BARE LITT SULTEN? Flere av disse muffinsene inneholder like mye energi som et helt måltid, viser vår test. Foto: ERIK HELGENESET / BRAMAT.NO
BARE LITT SULTEN? Flere av disse muffinsene inneholder like mye energi som et helt måltid, viser vår test. Foto: ERIK HELGENESET / BRAMAT.NOVis mer

Ernæringstest: Aunt Mabels muffins er det sunneste alternativet

Ja, det er mye sukker og kalorier i ferdigmuffins, men mengden mettet fett er forholdsvis lav.

(Bramat.no): Hvis du er skikkelig sulten og sugen på noe søtt, og stikker innom nærmeste matvarebutikk, hva kjøper du deg da?

Kanskje en muffins? I tilfellet kan det være greit å vite at en stor muffins gir 390 kcal, altså like mye energi som et helt måltid.

Mest av det sunne fettet

Muffins inneholder generelt mye sukker, fett og kalorier. Men i de muffinsene som er å få kjøpt i de største matvarekjedene, er det faktisk mest av det sunne fettet og ikke så mye mettet fett.

Grunnen til at disse muffinsene likevel ikke regnes som sunne, er det høye innholdet av sukker og kalorier.

Umettet fett er fremdeles det sunneste

Størrelsen teller

I denne testen har vi sett på næringsinnhold per 100 gram muffins. De største muffinsene har sunnest næringsinnhold, og blir derfor vinnere av denne testen.

Likevel er det viktig å være klar over at hvis du skal velge mellom to muffinser der den ene er stor og den andre er liten er det selvfølgelig lurest å velge en liten muffins.

Da får du i deg langt mindre sukker enn hvis du velger en stor. Og de aller fleste av oss bør begrense inntaket av sukker ettersom vi får i oss mer enn nok allerede.

Ulempen med slike små muffins kan imidlertid være at de spises mellom måltidene og uten at man engang tenker over at man spiser noe fordi den er så liten. Har du en åpen pose med minimuffins i skapet, er det lett å ta seg en muffins litt for ofte.

Det perfekte mellommåltidet

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av muffins som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av sukker, kalorier, mettet fett, protein og salt. Mye sukker, kalorier, mettet fett og salt har trukket ned, mens protein har trukket opp. Ettersom muffins ikke kan regnes som sunt, har vi valgt å gi terning 4-2, der terningkast 2 regnes som den minst sunne.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Myseprotein og styrketrening
Kål kan forsterke jodmangel
Kosthold og prispolitikk

.