Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ernæringstest av «polarbrød»:

Ernæringstest: Noen brød er skjulte sukkerbomber

Testtaperne inneholder ti ganger så mye sukker som du får fra to stykker med grovbrød.

SUKKERBOMBER: Polarbrød er holdbare lenge, men ikke alle er klar over at disse inneholder mye mer sukker enn vanlig brød.
SUKKERBOMBER: Polarbrød er holdbare lenge, men ikke alle er klar over at disse inneholder mye mer sukker enn vanlig brød. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

bPolarbrød og andre typer «rundstykker i skiveform» er enkelt, lett tilgjengelig og noe særlig barna liker. Dessuten passer det fint som turmat.

Men hvor sunt er det egentlig?

Som med brød, de groveste er de sunneste

Den største forskjellen på de ulike typene er grovhetsprosenten og innholdet av fiber.

Noen typer har en grovhetsprosent på 0, altså det samme som loff. Disse inneholder under fire gram fiber per 100 gram, noe som er relativt lite når vi vet at vi bør ha i oss rundt 35 gram fiber per dag.

Sammen med grønnsaker er brød, knekkebrød, rundstykker og annen kornmat våre viktigeste kilder til fiber. I hvert fall hvis du velger grove typer.

Går du for lyst brød og rundstykker laget på finmalt mel, får du minimalt med fiber og andre viktige næringsstoffer.

De groveste av brødene i testen inneholder derimot greit med fiber, og er et greit valg på lik linje med annet grovt brød.

5 gode grunner til å spise mer fiber

Mer sukker enn annet brød

Ulempen med brød som dette, er at de fleste inneholder mer sukker enn vanlig brød.

Spiser du en av de søteste typene som inneholder rundt ti gram sukker per 100 gram, får du i deg nesten ti gram sukker fra to stykker med «polarbrød».

Dette er ti ganger så mye som du får fra to stykker med grovbrød.

Slik finner du det groveste brødet

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg «polarbrød» som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Vi har tatt utgangspunkt i brødenes innhold av protein, sukker, fiber, salt og grovhetsprosent, og rangert dem i forhold til dette. Mye protein og fiber samt høy grovhetsprosent har trukket opp, mens mye sukker og salt har trukket ned. Vi ha latt sukker, salt, fiber og grovhetsprosent telle dobbelt så mye som protein.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast seks og det minst sunne får terningkast to. Et produkt som får terningkast seks i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter i andre tester.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!