<strong>SØTE SAKER:</strong> Vi har testet fjorten sjokoladepålegg. Ni får terningkast én. Foto: Erik Helgeneset / Bramat
SØTE SAKER: Vi har testet fjorten sjokoladepålegg. Ni får terningkast én. Foto: Erik Helgeneset / Bramat Vis mer

Næringsinnhold i sjokoladepålegg

Ernæringstest av sjokoladepålegg: Mer enn halvparten får terningkast 1

Se hvilke du bør velge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Bramat): Sjokoladepålegg er noe mange har et forhold til.

For noen er sjokoladepålegg hverdagsmat, mens for andre er det noe som kun er forbeholdt ferier eller noe man unner seg bare en gang iblant.

Greit med sjokolade på brødskiva?

Ønsker du noe søtt på brødskiva kan du velge mellom syltetøy, prim, brunost, nøttepålegg, sjokoladepålegg eller andre søtpålegg som Sunda, HaPå og Banos.

Skal du tenke sunnhet, bør du gå for brunost eller prim beriket med jern. Da får du ikke bare jern, men også jod og andre viktige næringsstoffer.

Peanøttsmør er også et sunt alternativ, noe mange ikke er klar over.

Syltetøy uten altfor mye sukker inneholder vitaminer og antioksidanter, så også det kan være greit å spise.

Sjokoladepålegg, Sunda og Banos er derimot noe du ikke bør velge til hverdags, verken til deg selv eller barna. Disse påleggene består stort sett bare av sukker og fett, og veldig lite andre næringsstoffer.

For aktive barn som spiser sunt ellers, er det selvfølgelig ikke farlig å spise en skive med søtpålegg innimellom. Men, hva skjer når man først har kjøpt en boks med et av disse påleggene? Klarer man å la det stå, og kun bruke det en gang iblant? Neppe ...

Ikke alt søtt er usunt.

Palmeoljen er borte, men ikke i alle

Det har vært mye fokus på palmeolje de siste årene fordi det verken er bra for helsen eller miljøet. Norske matvareprodusenter har derfor fjernet palmeolje i de fleste av sine matvarer.

Dette gjelder også sjokoladepålegg som tidligere inneholdt betydelige mengder palmeolje. Men det finnes unntak; noen av sjokoladepåleggene som kan kjøpes i norske butikker inneholder fremdeles palmeolje.

Pass deg for palmeolje.

Mye sukker i de fleste

Til tross for at mange av søtpåleggene nå inneholder gunstigere fett enn tidligere, er det fremdeles ikke til å komme unna et disse påleggene inneholder store mengder sukker. Det er par unntak blant vinnerne som inneholder inulin, en type fiber som smaker søtt, og kunstig sukker, og derfor mindre sukker enn de andre typene.

Hørt om inulin?

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Du får ikke jern fra spinat!
Slik lager du grønnkålchips
Mat som styrker tarmfloraen

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg søtpålegg som finnes i de største dagligvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene har vi sett på hvor mye sukker, mettet fett og protein de inneholder. Vi har latt mettet fett og sukker telle dobbelt ettersom mange får i seg for mye av dette. Mye sukker og mettet fett trekker ned, mens protein trekker opp. Vi har trukket for innhold av palmeolje.

Ettersom ingen av disse produktene kan sies å være sunne har vi valgt å ikke gi høyere terningkast enn 4. Vi har likevel valgt et såpass høyt terningkast for å vise forskjellen i næringsinnhold mellom disse og testens tapere.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer