STORE FORSKJELLER: Andelen fisk varierer fra 19 til 75 prosent i fiskegratengene vi har testet. Foto: Erik Helgeneset / Bramat.no
STORE FORSKJELLER: Andelen fisk varierer fra 19 til 75 prosent i fiskegratengene vi har testet. Foto: Erik Helgeneset / Bramat.noVis mer

Hvilken fiskegrateng er sunnest?

Ernæringstest: Nesten som om fisken har rømt fra gratengen

Store forskjeller på fiskeinnhold i gratengene.

(Bramat.no): Vi anbefales å spise fisk til middag 2-3 ganger i uken. Inntaket bør ligge på 300-450 gram ren fisk i uken. Dette er ikke så vanskelig å oppnå hvis vi velger rene fileter av fisk, men hva hvis vi spiser fiskegrateng?

Hvor mye fisk får vi egentlig i oss når vi spiser fiskegrateng til middag? Nok til at det kan kalles for en fiskemiddag?

Svaret på dette er at det avhenger helt av hvilken fiskegrateng du velger.

Velger du en fiskegrateng som bare inneholder 20 % fisk, skal du spise mye fiskegrateng for at det skal gi deg like mye fisk som en middag basert på rene fiskefileter. Og da kan det fort bli mye salt og kalorier også.

Det er ikke dermed sagt at det ikke er sunt å spise fiskegrateng, selv de som inneholder lite fisk kan være et greit middagsalternativ. I hvert fall med grønnsaker ved siden av. Poenget er bare at de færreste vil klare å få i seg anbefalt inntak av fisk hvis de kun spiser fiskegrateng som kun inneholder 19-20 % fisk, så her er det viktig å lese på pakken: Fiskeinnholdet varierer fra 19 til 75 prosent!

Det er nesten som om fisken har rømt fra gratengen.

Mer fisk i fiskekaker

I løpet av de siste årene har det skjedd mye på fiskekakefronten. Flere fiskekaker inneholder både 70, 80, og 90 % fisk, noe som er veldig bra!

Konklusjonen blir den samme som da vi testet næringsinnholdet i fiskegrateng for ett år siden: Det er på tide at det skjer litt produktutvikling når det gjelder fiskegratenger også.

Veldig mange av dagens fiskegratenger inneholder nemlig svært lite fisk.

Det som er positivt, er at flere av produsentene har redusert innholdet av salt i sine fiskegratenger.

Sunt og fargerikt tilbehør

Verken når det kommer til mengde eller næringsinnhold er fiskegratengene du finner i denne testen et komplett måltid for en familie.

De fleste fiskegratenger inneholder minimalt med grønnsaker, men hvis de serveres sammen med en eller flere typer grønnsaker, vil måltidet ikke bare løftes smaksmessig, det vil også være langt sunnere.

Prøv for eksempel revne gulrøtter, dampete aspargesbønner, salat av fennikel og rødløk, ovnsstekte rotgrønnsaker, eller minigulrøtter og salat ved siden av fiskegratengen.

Hvor sunn er grønnsaken?

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av fiskegratengene i denne testen, har vi sett på fiskegratengenes innhold av protein, salt, og andel fisk.

Mye protein, og andel fisk har trukket opp. Mens mye salt har trukket ned. Vi har latt andel fisk telle dobbelt opp.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at den sunneste får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 3.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3, er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn dem som får høyere terningkast.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Reduser blodtrykket med frukt og grønt
Visste du dette om bananen?
Rød linsesuppe med spekeskinke

Vi har valgt å gi terningkast 3-6 fordi noen av fiskegratengene har såpass lavt innhold av fisk, at vi mener det finnes veldig mange andre middagsalternativer som er vel så sunne. Til tross for dette, er fiskegrateng et helt ok måltid, slik at vi ikke gir lavere terningkast enn 3.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.