Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Mattilsynets store mat-kontroll:

Fant 16 sprøyte­midler i rosiner: - Det høyeste vi har sett

I en kontroll av 1283 matvarer fant Mattilsynet hele 16 ulike plantevernmidler i rosiner fra Tyrkia. Det er det høyeste funnet tilsynet noensinne har gjort.

TYRKISKE ROSINER: I en rosinprøve avdekket Mattilsynet 16 ulike plantevernmidler. Et så høyt tall har tilsynet aldri før notert. Foto: NTB Scanpix
TYRKISKE ROSINER: I en rosinprøve avdekket Mattilsynet 16 ulike plantevernmidler. Et så høyt tall har tilsynet aldri før notert. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynet har tatt ut nesten 1300 stikkprøver fra norskproduserte og importerte varepartier, for at du skal være trygg på at maten du kjøper i nærbutikken ikke inneholder farlige rester av plantevernmidler. Både ferske, fryste og bearbeidede varer har inngått i kontrollen.

EKSPERT: - Vil man helst unngå noe som er sprøyet, er økologisk det man bør gå for, sier Hanne Marit Gran i Mattilsynet. (Foto: Mattilsynet)
EKSPERT: - Vil man helst unngå noe som er sprøyet, er økologisk det man bør gå for, sier Hanne Marit Gran i Mattilsynet. (Foto: Mattilsynet) Vis mer

Den nye rapporten for 2017 - som slippes i dag - viser at det har vært en nedgang av antall overskridelser fra 2016 til 2017, men at det er en tendens til økning i antall funn av ulike plantevernmidler i en og samme prøve.

17 av prøvene som ble gjort, inneholdt funn av plantevernmidler som oversteg grenseverdiene - og 13 av disse var fra land utenfor EU.

En prøve av koriander fra Thailand inneholdt så høye doser, at Mattilsynet vurderte varen som helsefarlig for publikum.

Rekordmange plantevernmidler i rosiner

- I slike tilfeller pålegger vi leverandøren å iverksette umiddelbar tilbakekalling. Problemet er imidlertid at en del produkter allerede kan ha vært spist - og dermed uaktuell å levere tilbake til butikken, bekrefter seniorrådgiver Hanne Marit Gran i Mattilsynet.

Det som fikk tilsynet til å stusse mest under det omfattende overvåkningsprogrammet, var da de skulle kontrollere rosiner importert fra Tyrkia. I en og samme prøve ble det funnet 16 forskjellige plantevernmidler!

- Dette er det høyeste antall sprøytemidler vi har funnet i ett enkeltprodukt så langt jeg kjenner til. Mattilsynet valgte å se på kombinasjonseffekten av de ulike plantevernmidlene, bekrefter Gran overfor Dagbladet.

- Hva ble konklusjonen?

- At totalfunnet ikke oversteg grenseverdinivået vi har satt, og at det ikke var noen helsefare med å spise produktet. Jeg forstår at det er komplisert for folk flest å forstå hvorfor det er flere plantevernmidler i samme matvare, men det henger sammen med hvilken funksjon middelet skal ha i ulike deler av dyrkingsprosessen. Når vi summerer, ser vi på hvordan midlene virker på ulike organer i kroppen. Selv om nivåene her var lave, vil jeg generelt anbefale foreldre å vokte seg med å gi for mye rosiner til små barn, men dette på bakgrunn av toksiner, sier hun.

Muggsopp i rosiner

OMFATTENDE: I samarbeid med NIBIO har Mattilsynet analysert 1283 prøver av ferske, fryste eller bearbeidede matvarer, for å finne spor av plantevernmiddelrester. Foto: Mattilsynet
OMFATTENDE: I samarbeid med NIBIO har Mattilsynet analysert 1283 prøver av ferske, fryste eller bearbeidede matvarer, for å finne spor av plantevernmiddelrester. Foto: Mattilsynet Vis mer

Årsaken til at Mattilsynet anbefaler barn under tre år å ha et begrenset inntak av rosiner, er at disse kan ha et høyt innhold av muggsoppgiften okratoksin A (OTA), som ikke gir noen umiddelbar forgiftning, men har uheldige langtidsvirkninger.

Analysene av de 1283 kontrollerte matvarene viser at ingen av de norske produktene hadde rester av plantevernmidler over grenseverdiene. To av de norske jordbærprøvene inneholdt ni rester av plantevernmidler i hver. Mattilsynet har vurdert prøvene, og beregninger viser at det er ingen umiddelbar eller kronisk helsefare forbundet med plantevernmiddelrestene i produktet.

- Hva er ditt råd til nordmenn som ønsker å kjøpe mat helt fritt for plantevernmidler?

- Mitt generelle råd er at folk skal vite at maten i butikken er trygg. 99 prosent er innenfor de grenseverdiene vi anbefaler. Vil man helst unngå noe som er sprøytet, er økologisk det man bør gå for.

Det ble tatt ut 95 prøver av økologiske produkter, hvorav 56 var importerte varer og 39 norskproduserte varer. Overvåkingen viser at økologisk mat gjennomgående er produsert i overensstemmelse med reglene. Det var bare to tilfeller som måtte følges opp av Mattilsynet. Det ene tilfellet skyldtes avdrift fra konvensjonelle naboeiendommer, og det andre tilfellet skyldtes manglende rengjøring ved et prosesseringsanlegg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!