TEST AV KJØTTBOLLER: De sunneste inneholder hvitt kjøtt eller grønnsaker. Foto: Erik Helgeneset / Bramat.no
TEST AV KJØTTBOLLER: De sunneste inneholder hvitt kjøtt eller grønnsaker. Foto: Erik Helgeneset / Bramat.noVis mer

Test av næringsinnhold i kjøttboller:

Ernæringstest: Her er de sunneste kjøttbollene

Noen vil kanskje stusse over dem som fikk høyest terningkast.

(Bramat): - Noen vil kanskje rynke på nesen og si at kyllingkjøttboller eller kjøttboller med grønnsaker ikke er skikkelig kjøttboller.

Men vi andre som tenker at kjøttforbruket gjerne kan gå ned, både med tanke på helsa og miljøet, tenker at dette er glimrende alternativer til kjøttbollemiddagen.

Derfor er vi i Bramat.no glade for å se at det nettopp er kjøttboller med grønnsaker som scorer best i vår sammenlikning av næringsinnhold.

Grønnsaker i kjøtt?

Det har etter hvert kommet flere typer kjøttboller, pølser og annen kjøttmat tilsatt grønnsaker.

Fordelen med disse produktene er at du får i deg eller barna enda litt mer grønnsaker, og du kan kutte ned på kjøttinntaket.

Dette er ikke bare sunt, det kan også være miljøvennlig fordi man kan bruke grønnsaker som ellers ikke ville ha blitt brukt.

For mye salt for små barn

Over halvparten av saltet vi får i oss kommer fra industrilagde matvarer som hel- og halvfabrikata. De matvaregruppene som bidrar med mest salt er kjøttprodukter og brødvarer.

Vi vet at mange voksne spiser altfor mye salt, er det svært sannsynlig at mange barn også får i seg for mye salt.

Har du et barn på to år, bør det i følge anbefalingene ikke få i seg mer enn 2,5 gram salt om dagen.

Har du et barn som er glad i kjøttboller, så vil barnet kunne få i seg mer enn anbefalt saltmengde om du velger noen av de salteste kjøttbollene.

Les også: Barn spiser for mye salt

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg kjøttboller. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, andel kjøtt og/eller grønnsaker, karbohydrater og salt. Mengden protein og andel kjøtt og grønnsaker trekker opp, mens innholdet av karbohydrater, fett og salt trekker ned.

De typene som inneholder grønnsaker har fått plusspoeng for dette. Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilke kjøttboller du syns smaker best.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Dårligere helse blant skiftarbeidere
Tren SMART
Innhøsting og alt i ett-gryte

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

SMAKSTEST: I 2017 ble det lansert en rekke produkter med grønnsaker i kjøtt og pølser. Vi lot barna få teste dem. Her ser du hva de synes. Video: Gaute Berg Næss Vis mer