Fosfat i kebabkjøtt

EU skaper kebab-panikk i Norge: - Derfor kan den smake såpe

Intern EU-krangel har skapt falske nyheter i norsk og europeisk presse. - De burde ha ringt meg, sier dansk byråkrat.

KEBAB: Vi er på Bislett Kebab i Oslo, og sjekker hvorfor folk liker kebaben, og om den har potensiale. Video: Lise Rafaelsen / Nicolai Aagaard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I disse dager har ryktene svirret om at Europaparlamentet vil forby kebab. Både seriøse The Guardian, den tyske storavisen BILD og en rekke norske presseorganer som nrk.no, tv2.no og VG.no har i dag sitert The Associated Press som har skrevet at kebabens fremtid er truet grunnet nytt EU-reglement.

Det er heldigvis ikke sant - og bygger på en gedigen misforståelse.

- Tilsettes det for mye polyfosfat, får kjøttet en såpete ettersmak. Ragni Ofstad, forsker ved Nofima

- Hvis EU-parlamentet får viljen sin, er det dødsdommen for hele kebabindustrien i EU, sier en en tysk kebabprodusent til avisen Bild, sitert i VG i dag.

Men det har aldri vært fare på ferde for kebaben. Det EU-kommisjonen om snaue 14 dager skal stemme over, er om de også skal tillate å tilsette fosfat i kjøttet - med tanke på å gjøre det saftigere.

- Takk for at du ringte. I Danmark er saken omtalt i to medier, på bakgrunn av artikkelen til The Guardian. Det er skuffende at de ikke har tatt kontakt, særlig når det er snakk om en dansk politiker, sier Martin Andersen.

Han jobber som pressekonsulent for Christel Schaldemose, politiker og medlem av Europa-Parlamentet for Sosialdemokratiet. Hun er en av to ordførere og ansvarlig for oppfølging av forslaget som ligger på bordet:

I SPISSEN: Christel Schaldemose er en av to ordførere under avstemingen av forslaget om fosfat i kebabkjøtt. (Foto: Fara Phoebe Zetsche)
I SPISSEN: Christel Schaldemose er en av to ordførere under avstemingen av forslaget om fosfat i kebabkjøtt. (Foto: Fara Phoebe Zetsche) Vis mer

- Saken handler om hvorvidt frosne kjøttspyd, typisk fastfood som kebab, shawarma og gyros, skal tilføyes til listen over mat som kan tilsettes fosfater, forklarer Schaldemose.

Gjør kjøttet saftig og innbydende

  • Polyfosfat har vært brukt i næringsmidler siden 1950.
  • Polyfosfater brukes til mange formål: I kjøttvarer for å bedre bindeegenskapene, minske væskeslipp ved koking og tining – og dermed redusere svinn – og for å hindre at varene blir tørre.
  • Dette skjer for eksempel i påleggsvarer av kjøtt som kokes ved høy temperatur eller i fryst kylling som lett mister væske etter tining.
  • Polyfosfater reduserer også harskning og forbedrer utseende i kjøttvarer ved fryselagring.
  • Polyfosfater har også virkning på holdbarhet gjennom sin positive virkning både på kjemisk og mikrobiologiske forringelse.

Kilde: Nofima

Som utgangspunkt er det ikke tillatt å tilsette fosfater til kjøttprodukter, med mindre de er på denne listen. Forslaget om å tilføye frosne kjøttspyd er foreslått av EU-kommisjonen.

Undersøker om å tilsette fosfat er skadelig

Miljøutvalget i EU hadde torsdag i forrige uke en avstemning hvor 32 stemte for og 22 imot forslaget om å tillate kunstig til tilsatt fosfat i frosne kjøttspyd, står det på Europa-Parlamentets nettsider.

Grunnen til man ikke vil tillate dette, er at EFSA (EU's fødevaresikkerhet agentur) til neste år skal komme med en ny fosfat-anbefaling ved å undersøke om de er skadelige.

- Det handler altså ikke om at forby noe som helst, men å bevare kebab, shawarma og gyros som det er, og vente på resultatene av undersøkelsen.

Avstemmingen foregår ved Europa-Parlamentet i Strasbourg neste uke.

- Hvis undersøkelsen viser at fosfatene er skadelige, fortsetter man bare å ikke bruke dem. Viser undersøkelsen at de ikke er skadelige, vil sikkert Europa-Parlamentet gi tillatelse til å bruke dem, og dermed gi kebabproduentene nye muligheter, sier Andersen.

- Per i dag er det ikke tillatt med fosfat i kebab. Forslaget innebar godkjenning av fosfat i dypfrosne kjøttspyd til restauranter og gatekjøkken. Hvis forslaget som nå er på høring vedtas, vil eventuelle produsenter i Norge som lager slike spyd også få bruke fosfat, kommenterer Cecilie Svenning, seniorrådgiver ved seksjon fremmedstoffer og EØS i Mattilsynet.

SE OGSÅ: I en garasje i Oslo fant Mattilsynet store mengder uspiselig kjøtt. Kjøttet kunne spores til en butikk i sentrum av Oslo. Marit Kolle, avdelingsleder i Mattilsynet, forteller hvordan de oppdaget svindelen. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer Vis mer

Kan gi såpesmak

Ifølge Nofima er fosfater trygt å bruke i næringsmidler til matproduksjon, men det er fastsatte grenser for hvor mye som er tillatt brukt i hvilke produkter. Øvre grense for bruk av polyfosfater i kjøtt er satt til 0,5 prosent i det ferdige produktet. Vanlig bruk i kjøttvarer ligger på 0,2-0,3 prosent, altså cirka halvparten av det tillatte.

KAN GI SÅPESMAK: Tilsettes det for mye fosfat i kebabkjøttet, vil det gi en såpete ettersmak, sier forskningssjef i Nofima, Ragni Ofstad. (Foto: Nofima)
KAN GI SÅPESMAK: Tilsettes det for mye fosfat i kebabkjøttet, vil det gi en såpete ettersmak, sier forskningssjef i Nofima, Ragni Ofstad. (Foto: Nofima) Vis mer

- Tilsettes det for mye polyfosfat, får kjøttet en såpete ettersmak, og derfor er det begrenset hvor mye polyfosfat man kan tilsette før det ikke smaker godt, sier Ragni Ofstad, forskningssjef i Nofima.

I Norge har polyfosfat vært brukt i påleggsprodukter i mange år, og fra 1999 har det også vært tillatt i farse.

Fastere kjøtt

Ofstad sier til Dagbladet at ved å tilsette mer fosfat i kebabkjøtt, henger kjøttet bedre sammen og det blir mulig å skjære fine, sammenhengende kebab-biter.

- Det som skjer når du tilsetter mer fosfat, er at kjøttstrukturen blir fastere. Fosfater forsterker effekten av saltet, og kjøttet klarer å binde mer vann uten å slippe det. Kjøttet blir nok saftigere og ser bedre ut, sier hun.

Det har vært spekulasjoner om polyfosfater kan binde mineraler og hindre opptak av for eksempel kalsium i kroppen.

Trygt tilsetningsstoff

- Polyfosfater er ansett som et trygt tilsetningsstoff med de konsentrasjoner som brukes i næringsmidler, sier forskningssjefen.

Ifølge Nofima har en rekke studier vist at polyfosfat i praksis ikke har noen virkning på mineralopptak fra tarmen.

- Fosfat finnes naturlig i kroppen vår og er nødvendige stoffer for kroppen, sier Ofstad.

Naturvernforbundet: - Rart

Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet, synes det blir rart å øke tilsetningen av fosfat.

- Da går man i helt feil retning, når det lenge har blitt kjempet for mindre fosfat i mat, sier hun.

- Kebabkjøtt klarer seg fint uten noe ekstra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer