energitette produkter.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Vergeer Holland Pizzablanding har ikke fått karakter, på grunn av manglende innholdsdeklarasjon.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Geitemelk ved melkeallergi?
Planteprotein kan for lenge livet
Bedre hukommelse av fysisk aktivitet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer