Mye juks med olivenolje i butikken: - Risikoen for å bli tatt, er liten, sier forsker

Falsk olivenolje avslørt i Norge: - Derfor blir du lurt i butikken

Harsk olje og olivenolje som likevel ikke var extra virgin avslørt i ny test fra Mattilsynet. 

SJEKKET AV MATTILSYNET: Seks av 14 testede olivenoljer holdt ikke mål, viser en fersk undersøkelse. Foto: Mattilsynet
SJEKKET AV MATTILSYNET: Seks av 14 testede olivenoljer holdt ikke mål, viser en fersk undersøkelse. Foto: Mattilsynet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hele seks av 14 typer olivenolje var ikke «extra virgin», selv om de var merket som dette, viser en ny test av olivenolje solgt i norske butikker. Testen ble utført av Mattilsynet og tolletaten. Fire av produktene i testen betegnes i tillegg som harske og «ikke egnet i mat».

OLJETEST: Seks av fjorten typer olivenolje var feilmerket og/eller harsk, viser en test fra Mattilsynet. Foto: Mattilsynet
OLJETEST: Seks av fjorten typer olivenolje var feilmerket og/eller harsk, viser en test fra Mattilsynet. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Hårreisende, sier kokk og restauranteier, Dag Tjersland, i en kommentar til resultatene i testen.

Tjersland står bak de italienske Oslo-restaurantene Skur 33 og Baltazar Ristorante & Enoteca.

- Her må både produsenter, importører og butikker skjerpe seg. Det er utrolig dårlig at kundene tilbys disse jukseproduktene, fastslår Tjersland, og anbefaler folk å lese nøye på innholdslisten på olivenoljeflasken de vurderer å ta med hjem fra butikken.

Lett å ta feil

- Les etiketten nøye, for det er lett å bli lurt. Ofte er det som på etiketten kalles for «100 % extra virgin olive oil» noe helt annet når du leser innholdsfortegnelsen. Olje laget av for eksempel 52 prosent olivenolje og 48 prosent solsikkeolje er ganske vanlig å finne i butikkhyllene.

- VELDIG DÅRLIG: Italiakjenner og restaurantør Dag Tjersland anbefaler å lese etiketten nøye på flasken for å unngå å bli lurt. Foto: NTB / Scanpix
- VELDIG DÅRLIG: Italiakjenner og restaurantør Dag Tjersland anbefaler å lese etiketten nøye på flasken for å unngå å bli lurt. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

- Det samme gjelder for andre italienske produkter, som pesto og pasta, som ikke sjelden er laget av helt andre ingredienser enn de tradisjonelt skal være laget av, forteller Tjersland på telefon fra Italia, der han er for å smake på nye produkter til restaurantene sine, blant annet olivenolje.

Derfor blir du lurt

Forskningsleder Arne Dulsrud ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved HiOA er ikke overrasket over resultatet av Mattilsynets undersøkelse:

-Matjuks er et tilbakevendende problem. Så lenge sjansen er liten for å bli tatt, vil noen aktører ta sjansen på å jukse. Særlig gjelder dette høytkostprodukter, og i den kategorien inngår jo også olivenolje, sier Dulsrud til Dagbladet.

Analyser utført av Eurofins Food & Feed Testing Norway AS. Kilde: Mattilsynet
Analyser utført av Eurofins Food & Feed Testing Norway AS. Kilde: Mattilsynet Vis mer

- Hvordan kan vi kunder avsløre matjukset i butikken?

- Vi har ikke mulighet til å klare det selv, men må stole på at Mattilsynet gjør denne jobben for oss. Det er kun to måter man kan bli kvitt matjukset i Norge – og det er ved å gjennomføre hyppigere kontroller og å øke satsene på bøtene som blir gitt, mener forskningslederen.

EKSPERT: Arne Dulsrud i SIFO mener det er umulig å avsløre juks selv.
EKSPERT: Arne Dulsrud i SIFO mener det er umulig å avsløre juks selv. Vis mer

- Vi synes det er bekymringsfullt at nesten halvparten av de undersøkte oljene var av dårligere kvalitet enn de ble markedsført som, sier Ole Fjetland, direktør for avdeling mat i Mattilsynet.

- Olivenoljer er blant de 10 produkter som det svindles mest med, så vi forventer at bransjen har stor oppmerksomhet på kvaliteten av denne type varer. Dette er rett og slett ikke godt nok.

Omsetningsforbud

Fra februar til april ble det tatt ut og analysert olivenoljer fra de tre største dagligvarekjedene Rema, NorgesGruppen og Coop, samt olivenoljer fra mindre importører i markedet.

Åtte olivenoljer besto analysen, seks olivenoljer gjorde det ikke. Det ble nedlagt omsetningsforbud for fire oljer fordi de i tillegg til å være feilmerket også var harske. For de to resterende oljene med feil kvalitet, ble det gitt varsel om å trekke varene tilbake og at de må merkes om til «virgin olivenolje» istedenfor «extra virgin olivenolje».

En av de feilmerkede olivenoljetypene var å finne i hyllene på Rema 1000. De kommenterer testresultatet slik:

- Vår produsent har gjennomført en rekke tester på produktet som indikerer Extra Virgin-kvalitet og vi tar selvsagt Mattilsynets undersøkelse til etterretning. Vi valgte derfor å ta dette partiet med olivenolje helt ut av butikk. Samtidig har vi innført en ekstra kontroll hos produsent for å sikre at dette ikke skjer igjen. Det er viktig for oss at våre produkter holder den kvaliteten kundene forventer, sier kvalitetssjef i Rema 1000, Martina Rabsch.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer