ESCOLAR: Mattilsynet fant den helsefarlige fisken escolar hos to av ti sushi-steder i Oslo. Foto: Mattilsynet
ESCOLAR: Mattilsynet fant den helsefarlige fisken escolar hos to av ti sushi-steder i Oslo. Foto: MattilsynetVis mer

Mattilsynets kontroll av hvit sushi-fisk:

Etter at sushi-jukset ble avslørt på TV2, slo Mattilsynet til: Stanset salget umiddelbart

Solgte escolar som kveite og smørfisk, selv etter Matkontrollens avsløringer.

(Dagbladet): Matkontrollen på TV2 avslørte i høst at ti sushi-restauranter i Oslo solgte den helsefarlige fisken escolar som smørfisk.

En oppfølgingskontroll fra Mattilsynet viser at de aller fleste restaurantene har fjernet smørfisk fra menyen, men Mattilsynet fant escolar på to av stedene: Happy Sushi i Universitetsgata og Sushi Number One i Darres gate.

Begge fikk umiddelbart omsetningsforbud.

Happy sushi hadde fortsatt smørfisk på menyen, men sa det skulle fjernes. De hadde likevel også både escolar og smørfisk i lokalene, og serverte escolar, som ble varmebehandlet, men ikke tilstrekkelig.

FLAMBERT: Flambering av fisk gir god smak, men det er ikke tilstrekkelig varmebehandling for å gjøre escolar egnet for å spise. Illustrasjonsfoto: Pattakorn Uttarasak / Shutterstock / NTB scanpix
FLAMBERT: Flambering av fisk gir god smak, men det er ikke tilstrekkelig varmebehandling for å gjøre escolar egnet for å spise. Illustrasjonsfoto: Pattakorn Uttarasak / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

- De flamberte overflaten med gassbrenner, men dette er ikke bra nok, sier Aina Svenneby, tilsynsfaglig koordinator i Mattilsynet, til Dagbladet.

Mattilsynet fattet vedtak på stedet, og escolar er nå tatt helt av menyen.

Hos Sushi Number One hadde de fjernet både smørfisk og kveite fra menyen, men hadde gjemt escolar nederst i fryseren, under store sekker med vårruller. De kjente ikke til krav om at escolar skulle varmebehandles, heter det i Mattilsynets rapport.

- Vi selger ikke escolar lenger, det er lenge siden vi tok det av menyen, sier Francis Andre Solvang i Sushi Number One.

DNA-analyse

I tillegg til oppfølgingen av de tidligere avslørte sushi-stedene i Oslo gjennomførte Mattilsynet en landsomfattende undersøkelse for å avdekke hvilken hvit fisk som blir brukt i sushi, der de foretok dna-analyser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aina Katrine Svenneby i Mattilsynet er i det store og hele fornøyd med sushi-tilsynet. Foto: Mattilsynet
Aina Katrine Svenneby i Mattilsynet er i det store og hele fornøyd med sushi-tilsynet. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Det var kun ett sted som hadde smørfisk på menyen og det viste seg dessverre at det var escolar. De fikk omsetningsforbud, sier Svenneby.

Restauranten, Sushi Su i Fredrikstad, har nå fjernet smørfisk fra menyen.

- Vi har sluttet å servere dette nå, etter mattilsynets besøk, sier innehaver Su Ngyuen til Dagbladet.

Mattilsynet fant også tre tilfeller av sushi-restauranter som hadde kveite på menyen, men serverte blåkveite og havabbor.

- Dette er feil fisk, men det med fører ingen helsefare, sier Svenneby.

Et spørsmål om pris

Ifølge Marit Kolle, avdelingssjef ved Mattilsynets avdeling for Oslo, Asker og Bærum, er det to årsaker til at sushirestaurantene har solgt escolar.

- Den ene årsaken er hensynet til pris. Kveite og ekte smørfisk er dyrt, og escolar var et rimeligere alternativ.

I tillegg har det nok også vært en begrepsforvirring for noen. Escolar kalles også for oilfish eller smørmakrell, begreper som er ganske likt smørfisk.

- Nå som de ikke har lov til å servere escolar i rå tilstand, ser vi at enkelte sushi-steder heller velger tilapia som er den nye rimelige hvite fisken, forteller Kolle.

Tilapia er lov å servere, om man sørger for å merke menyen med at det er dette man serverer.

Viktig med kunnskap i alle ledd

Hos Mattilsynet er de i det store og det hele fornøyd med resultatet fra inspeksjonen.

- Virksomhetene har tydelig lært, og det er viktig, sier Svenneby.

Hun peker også på viktigheten av at leverandørene har god nok kunnskap om fisken de selger, og videreformidler denne til sine kunder.

Begge sushi-stedene Dagbladet har vært i kontakt med sier at deres leverandører ikke lenger tilbyr escolar.

- Escolar er helt borte fra Oslo nå, sier Solvang i Sushi Number One.

Den vanskelige sushibransjen

Dette er ikke første gang det er avdekket problemer med sushi-restauranter.

- Det vi ser i den bransjen er at mange kanskje ikke har den kompetansen de burde ha for å selge sushi. Det er endel litt spesielle forhold i den bransjen som er viktig at de som lager maten har kjennskap til, sier Kolle.

- Det stilles særlig krav til renhold av utstyr og lokaler, og vi ser ofte at det er feil og mangler der.

I tillegg er det viktig med kjennskap til råvarene. Fisk er forskjellig, noen må varmebehandles før servering, og noen fiskesorter må fryses inn før serveringfor å unngå parasitter. Det er også viktig at risen tempereres riktig, for å unngå bakterieoppblomstring.

- Det er endel sånne spesielle ting som man må ha kjennskap til, og vi ser at ikke alle har det.

- Hva kan gjøres med det?

- Det er jo virksomhetene selv som må ha god nok kunnskap om det de skal drive med, det er et krav til kompetanse i regelverket. Når du skal drive med sushi må du både ha kunnskap om generell mathygiene og også de spesielle forholdene knyttet til sushi., De må også sørge for at de som jobber hos seg får den opplæringen de skal ha.

Det Mattilsynet kan gjøre er å fortsette tilsynet med virksomhetene, og sørge for at de får informasjon om det som ikke er i orden.

Dagbladet har vært i kontakt med Happy Sushi, men det var dessverre ingen der som kunne uttale seg eller hjelpe oss.