FUKTIG: Seksten-søtten vinglass - og en drink som mellomrett. Men maten står trygt på egne ben.
FUKTIG: Seksten-søtten vinglass - og en drink som mellomrett. Men maten står trygt på egne ben.Vis mer

Robinson og Fredag på Palace Grill:

- Et drikkekjør en russeknute verdig

Oslos mest myteomspunne restaurant har i årevis slått seg på brystet som byens kuleste. Med rette.

- Det er ikke lett å være evig outsider, sa Robinson da de benket seg blant kranier og fermenterte uhumskheter på glass.

Det skulle vise seg at Palace Grill satser på en enkel strategi for å leve opp til rockestempelet: Attitude. Og alkohol.

Gladnyhet: Endelig på bordbestilling

I gamle dager var det ingen bordbestilling på Palace - menigheten ventet i timevis på bord.

Nå kan du bestille bord, og det var ikke fullt denne varme sommerkvelden.

Det tok ikke lang tid før kelneren brakte champagne og popkorn til bordet.

Popkornet, fikk vi vite, var stekt i kyllingfett og krydret med «noe som ved et uhell var blitt fermentert på kjøkkenet».

ROCKA: Det aller meste er rocka på Palace Grill. Også interiøret.
ROCKA: Det aller meste er rocka på Palace Grill. Også interiøret. Vis mer

- Vi fermenterte det ikke. Vi glemte driiiten, sa kelneren - og det kunne ikke vært sagt mer teatralsk i en norsk kunstfilm fra 1980-tallet.

Syltet sild med grønnkålpulver fikk følge av en umamifest av en hvaltartar, servert med misosaus, reddik og følgende karakteristikk:

- Detta er funky, funky, funky.

Berømt - og beryktet - vinpakke

På Palace er det én meny som gjelder – ti retter til 1199 kroner, der menyen endres daglig etter råvarer og humør.

SALT OG TUNGT: Posjert torsk kom med fløyelsmyke kantareller smakte - men manglet det lille ekstra.
SALT OG TUNGT: Posjert torsk kom med fløyelsmyke kantareller smakte - men manglet det lille ekstra.

Vis mer

Restaurantens vinpakke er berømt, eller beryktet, blant Oslos restaurantløver.

Robinson og Fredag takket ja da vinkelneren spurte med et lurt smil:

- Vil dere følge meg på litt vin i kveld? «Litt vin» skulle vise seg å bli et drikkekjør en russeknute verdig.

- Spørsmålet, sa Robinson da første rett ankom, er om de bare har det i kjeften?

Sjøkreps kom med kaviar, eggekrem, salat og ristet ål, der sistnevnte nok kunne vært droppet.

Bakt makrell viste, med sellerirot og saus på blomkarse, at den fortjener sin plass i høygastronomien.

En strålende grüner veltliner - Hirsch Heiligenstein 2014 - sto flott til.

PÅ KJØKKENET: Siste hånd på den posjerte torsken.
PÅ KJØKKENET: Siste hånd på den posjerte torsken. Vis mer

Kamskjell med hollandaise og estragon var ytterligere et steg opp, før estragon igjen spilte en nøkkelrolle i det som skulle bli kveldens beste rett: Kongekrabbe, med en makeløs emulsjon av strandkrabbe, der estragonen skapte en så dyp smak at den kunne sittet i ganen hele kvelden.

- Dette er europeisk toppklasse, stønnet Fredag, og takket gladelig ja til påfyll av kveldens beste vin – Chassagne Montrachet 2012 fra Domaine Blain-Gagnard.

Mellomrett: En drink?!

Posjert torsk kom med fløyelsmyke kantareller - men manglet det lille ekstra.

- Dette var salt og tungt, slafset Robinson.

En rød burgunder med bra syre var et OK forsøk på å friske opp - men sammenliknet med sin hvite fetter falt også 2012 Domaine Arlaud Roncevie igjennom.

Etter vinglass nummer ti var det bare på sin plass at mellomretten var: En drink?!

Robinson kom tilbake fra Oslos trangeste toalett og tittet ned på en caipirinha-aktig sak med sugerør.

- Sambaen er løs, sa Fredag og surklet i vei.

Tungt og deilig

Kveldens eneste kjøttrett var perfekt stekt andebryst, med andelever og sprøstekt skinn.

Men der and ofte kommer med noe søtt eller friskt, og rød burgunder - går Palace for estragon (bombe) og brun saus på oksekraft. I glasset, en beinhard Cornas 2012 fra aktede M. Chapoutier.

TRE I EN: Palace Grill - restauranten - holder hus ved siden av baren med samme navn - og bakgårdsbaren Skaugum. 
TRE I EN: Palace Grill - restauranten - holder hus ved siden av baren med samme navn - og bakgårdsbaren Skaugum.  Vis mer

Fredag gliste: - Her skal de gjøre det så tungt som mulig. Og jeg digger det.

Vinkelneren sa det selv mens han skjenket vinglass nummer tolv: - Vi er ikke kjent som et lett kjøkken.

Det var tydelig også i ostefatet - blåmugg fra Kjerringøy, Italia og Roquefort.

Den norske jyplingen kom litt til kort, de to andre var dog flotte med Lions de Suduiraut sauternes, tredjevinen fra Chateau Suduiraut fra toppåret 2011.

Palace Grill
Solligata 2, 0254 – Oslo
Tlf: 23 13 11 40
www.palacegrill.no
Mat: 6 ★★★★★★
Miljø: 5 ★★★★★☆
Service: 5 ★★★★★☆
Totalt: 6 ★★★★★★
10 retter Kr: 1190
I totalvurderingen vektes maten mer enn service og miljø.

Til dessert kom bringebær, kirsebær og vaniljeis med lun og nydelig bringebærsufflé og østerriksk seinhøstet Riesling.

- Altfor få lager sufflé, sukket Fredag og dro inn siste rest med fingeren.

Da regninga på 5200 ankom, var antall vinglass oppe i seksten-sytten.

Robinson og Fredag var ute av tellinga da de stabbet ut i sommernatta; svimle, slitne og lykkelige.

- Du skal være opplagt og sulten før et besøk på Palace, sa Fredag.

Robinson nikket.

- Men kjøkkenet er proppfullt av selvtillit, sa Robinson. - Og med rette. For dette er blant Norges aller beste.

Les mer