Røkelaks og andre typer laks, som gravlaks og rakfisk, hører jula til.
Laks er jo sunt, full av de gunstige omega-3 fettsyrene, men hvordan er det egentlig med røkelaks i forhold til fersk laks?
Sunt, men ikke for mye
Røkelaks kan helt klart regnes som sunt fordi laks er vår viktigste kilde til omega-3, som mange får i seg for lite av.
Men til tross for et høyt inntak av de sunne omega-3 fettsyrene, er det også en del salt i røkelaks. Som navnet tilsier er røkelaks også røkt, og røkt mat er noe vi anbefales å begrense inntaket av.
Så spis gjerne røkelaks, men ikke hver dag, og ikke istedenfor fersk laks.
Er røkt mat farlig?
Lofoten-laks i topp
I topp finner vi hele tre produkter fra Lofoten; Røkt laks tørrsaltet og einerrøkt, Økologisk røkt laks og julelaks einerrøkt laks & akevittkrydret laks.
Alle med relativt nøktern saltmengde, og bra med protein og umettet frett.
Røkelaks fra Coop og X-tra kommer troner på bunn med testens to treere. Coop røkelaks i skiver har hele fire gram salt, mens X-tra har tre gram.
Samme innhold, ulik innpakning
Har du noen gang lurt på om "julesalat", "julepostei" og "julelaks" egentlig er det samme som vanlig påleggsalat, leverpostei og røkelaks? Eller om laksen som ligger i flott innpakning er bedre enn den som bare ligger i plast?
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger