Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ernæringstest av skivet gulost:

Ernæringstest: Se hvilken skivet gulost som er det sunneste valget

Vi har testet 31 ulike gul- og hvitoster.

ERNÆRINGSTEST: Hvilken gulost er sunnest? Vi har sett nærmere på næringsinnholdet, og ingen får dårligere enn terningkast 3. Foto: Eirik Helgeneset / Bramat.no
ERNÆRINGSTEST: Hvilken gulost er sunnest? Vi har sett nærmere på næringsinnholdet, og ingen får dårligere enn terningkast 3. Foto: Eirik Helgeneset / Bramat.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Bramat.no): De aller fleste av oss har en eller flere typer ost i kjøleskapet. Som andre meieriprodukter er ost en av våre viktigste kilder til kalsium.

Meieriprodukter er også en viktig kilde til jod, som en del av oss får i seg for lite av.

Både for å dekke behovet for kalsium og jod, anbefales vi å innta tre enheter med meieriprodukter per dag.

En enhet kan enten være et glass melk, en yoghurt/skyr eller lignende, eller en brødskive eller et knekkebrød med ost på.

Hvordan får jeg nok jod?

Noen unngår ost fordi de reagerer på melkesukker. Det ikke alle vet, er at gulost inneholder minimalt med melkesukker, og tåles derfor at de fleste med laktoseintoleranse. Brunost derimot inneholder mye melkesukker, men også mye jod. Andre næringsstoffer vi finner i ost er vitamin A, vitamin B2, vitamin B12, sink, fosfor og protein.

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i skivet ost (ikke brunost) som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

Forskjellen på mager og helfet ost

Helfet gulost inneholder rundt 27 prosent fett, hvorav 2/3 er mettet og resten enumettet og flerumettet fett.

Noen guloster inneholder litt mer eller litt mindre fett enn de helfete, mens magre hvitoster har et fettinnhold på ca. 17 prosent.

Gräddoster og enkelte andre fyldige oster er feitere enn helfet gulost med over 30 prosent fett. I denne testen finner du ost som inneholder alt fra 10 til 38 % fett.

Fem oster får terningkast seks i testen, alle er lettere varianter.

Dette er samme konklusjon vi trakk da vi så på næringsinnholdet i gulosten i fjor.

Gamle kjenninger som Norvegia og Jarlsberg - og nykommere som Perleost og Kongsgård er imidlertid ikke langt bak, og får alle terningkast fem.

Bramat tester yoghurt og skyr med korn

Melkefett er konfliktfylt

Nyere studier viser noe motstridende resultater når det gjelder inntaket av melkeprodukter og kolesterol.

Noen vil gå så langt som å si at melkefettet ikke er kolesteroløkende, men andre er forsiktige i kostrådene sine og framholder fremdeles at melkefettet er kolesteroløkende og kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom. Andre igjen fremhever melkefettet som noe som er ekstra sunt.

Melkefettet er svært sammensatt og inneholder mange forskjellige fettsyrer med ulik lengde. Eksempelvis inneholder melkefettet den samme enumettede fettsyren som olivenolje, nemlig oljesyre; en kolesterolsenkende fettsyre.

Mettet fett har blitt satt i sammenheng med økt kolesterol. Det mettede fettet i melk domineres av palmitin-, stearin- og myristinsyre.

Per i dag, lyder de offisielle kostrådene at bør vi bytte ut mettet fett med umettet, fordi dette vil redusere vår risiko for å få hjerte- og karsykdom. Selv om det pågår mye forskning når det kommer til fettets innvirkning på helsen, velger vi å ta hensyn de offisielle kostrådene i denne testen.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet innholdet av mettet fett, protein, salt og kalsium i skivet ost. Høyt innhold av salg og mettet fett har trukket ned, mens høyt innhold av protein og kalsium har trukket opp.

Produkter som ikke har deklarert kaliuminnholdet har fått samme score som produkter med lavest kalsiuminnhold. Vi skulle gjerne også hatt med innholdet av jod i denne vurderingen, men innholdet av jod står bare på et lite utvalg av ostene.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det sunneste får terningkast 6. Vi har ikke gitt lavere terningkast enn terningkast 3, ettersom ingen av ostene i denne testen kan sies å være direkte usunne. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Bærekraft blir en del av kostholdet vårt
Nøtteforbud på skoler?
Mindre kjøtt og nordisk kost kan forebygge hjerneslag

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!