<strong>ERNÆRINGSTEST:</strong> De er fulle av sukker, men er en god kilde til jod.&nbsp;
ERNÆRINGSTEST: De er fulle av sukker, men er en god kilde til jod.  Vis mer

Ernæringstest av brunost:

Ernæringstest: Se hvilke du bør velge

Brunost er sukkerbomber, men mange har likevel godt av å spise det søte pålegget. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mange styrer unna brunost fordi det er et pålegg med mye sukker, fett og kalorier. Men visste du at brunost er rik på kalsium, og at brunost faktisk er en svært god kilde til jod?

Noen skiver grovt brød med brunost innimellom er derfor ikke å forakte, faktisk er det å anbefale for deg som står i faresonen for å få i deg for lite jod.

Brunost mot jodmangel

I gamle dager var jodmangelsykdommer som struma utbredt blant både barn, voksne og husdyr på innlandet i Norge.

Mødre som hadde struma i svangerskapet, fikk tilbakestående barn som følge av jodmangel.

Fordi kuene også hadde struma, begynte man å gi jod til kuenes kraftfôr, noe som resulterte i at det ble mer jod i melken. Dermed ble jodmangel i Norge nærmest utryddet over natten.

Siden den gang har man fortsatt med å tilsette jod til kuenes kraftfôr, noe som gjør at melk og andre meieriprodukter er vår viktigste kilde til jod. Fisk og fiskeprodukter er også gode kilder til jod, særlig hvit fisk.

Men nå har jodmangel på nytt blitt et problem i Norge, antakelig fordi mange spiser lite fisk og meieriprodukter.

Får du i deg 3 porsjoner meieriprodukter per dag, noe som også er anbefalt for å sikre inntaket av kalsium, og i tillegg spiser fisk 2-3 ganger i uken får du i deg nok jod.

Brunost og fiskepinner smart for å øke jodinntaket

Ikke lenger jern i brunost

Mange at brunost inneholder jern, men det stemmer nok ikke.

I gamle dager fikk brunost et naturlig innhold av jern, fordi brunost ble laget i jerngryter slik at noe av jernet smittet over i brunosten under koking.

Etter hvert som brunost ble industrifremstilt, fortsatte man å tilsette jern fordi folk var vant til at brunost var en god jernkilde og fordi grupper i befolkningen hadde behov for ekstra jern.

I dag er det nye regler om berikning, og derfor er det ikke lenger tillatt å tilsette jern i brunost.

Rik på sukker, fett og kalorier

Selv om brunost inneholder en del viktige næringsstoffer, ikke minst jod, er det ingen hemmelighet at denne osten også er rik på sukker, fett og kalorier.

For de som spiser variert, og som prøver å passe vekten, er brunost et pålegg som kan spises innimellom, men kanskje ikke på flere brødskiver om dagen. Da er det lurere å velge egg og fisk som de viktigste kildene til jod.

Det har også vært debattert om brunost er sunt pålegg eller for søtt for å ha på skiven for barnehage- og skolebarn.

Har du derimot et småspist barn, som er glad i brunost, er dette pålegget et godt alternativ både fordi det får barnet til å spise opp brødskiven sin, og fordi det er en kilde til kalsium og jod.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg brunost som finnes i de største dagligvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye sukker, protein, mettet fett, kalsium og jod de inneholder.

Sukker og mettet fett trekker ned, mens protein, jod og kalsium trekker opp. Vi har latt jod telle dobbelt ettersom flere får i seg for lite av dette næringsstoffet.

Siden brunost er en kilde til jod og kalsium, som begge er næringsstoffer som mange får for lite av, har vi valgt å gi terningkast 3-5, til tross for at brunost også er rik på karbohydrater, fett og kalorier.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Slik får du løft på rumpa
Derfor bør du spise tørrfisk
Viktig med nok vitamin D ved astma

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer