Norsk eksportsuksess i Frankrike:

Ett spørsmål på gata avslørte 1000 år gammel norsk mathemmelighet

Salget av «fenaleur» tredoblet. 2018 gjennombruddsår i Frankrike.

LYTTET TIL FOLK: Voulez-vous goûter, vil De smake? Med denne frasen fikk masterstudentene Anders Winquist Stabursvik (v) og Ulrik Roste franskmenn til å uttale seg om norsk fenalår. Nå går salget så det suser. En sammenslutning av tre norske produsenter står bak satsingen. Foto
Håkon Sparre
LYTTET TIL FOLK: Voulez-vous goûter, vil De smake? Med denne frasen fikk masterstudentene Anders Winquist Stabursvik (v) og Ulrik Roste franskmenn til å uttale seg om norsk fenalår. Nå går salget så det suser. En sammenslutning av tre norske produsenter står bak satsingen. Foto Håkon Sparre Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Helt siden vikingtida har nordmenn gumlet saltet og tørket sauekjøtt. Det tok rundt 1000 år før noen fikk ideen å prøve ut den særegne maten lenger sør. Nå peker pila rett til værs for fenalår i Frankrike, mye takket være to studenter.

- Den morsomste masteroppgaven jeg kunne hatt, sier Anders Winquist Stabursvik om tida da han delte ut smaksprøver og mottok synspunkter om fenalår i Frankrike.

- Dere tvinger oss til å tenke nytt og våge, oppsummerte fenalårprodusentene da de to studentene la fram sine resultater fra master'en i entreprenørskap og innovasjon .

Gjennombrudd i 2018

- Vi gikk rett inn i løvens hule, uten blygsel. Det var lurt, viste det seg. 2018 blir et gjennombruddsår, sier Svein Andreassen, merkesjef i Tind i Grilstad, en av produsentene som hyret inn de to NMBU-studentene for å kartlegge franskmennenes reaksjoner.

Med «løvens hule» mener Andreassen gourmethovedstaden Paris, stedet for matdelikatesser fra hele verden. Andreassen dro dit i 2014, sammen med to andre norske produsenter. De ville gjøre fenalår fra Norge til internasjonal delikatesse, på linje med serranoskinke fra Spania og parmaskinke fra Italia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer