Mattilsynets store mat-kontroll:

Fant 16 sprøyte­midler i rosiner: - Det høyeste vi har sett

I en kontroll av 1283 matvarer fant Mattilsynet hele 16 ulike plantevernmidler i rosiner fra Tyrkia. Det er det høyeste funnet tilsynet noensinne har gjort.

TYRKISKE ROSINER: I en rosinprøve avdekket Mattilsynet 16 ulike plantevernmidler. Et så høyt tall har tilsynet aldri før notert. Foto: NTB Scanpix
TYRKISKE ROSINER: I en rosinprøve avdekket Mattilsynet 16 ulike plantevernmidler. Et så høyt tall har tilsynet aldri før notert. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mattilsynet har tatt ut nesten 1300 stikkprøver fra norskproduserte og importerte varepartier, for at du skal være trygg på at maten du kjøper i nærbutikken ikke inneholder farlige rester av plantevernmidler. Både ferske, fryste og bearbeidede varer har inngått i kontrollen.

Den nye rapporten for 2017 - som slippes i dag - viser at det har vært en nedgang av antall overskridelser fra 2016 til 2017, men at det er en tendens til økning i antall funn av ulike plantevernmidler i en og samme prøve.

17 av prøvene som ble gjort, inneholdt funn av plantevernmidler som oversteg grenseverdiene - og 13 av disse var fra land utenfor EU.

En prøve av koriander fra Thailand inneholdt så høye doser, at Mattilsynet vurderte varen som helsefarlig for publikum.

Rekordmange plantevernmidler i rosiner

- I slike tilfeller pålegger vi leverandøren å iverksette umiddelbar tilbakekalling. Problemet er imidlertid at en del produkter allerede kan ha vært spist - og dermed uaktuell å levere tilbake til butikken, bekrefter seniorrådgiver Hanne Marit Gran i Mattilsynet.

Det som fikk tilsynet til å stusse mest under det omfattende overvåkningsprogrammet, var da de skulle kontrollere rosiner importert fra Tyrkia. I en og samme prøve ble det funnet 16 forskjellige plantevernmidler!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer