Mye juks med olivenolje i butikken: - Risikoen for å bli tatt, er liten, sier forsker

Falsk olivenolje avslørt i Norge: - Derfor blir du lurt i butikken

Harsk olje og olivenolje som likevel ikke var extra virgin avslørt i ny test fra Mattilsynet. 

SJEKKET AV MATTILSYNET: Seks av 14 testede olivenoljer holdt ikke mål, viser en fersk undersøkelse. Foto: Mattilsynet
SJEKKET AV MATTILSYNET: Seks av 14 testede olivenoljer holdt ikke mål, viser en fersk undersøkelse. Foto: Mattilsynet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hele seks av 14 typer olivenolje var ikke «extra virgin», selv om de var merket som dette, viser en ny test av olivenolje solgt i norske butikker. Testen ble utført av Mattilsynet og tolletaten. Fire av produktene i testen betegnes i tillegg som harske og «ikke egnet i mat».

- Hårreisende, sier kokk og restauranteier, Dag Tjersland, i en kommentar til resultatene i testen.

Tjersland står bak de italienske Oslo-restaurantene Skur 33 og Baltazar Ristorante & Enoteca.

- Her må både produsenter, importører og butikker skjerpe seg. Det er utrolig dårlig at kundene tilbys disse jukseproduktene, fastslår Tjersland, og anbefaler folk å lese nøye på innholdslisten på olivenoljeflasken de vurderer å ta med hjem fra butikken.

Lett å ta feil

- Les etiketten nøye, for det er lett å bli lurt. Ofte er det som på etiketten kalles for «100 % extra virgin olive oil» noe helt annet når du leser innholdsfortegnelsen. Olje laget av for eksempel 52 prosent olivenolje og 48 prosent solsikkeolje er ganske vanlig å finne i butikkhyllene.

- Det samme gjelder for andre italienske produkter, som pesto og pasta, som ikke sjelden er laget av helt andre ingredienser enn de tradisjonelt skal være laget av, forteller Tjersland på telefon fra Italia, der han er for å smake på nye produkter til restaurantene sine, blant annet olivenolje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer