DET GODE LIV: - Jeg har i hvert fall ikke noen problemer med vekta! sier Oddvar Nilsen, som bor i omsorgsbolig tilknyttet Sandetun sykehjem. Foto: Lars O Gulbrandsen
DET GODE LIV: - Jeg har i hvert fall ikke noen problemer med vekta! sier Oddvar Nilsen, som bor i omsorgsbolig tilknyttet Sandetun sykehjem. Foto: Lars O GulbrandsenVis mer

Sandetun sykehjem la om mattilbudet med stor suksess

Fant metode mot underernærte eldre: Nå gleder Oddvar (79) seg til hver ny dag

Etter at Sandetun sykehjem la om måltidsrutinene, har de fleste beboerne enten holdt vekten eller lagt på seg!

(Dagbladet): Sist lørdag bragte vi undersøkelsen som viser at 1 av 3 eldre risikerer underernæring på norske sykehjem. Samtidig dukker det opp solskinnshistorier fra institusjoner, der man har lykkes med å få beboerne til å spise mye mer enn før.

For ett år siden tok kjøkkensjef Norman Both på Sandetun sykehjem i Sande i Vestfold kraftige grep: I tillegg til å skyve middagen til senere på dagen, innførte han nye serveringsmetoder som gjør at hver eneste beboer får tilpasset maten ut fra egne behov.

- Ikke et vondt ord om hvordan måltidene smakte her før, men jeg har aldri gledet meg så mye til å spise som nå: Maten er så god og full av smak, at jeg mener at sykehjemmet jeg bor på er Sandes beste hotell, sier beboer Oddvar Nilsen (79) og smiler bredt.

Foreløpige resultater fra en brukerundersøkelse på hjemmet viser at de fleste pasientene enten har holdt eller økt vekten siden 2016.

KOKK MED SUKSESS: Etter at kjøkkensjef Norman Both innførte varm lunsj og sen middagsservering, økte matgleden på sykehjemmet. Foto: Lars O Gulbrandsen
KOKK MED SUKSESS: Etter at kjøkkensjef Norman Both innførte varm lunsj og sen middagsservering, økte matgleden på sykehjemmet. Foto: Lars O Gulbrandsen Vis mer

- Det er utrolig gøy å gå rundt på avdelingene, og oppleve å bli møtt med klemmer og hyggelige tilbakemeldinger. Suksessen skyldes ene og alene et fantastisk samspill mellom sykepleiere, hjelpepleiere og oss på kjøkkenet. Hver dag leverer vi tallerkener med mat merket etter romnummer, slik at det bare er for pleierne på avdelingene å varme opp, forteller Both til Dagbladet.

Halvfabrikata ut, hjemmelaget inn

Da den tyskfødte kokken startet ved sykehjemmet for to år siden, møtte han et kjøkken ganske likt mange andre sykehjem: Full av ferdig - og halvferdige produkter.

- Frosne grønnsaker og ferdig panert fisk sto i strid med min stolthet som kokk. I stedet ønsket jeg å tilby kortreiste, økologiske råvarer og sørge for at det meste vi tilbød var hjemmelaget. For mine fem kolleger på kjøkkenet var dette selvsagt en stor overgang, men jeg er så imponert over hvordan de taklet den - og nå vil ingen ha gamledager tilbake, sier kjøkkensjefen fornøyd.

Blant nyvinningene tilbys fem små måltider hver dag, inkludert varm lunsj. Middagen serveres mellom kl. 16.00 og kl. 18.00.

FORNØYDE: - Vi kjenner at maten er laget med kjærlighet, og gleder oss til hvert måltid, sier Oddvar Nilsen (nr to fra venstre). Fra v.: Arild Johansen (74), Åge Carlsen (63) og Johan Espeseth (74) bruker Sandetunet sykehjem som dagsenter. Foto: Lars O Gulbrandsen
FORNØYDE: - Vi kjenner at maten er laget med kjærlighet, og gleder oss til hvert måltid, sier Oddvar Nilsen (nr to fra venstre). Fra v.: Arild Johansen (74), Åge Carlsen (63) og Johan Espeseth (74) bruker Sandetunet sykehjem som dagsenter. Foto: Lars O Gulbrandsen Vis mer

- Før serverte vi middagen så tidlig, at man ikke hadde tid til å servere lunsj. Ved å drøye avstanden i tid spiser man også mer. Alle får også tilbud om mellommåltid og kveldsmåltid, understreker Norman Both.

- Hvordan hjelper dere dem som sliter med å svelge maten?

- Vi moser den samme maten som de andre får, og tilsetter en alge som gjør at maten holder konsistensen under oppvarming. Når man spiser den, smelter den uten tyggebehov. En bonus ved å gjøre det på denne måten er at innholdet fortsatt ser like innbydende ut på tallerkenen.

FORNØYD: - Jeg synes maten stort sett er veldig god, sier Rigmor Mogan (86). Sykepleier Hanne Teigstad merker at beboerne spiser mye mer enn før etter at mattilbudet ble lagt om. Foto: Lars O Gulbrandsen
FORNØYD: - Jeg synes maten stort sett er veldig god, sier Rigmor Mogan (86). Sykepleier Hanne Teigstad merker at beboerne spiser mye mer enn før etter at mattilbudet ble lagt om. Foto: Lars O Gulbrandsen Vis mer

Norman Both ved Sandetun sykehjem har i hele prosessen jobbet tett sammen med kollega avdelingsleder Erlend Eliassen og kjøkkensjef Kjell Feverinsen ved Nygård bo- og behandlingssenter i Sandefjord.

I over ti år har kokk Erlend Eliassen ivret for å sette sammen næringsrik kost de eldre på sykehjemmene faktisk spiser og drikker, og på tidspunkter og i et miljø beboerne selv foretrekker.

INSPIRERER: Erlend Eliassen ved Nygård bo - og behandlingssenter i Sandefjord opplever også stor suksess med maten til de eldre.
INSPIRERER: Erlend Eliassen ved Nygård bo - og behandlingssenter i Sandefjord opplever også stor suksess med maten til de eldre. Vis mer

Eliassen har også bistått Helse-direktoratet med kostholdsboka - som er en veileder for mat mat i helseinstitusjoner i Norge.

Suksess med hjemkjøring

- Vi følger samme opplegget som Sandtun sykehjem, og mitt inntrykk er at responsen blant beboerne er like positiv: De fleste går opp i vekt når de kommer på sykehjemmet, der alle får spesialtilpasset mat lagt opp på tallerken, og klart for oppvarming i ovn i de ulike avdelingene. Hos oss har vi også fem måltider om dagen, men det handler om mer enn det: Vi jobber i tett dialog med avdelingene, slik at man ikke bare setter en skål med mat foran beboerne - man også sjekker at den enkelte faktisk spiser opp maten, sin, fremholder Eliassen.

- Hvordan kan man unngå at de som bor hjemme, ikke skal bli underernærte?

- Her handler det om kompetansestyrkende tiltak i hjemmetjenesten, og nøye prioriteringer: Det er viktigere at man tar seg tid til å forankre at den eldre spiser opp maten sin, enn at det nødvendigvis er vasket så fint hver gang. Men her er det mange faktorer som spiller inn.

Kjøkkensjef Norman Both ved Sandetunet sykehjem forteller at de siden i vinter har kjørt ut mat til 30 hjemmeboere ved hjelp av Frivillighetssentralen.

- Responsen har vært veldig bra, så dette ønsker vi å fortsette med, sier han.