SOMMER OG KOS: Blåskjell er - stort sett - snaddermat. Foto: NTB Scanpix
SOMMER OG KOS: Blåskjell er - stort sett - snaddermat. Foto: NTB ScanpixVis mer

Matforgiftet av blåskjell

Etter giftavsløringen med blåskjell: - Veldig kjedelig, har ikke vært uhell på 15 år

Norges eldste blåskjell-leverandør beklager problemene som er oppstått.

(Dagbladet): Snadder og Snaskum AS i Trøndelag har produsert blåskjell siden 1980, og er dermed Norges eldste blåskjell-leverandør.

- Vi har holdt på siden 1980. Kun én gang - i 2004 - har det vært kåring av landets beste blåskjell, og våre ble da kåret til de aller beste. Alle skjell som pakkes av oss er nøye kontrollert i henhold til Mattilsynets regelverk. Derfor er det ekstra kjedelig med situasjonen som har oppstått, og at algegiften DSP er funnet i våre blåskjell, sier eier Magne Hoem til Dagbladet.

De konkrete blåskjellene - som er årsaken til at flere restaurantgjester tidligere denne uka opplevde å bli matforgiftet - ble høstet etter høstetillatelse fra Mattilsynet. Men rask oppblomstring av DSP-toksiske alger (Diarrhetic Shellfish Poisoning) har ført til at det er algegift i blåskjellene.

Spising gir risiko for diare, oppkast og magekramper.

- Vi er veldig opptatt av å levere gode produkter og har en årsproduksjon på 600 tonn. Det er 10-15 år siden vi opplevde noe slikt som dette sist. Generelt er det trygt å spise blåskjell man kjøper i butikk eller på et serveringssted.

Snadder og Snaskums økologiske blåskjell dyrkes lokalt, og pakker på fabrikken i Rissa i Sør-Trøndelag.

- Hvordan kunne dette problemet oppstå?

- Grenseverdien på toksingifter er 160. I forkant hadde vi tatt prøver som viste at verdiene lå på 125 samme uke og 124 uka før. Vi hadde kikket på prøvene i mikroskop, men tydeligvis har det skjedd noe ekstraordinært i sjøen - noe som har gjort at giftverdiene økte så raskt, sier Hoem.

Den spesielle sendingen med 14 tonn blåskjell med for høye DSO-verdier, som altså havnet på en rekke restauranter i Østlands-området, er nå destruert.