Sommerpraten

Eyvind Hellstrøm: - Paris er en evig fest

Stjernekokken må alltid innom lysenes by for å suge inn romanse og en avslappet livsstil.

ROMANTIKK: Eyvind Hellstrøm må alltid innom Paris om sommeren - og gjerne flere ganger i året. Reisefølget er kjæresten Anita Rennan. Foto: Anita Rennan.
ROMANTIKK: Eyvind Hellstrøm må alltid innom Paris om sommeren - og gjerne flere ganger i året. Reisefølget er kjæresten Anita Rennan. Foto: Anita Rennan.Vis mer

- Hvordan skal du tilbringe sommeren?

- Må alltid innom Paris for å suge inn romanse, medmenneskelig atmosfære, avslappet livsstil, eller for å bli noen dager der på vei til Provence. Paris setter oss i god sinnstemning og klare for å fornye oss selv.

- Hva er det beste med Paris om sommeren?

- Litt mindre biltrafikk, litt lettere å få plass på restaurantene (selv om mange stenger i august), vidunderlige parker og avslappet pariserliv på vidunderlige fortauscaféer og restauranter. Paris er en evig fest hele året.

- Hvor spiser du helst i Paris?

- Det har jeg og Anita (Rennan, Hellstrøms kjæreste, red.anm.) skrevet en bok om: «Bonjour, Paris» er en bok med alle våre favorittperler med Paris' beste mat.

- Hva spiser du helst i Paris?

- Froskelår, snegler, entrecôte, pommes frites, kalvenyrer, spiddstekt Bresse-kylling.

- Hva drikker du helst i Paris?

- Vin, Vin, Vin!

- Hva er smaken av fransk sommer?

- Paris har alt fra ypperste luksus med champagne i patioene på palasshotellene til verdens enkleste bistroer hvor maten kommer servert med eleganse og stil på fortausrestaurantene.

Oppskriften Hellstrøm vil dele er «Blåskjell med persillesmør». En enkel, rask og smakfull rett, som passer perfekt om sommeren.

Tips: Hellstrøm bruker det samme persillesmøret når han gratinerer snegler - og til fisk eller froskelår. Lag gjerne en større porsjon av smøret og rull det i plastfolie og oppbevar det i fryseren.

DEL SKJELLENE I TO: Etter du har dampet skjellene deler du dem i to, så de får mest mulig saus på seg til slutt. Foto: Anita Rennan
DEL SKJELLENE I TO: Etter du har dampet skjellene deler du dem i to, så de får mest mulig saus på seg til slutt. Foto: Anita Rennan Vis mer

Blåskjell med persillesmør

.

Du trenger:

  • 2 kg ferske blåskjell
  • 125 g meierismør
  • 1 bunt kruspersille
  • 2–3 hvitløkfedd
  • 2 skiver loff uten skorpe
  • ½ ts kvernet hvit pepper

Slik gjør du:

  1. Del smøret i små terninger, vask og plukk persille, skrell og del hvitløkfedd, del loffen i terninger, kverne hvit pepper, og bland alt sammen i en kjøkkenmaskin. Kjør dette til en myk og glatt konsistens og legg smøret på vent i kjøleskap.
  2. Skyll og rens blåskjellene i kaldt vann. Fjern knuste og åpne skjell. Kok skjellene under lokk i en vid kasserolle til de åpner seg. Dette tar maks 2–3 minutter.
  3. Sil kraften i et dørslag over i en ny kasserolle. Kok inn kraften. Plukk skjellene slik at muslingen ligger i bunnskjellet i kasserollen (se bildet). Pisk inn persillesmøret i blåskjellkraften mens kraften koker. La det koke på sterk varme, slik at kraften tykner. Øs denne suppen som kraften nå er blitt over skjellene i den andre kasserollen, og server rykende varmt med grillet brød ved siden av.