Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Mat i farta-suksess med boller langs E6 i snart 20 år:

Espabollen: Historien som var for god til å være sann

Nei, oppskriften ble ikke laget av bestemor i skogen. 

BOLLE-EVENTYR:  Siden de overtok på Espa Servicesenter AS, har de hatt en eventyrlig suksess med sine hveteboller. Espa ved Mjøsa er stedet alle stopper for å kjøpe boller. Det er så mange myter rundt Espabollen at bollen har fått plass i quizer på læringsplattformer som Kahoot. Fra venstre de glade eierne Morten Støen, Rune Gulbrandsen og Roger Danielsberg. Foto: Nils Henrik Sjo.
BOLLE-EVENTYR:  Siden de overtok på Espa Servicesenter AS, har de hatt en eventyrlig suksess med sine hveteboller. Espa ved Mjøsa er stedet alle stopper for å kjøpe boller. Det er så mange myter rundt Espabollen at bollen har fått plass i quizer på læringsplattformer som Kahoot. Fra venstre de glade eierne Morten Støen, Rune Gulbrandsen og Roger Danielsberg. Foto: Nils Henrik Sjo. Vis mer

(Dagbladet): Da Dagbladet nylig testet boller fra landsdekkende kiosker og bensinstasjoner, var det Circle K som gikk av med seieren.

Vi testet vanlige boller, rosinboller og sjokoladeboller. Ingen av bollene fikk toppscore, men rosinbollen fra Circle K (tidligere Statoil) scoret fem på terningen. Narvesen utmerket seg med to'ere på terningen i alle kategoriene. Bollene til Shell/7-Eleven og Esso/Deli de Luca var helt på det jevne.

Etterlyst: Espabollen

Mange lesere etterlyste den berømte Espa-bollen i testen. Den var ikke med. Tilsynelatende trenger ikke bollen du får langs E6 mellom Minnesund og Hamar noen test. I fjor ble det solgt 1 596 439 boller fra servicesenteret ved Mjøsa.

- Før var rosinen suveren. Nå går sjokoladebollen best, sier Roger Danielsberg, medeier og daglig leder av bensinstasjonen «alle » stopper ved for å kjøpe boller, på vei til eller fra hytta.

Danielsberg har vært på bollekjøret siden stasjonen solgte rundt hundre boller daglig. Det var i 1998. Nå går ovnen døgnet rundt på stasjonen som sist stengte julaften 2004.

DA DET TOK AV: Fra 2005 til 2006 ble bollesalget mangedoblet. En NRK-reportasje fulgt opp av lokalavisa var gnisten som skulle tenne bollefeberen. Her er de tre medeierene i sving i 2006. Roger Danielsberg (t.h), Morten Støen og Rune Guldbrandsen (t.v) solgte den gang 1500 boller i døgnet. Nå er salget tre ganger så stort. Foto: Mette Møller / Dagbladet 
DA DET TOK AV: Fra 2005 til 2006 ble bollesalget mangedoblet. En NRK-reportasje fulgt opp av lokalavisa var gnisten som skulle tenne bollefeberen. Her er de tre medeierene i sving i 2006. Roger Danielsberg (t.h), Morten Støen og Rune Guldbrandsen (t.v) solgte den gang 1500 boller i døgnet. Nå er salget tre ganger så stort. Foto: Mette Møller / Dagbladet  Vis mer

Lavkarbo, salater og veganbølge ser ikke ut til å true bollesalget. Hver dag selges i gjennomsnitt 4500 boller.

Mange myter

ALLTID VARM:  Det er alltid noen som vil ha boller, døgnet rundt. Sist stasjonen stengte var julaften 2004.
ALLTID VARM:  Det er alltid noen som vil ha boller, døgnet rundt. Sist stasjonen stengte var julaften 2004. Vis mer

At sjokoladebollen i 2017 troner øverst på bollepallen, er fakta som lar seg sjekke.

Ellers er det så mange myter rundt Espabollen. Mange er veldig sikre på hva som er riktig.

Skal du på tur i vinterferien? Og tror du vet det meste om den duftende bollen folk kjører lange veier for? Kanskje får du deg en overraskelse.

Her er seks påstander om landeveisbollen. Kan du svaret?

1. Espabollen ble skapt av en bestemor i skogen.
Feil. Oppskriften til Espabollen ble utviklet på 1990-tallet av et firma som het Bakehuset. Det er en bolleoppskrift av «den gamle skolen», med gjær som krever lang hevetid.

2. Espabollen bakes i et industrilokale på Økern i Oslo.
Riktig. Bolledeigen blir eltet i et bakeri på Økern. Deigen lages for seg, før den sendes til Espa, hvor den heves i mange timer, gjerne over natta og stekes i en fire etasjers pizzaovn.

3. På 1990-tallet ble bolledeigen laget på Espa.
Feil. Deigen er aldri blitt laget på Espa. Den har alltid vært et bake-off produkt.

4. Espabollen er akkurat samme bolle som du får andre steder.
Feil. På 1990-tallet ble Espa-oppskriften brukt av mange bensinstasjoner og kiosker. Så gikk de andre aktørene over til annen type gjær og heving med damping og varmluft. Siden 2006 brukes den gamle oppskriften bare på Espa. Du må altså til Espa for å få Espabollen.

5. Det er hyttefolk som spiser Espaboller
Riktig. Espa ligger perfekt til på veien for folk som skal til Hafjell, Sjusjøen, Kvitfjell og andre hytteområder. Også lokalfolk spiser Espaboller, men ikke så ofte som forbipasserende.

6. Det er solgt mange titalls millioner Espaboller i årenes løp.

Feil. Fra 2000 til 2007 solgte stasjonen under en million boller i året. Gjennombruddet kom etter en NRK-reportasje i 2006. I 2013 og 2014 var det nedgang i bollesalget. De siste to årene har det vært et oppsving. I fjor ble det solgt rundt 1,6 millioner Espaboller.

BI-ekspert: - Godt produkt og gode på humor

- Å kalle bollen for Espabollen er en av grunnene til suksessen, mener Elisabeth Falck, høyskolelektor ved institutt for markedsføring ved Handelshøyskolen BI

VENT MED SMØR TIL SLUTT: Thomas Valand på det norske bakerlandslaget kommer med gode tips til bikkebaksten. Video: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- De har satt Espa på kartet med et godt produkt, er fulle av humor og formidler en glad historie når man kommer inn. Dette er en slags heilnorsk variant av Hard rock Cafe, et sted man må innom, og gjerne kjøpe en T-skjorte, sier hun.

Det gode utgangspunktet er blitt forsterket av stor hyttebygging og stadig bedre veier, mener Falck. Nedgangen i salget i 2013-2014 tilskriver hun omkjøringen i påvente av ny E6, ikke lavkarbo eller andre mattrender.

- Nå går veien rett forbi igjen og salget tar seg opp. Tydelig skilting har også betydning. Du blir fortalt hvor mange meter det er igjen til bollene, sier Falck, som selv ofte kjører forbi og har sett hvordan bollestoppet ved Espa er blitt et rituale for mange familier.

At Bolleland også selger lokalmat, tror hun er lurt.

- Vi liker lokale produkter. Her får man både lokale boller og annen lokalmat. Smart tenkt, sier hun.

Slik ble Espabollen en suksess

- Hadde noen sagt til meg i 1998 at jeg skulle selge mer boller enn bensin, ville jeg sagt «du er sinnssyk», sier Espa-medeier Roger Danielsberg.

Shell åpnet sin første stasjon på Espa i 1972 , mens de nåværende eierne, Rune Gulbrandsen, Roger Danielsberg og Morten Støen, kom inn i 1994.

På 23 år har Espa servicesenter blitt størst i Norge på butikkomsetning. Espa har de siste årene kalt seg Bolleland. Å få tak i T-skjortene til de ansatte startet som en spøk til utdrikningslag. Spøken ble til en kolleksjon med bolleklær, bollecapser og bollesolbriller.

Lokalmat

Bolleland tilbyr også kortreiste delikatesser som spekemat, pultost og geitost fra Løten og honning fra en produsent i Trøgstad. I 2015 ble det alene solgt 4,145 kilo honning fra bensinstasjonen.

Eierne forklarer suksessen med at de fant sin nisje, er tro mot konseptet sitt, baker boller med kjærlighet og er gode på pakketilbud (kaffe, boller og spylevæske), på kampanjer og på mersalg til kunder som egentlig bare stoppet for bensin eller boller.

Les også: Denne kjeden har de beste bollene
Bollene som får hele Harstad til å rødme
Hvordan bake verdens beste boller

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media