Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ernæringstest av røkelaks:

Ernæringstest: Røkelaksene fra Lofoten er best i test

Røkelaks er en god omega 3-kilde, men saltinnholdet gjør at det ikke er noen god erstatning for fersk laks.

RØKELAKS I SKIVER: Ingen får dårligere enn terningkast tre i denne testen av næringsinnhold, men er du blant dem som må passe på saltinnholdet,  er det noen du burde styre unna.
RØKELAKS I SKIVER: Ingen får dårligere enn terningkast tre i denne testen av næringsinnhold, men er du blant dem som må passe på saltinnholdet,  er det noen du burde styre unna. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røkelaks og andre typer laks, som gravlaks og rakfisk, hører jula til.

Laks er jo sunt, full av de gunstige omega-3 fettsyrene, men hvordan er det egentlig med røkelaks i forhold til fersk laks?

Sunt, men ikke for mye

Røkelaks kan helt klart regnes som sunt fordi laks er vår viktigste kilde til omega-3, som mange får i seg for lite av.

Men til tross for et høyt inntak av de sunne omega-3 fettsyrene, er det også en del salt i røkelaks. Som navnet tilsier er røkelaks også røkt, og røkt mat er noe vi anbefales å begrense inntaket av.

Så spis gjerne røkelaks, men ikke hver dag, og ikke istedenfor fersk laks.

Er røkt mat farlig?

Lofoten-laks i topp

I topp finner vi hele tre produkter fra Lofoten; Røkt laks tørrsaltet og einerrøkt, Økologisk røkt laks og julelaks einerrøkt laks & akevittkrydret laks.

Alle med relativt nøktern saltmengde, og bra med protein og umettet frett.

Røkelaks fra Coop og X-tra kommer troner på bunn med testens to treere. Coop røkelaks i skiver har hele fire gram salt, mens X-tra har tre gram.

Samme innhold, ulik innpakning

Har du noen gang lurt på om "julesalat", "julepostei" og "julelaks" egentlig er det samme som vanlig påleggsalat, leverpostei og røkelaks? Eller om laksen som ligger i flott innpakning er bedre enn den som bare ligger i plast?

Prisen på julevarene er i hvert fall ikke den samme som for originalen, viser en undersøkelse av TV2s Matkontrollen.

Noen av produsentene har flere typer røkelaks med ulikt navn og innpakning, men leser du næringsdeklarasjonen ser det ut til å være nøyaktig samme laks.

Kanskje der den dyreste laksen av bedre kvalitet, eller kanskje betaler du bare for ekstra fin innpakning?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet av røkt laks i skiver som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Vi har ikke tatt med røkt ørret, gravet laks, eller røkelaks som ikke er skivet.

For å gjøre en vurdering av laksen har vi sett på innholdet av umettet fett, protein og salt.

Vi har latt innholdet av salt telle dobbelt siden de aller fleste av oss får i seg for mye salt.

Mye salt har trukket ned, mens innhold av umettet fett og protein har trukket opp. Vi har ikke gitt høyere terningkast enn 5 siden røkt laks tross alt inneholder en del salt og har vært røyket.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og det minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter i andre tester.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Her er årets julepresang!
Hørt om ekstrudering av korn?
Usunt med røkt mat?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!