Mange spiser glutenfritt uten grunn

Fant ny årsak til magetrøbbel: - Styr unna denne

Mange tror at de er glutensensitive, men reagerer i virkeligheten på noe helt annet, viser ny forskning.

KAN GI MAGEVONDT: Løk inneholder mye fruktan, stoffet som kan være årsaken til mageplager hos mange som tror de er glutensensitive. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KAN GI MAGEVONDT: Løk inneholder mye fruktan, stoffet som kan være årsaken til mageplager hos mange som tror de er glutensensitive. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Har du sluttet å spise brød fordi du trodde at gluten var årsaken til oppblåsthet og vondt i magen? Da må du kanskje tro om igjen. Løk av alle slag kan være årsaken til mageproblemene.

Flere studier viser nemlig at det er fruktaner, en type fiber og karbohydrat, som kan være årsaken til mageplagene. Hvete og grønnsaker som løk, purre og hvitløk er de største kildene til fruktaner i norsk kosthold.

- Mange spiser glutenfritt for å lindre mageproblemer, men mye tyder på at det kan være andre stoffer enn gluten, som forårsaker plagene, sier Gry Skodje, klinisk ernæringsfysiolog i Nes kommune i Akershus, med tilknytning til Universitetet i Oslo.

I forbindelse med sitt doktorgradsarbeid ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo, gjennomførte hun en undersøkelse som påviste nettopp dette.

Skodje og hennes kollegaer lot deltakerne i undersøkelsen spise müslibarer av tre typer: En tilsatt gluten, en tilsatt fruktaner og en uten noen tilsetninger (placebo). Deltakerne mente alle selv at de var glutensensitive, men hadde ikke diagnosen cøliaki.

Bedre mage med mindre løk

Studien var blindet, det vil si at verken deltakerne eller forskerne visste hvilken müslibar de spiste i hvilken uke. Forskerne så ingen forskjell på glutenbaren og placebobaren men observerte statistisk at deltakerne fikk merkbart mer mageproblemer av å spise fruktanbaren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer