Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ernæringstest av julepølser

Ernæringstest: Her er den sunneste julepølsa

Se hvilken du skal kjøpe.

TEST AV JULEPØLSER:  Fire av pølsene får terningkast 5. Foto: Erik Helgeneset
TEST AV JULEPØLSER:  Fire av pølsene får terningkast 5. Foto: Erik Helgeneset Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For mange er julepølse noe som hører til julemiddagen, gjerne sammen med ribbe surkål og medisterkaker. Noen lager medisterkakene selv, andre kjøper dem ferdig.

Sjekk kjøttinnholdet

Julepølser har tradisjonelt vært feite pølser, og hva gjør vel det når julemiddagen bare er noe vi spiser en gang i året?

Spiser du derimot julepølse rett som det er i desember, kan det være lurt å ta en titt på næringsinnholdet.

Det er nemlig stor forskjell på hvor mye kjøtt de ulike typene inneholder. Det er også en del forskjell på fettinnholdet.

Og selv om vi vet at fett binder smak, og fet smak derfor har en tendens til å smake mer enn mager, er det faktisk ikke slik at de feiteste pølsene vinner på smakstester.

Mange mener at pølsene med mest kjøtt også smaker best.

Mye salt i julematen

Pølser, kjøttboller, sylte og annen tradisjonell julemat inneholder ofte mye salt. Når vi vet at de aller fleste av oss får i seg over dobbelt så mye salt som vi trenger, kan det være greit å begrense inntaket av den salteste maten. Det kan også være lurt å ta en titt på tester som dette, for å styre unna verstingene når det kommer til salt og fett.

Kokt fremfor røkt

Det er ikke bare salt det kan bli mye av i julen. Mange spiser også en del røyket mat, både røkt fisk og røkt kjøtt.

En del av denne maten er bare tilsatt røykaroma, mens en del er røkt på tradisjonelt vis.

Er du glad i røkt mat, kan det være lurt å velge mat som er tilsatt røykaroma fordi det ikke er bra for helsen å spise for mye mat som er røkt på tradisjonelt vis.

Sjekk datoen!

Selv om det heter julepølser, så er det greit å vite at flere av pølsene går ut på dato før jul.

Vi spiser jo julemat før selve høytiden og kjøttmat er ferskmat. Sjekk derfor holdbarheten når du kjøper inn julepølsen.

Proteininnhold

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg julepølser som var å få kjøpt i de største matvarekjedene i forrige uke.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, salt og andel kjøtt.

Mye protein og kjøtt har trukket opp, mens innholdet av energi, karbohydrater (dette er stort sett bare stivelse), fett og salt har trukket ned.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Les mer på Bramat.no:
Lutefiskens hemmelighet
Ønsk deg sunnhet og velvære til jul
Effektiv trening i julestria

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!