Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Mange spiser glutenfritt uten grunn

Fant ny årsak til magetrøbbel: - Styr unna denne

Mange tror at de er glutensensitive, men reagerer i virkeligheten på noe helt annet, viser ny forskning.

KAN GI MAGEVONDT: Løk inneholder mye fruktan, stoffet som kan være årsaken til mageplager hos mange som tror de er glutensensitive. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KAN GI MAGEVONDT: Løk inneholder mye fruktan, stoffet som kan være årsaken til mageplager hos mange som tror de er glutensensitive. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du sluttet å spise brød fordi du trodde at gluten var årsaken til oppblåsthet og vondt i magen? Da må du kanskje tro om igjen. Løk av alle slag kan være årsaken til mageproblemene.

NY FORSKNING: Gry Skodje mener at mange som lider av mageproblemer kan lindre dem ved å unngå fruktaner, som blant annet finnes i de fleste typer løk. Foto: Øistein Horgmo
NY FORSKNING: Gry Skodje mener at mange som lider av mageproblemer kan lindre dem ved å unngå fruktaner, som blant annet finnes i de fleste typer løk. Foto: Øistein Horgmo Vis mer

Flere studier viser nemlig at det er fruktaner, en type fiber og karbohydrat, som kan være årsaken til mageplagene. Hvete og grønnsaker som løk, purre og hvitløk er de største kildene til fruktaner i norsk kosthold.

- Mange spiser glutenfritt for å lindre mageproblemer, men mye tyder på at det kan være andre stoffer enn gluten, som forårsaker plagene, sier Gry Skodje, klinisk ernæringsfysiolog i Nes kommune i Akershus, med tilknytning til Universitetet i Oslo.

«Mange spiser glutenfritt for å lindre mageproblemer, men mye tyder på at det kan være andre stoffer enn gluten, som forårsaker plagene» Gry Skodje, klinisk ernæringsfysiolog

I forbindelse med sitt doktorgradsarbeid ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo, gjennomførte hun en undersøkelse som påviste nettopp dette.

Skodje og hennes kollegaer lot deltakerne i undersøkelsen spise müslibarer av tre typer: En tilsatt gluten, en tilsatt fruktaner og en uten noen tilsetninger (placebo). Deltakerne mente alle selv at de var glutensensitive, men hadde ikke diagnosen cøliaki.

Bedre mage med mindre løk

Studien var blindet, det vil si at verken deltakerne eller forskerne visste hvilken müslibar de spiste i hvilken uke. Forskerne så ingen forskjell på glutenbaren og placebobaren men observerte statistisk at deltakerne fikk merkbart mer mageproblemer av å spise fruktanbaren.

- Funnene fører til liten praktisk endring for dem som spiser glutenfritt, for de må fortsatt holde seg borte fra vanlig brød og korn. Brød inneholder både gluten og fruktaner. Men det blir ikke helt riktig å si at det er gluten som er årsaken til mageproblemene, slik mange har trodd, sier Skodje.

MAGEPROBLEMER: Müslibarer tilsatt fruktaner ga deltakerne i undersøkelsen største problemer med magen. Foto: Ingvild Paur
MAGEPROBLEMER: Müslibarer tilsatt fruktaner ga deltakerne i undersøkelsen største problemer med magen. Foto: Ingvild Paur Vis mer

Mange med mageplager blir, ifølge ernæringsfysiologen, aldri helt kvitt problemene, selv om de unngår gluten.

- Dette underbygger våre funn, nemlig at det ikke nødvendigvis er gluten, men fruktaner som er årsaken til plagene. Derfor kan man oppleve større eller ytterligere bedring av å redusere inntaket av andre fruktanholdige matvarer, som for eksempel løk og hvitløk.

Dansk undersøkelse

Skodje viser til at også danske forskere i en ny studie konkluderer med at det er endringer i inntaket av fiber og fruktan som fører til reduksjon av oppblåsthet for dem som legger om til et glutenfritt kosthold.

- Dette er helt i tråd med våre funn. Det var ikke fravær av gluten som ga effekt, men lavere inntak av fiber. Når man reduserer gluten i kosten reduseres samtidig inntaket av fruktaner. Disse vet vi kan skape mageplager hos personer med sensitiv mage, eller såkalt irritabel tarm-syndrom.

Hun mener at de som har kostholdsrelaterte mageproblemer, men som ikke har cøliaki (sykdom som skyldes overfølsomhet overfor gluten), bør behandles som om de har en variant av irritabel tarm-syndrom. Symptomer på irritabel tarm-syndrom er magesmerter, diaré, forstoppelse, oppblåsthet og luft i magen. Ofte kan irritabel tarm-syndrom lindres ved å redusere inntaket av enkelte typer tungt fordøyelige karbohydrater, såkalt FODMAP-rik mat.

«Jeg er helt sikker på at mange mennesker går over til å velge glutenfri kost når de får et mageproblem, også i situasjoner der dette strengt tatt ikke er nødvendig.» Tine Holler, klinisk ernæringsfysiolog

Hun understreker at det ikke alltid er kosten som utelukkende er årsaken til diffuse mageproblemer:

- Ofte er det et sammensatt bilde, og vanskelig å finne en direkte årsak til problemene. Tilstanden er ganske vanlig. For mange handler det først og fremst om justeringer i hverdagen i forhold til døgnrytme, måltidsrytme, fysisk aktivitet og stresspåkjenninger, sammen med tilpasninger i kostholdet, uttaler Skodje.

Fraråder ofte løk

BØR UNNGÅS: - Fruktaner er oftest årsaken til mageplager, mener ernæringsfysiolog Tine Holler.
BØR UNNGÅS: - Fruktaner er oftest årsaken til mageplager, mener ernæringsfysiolog Tine Holler. Vis mer

Tine Holler, klinisk ernæringsfysiolog ved Seksjon for klinisk ernæring, Oslo universitetssykehus, Ullevål, støtter funnene i studien til Gry Skodje. Holler veileder til daglig pasienter med mageproblemer som kan behandles med lavFODMAP-kosthold.

- Ja, jeg er enig i at fruktaner som oftest er årsaken til mageplager, og mer sjeldent at dette skyldes gluten. Løk er derfor en matvare som vi dessverre noen ganger må fraråde, og at man anbefales å styre unna denne grønnsaken, da det høye fruktannivået skaper økt gassproduksjon i tarmen.

Dette gjelder først og fremst gul løk eller rød løk, opplyser hun. Mange av pasientene kan derimot godt spise den grønne delen av stilken på vårløk, som er mindre gassdannende. Disse fakta er basert på FODMAP-prinsippene.

- Jeg er helt sikker på at mange mennesker går over til å velge glutenfri kost når de får et mageproblem, også i situasjoner der dette strengt tatt ikke er nødvendig. Ofte er mageproblemet også selvdiagnostisert, sier hun.

Variasjon av næringsstoffer

Holler understreker at løk generelt sett er en sunn og viktig type grønnsak, som blant annet inneholder mye antioksidanter, stoffer som er viktige for ulike prosesser i kroppen.

- Det er derfor litt leit noen ganger å måtte begrense enkelte sunne matvarer. Noen ganger er imidlertid pasienten såpass plaget at det kan bli nødvendig med begrensninger, i alle fall for en periode.

Som klinisk ernæringsfysiolog oppfordrer hun som regel pasienten til etter en stund igjen å prøve å spise matvarene som tidligere forårsaket mageproblemer.

- Hensikten med å utvide kosten er at det vil skape mer variasjon av næringsstoffer, og at dette vil kunne dekke pasientens energi- og næringsbehov.

- Mange kan få det bedre

Siv Furholm, forskningssykepleier ved Oslo universitetssykehus var selv deltaker i undersøkelsen som sammenliknet effekten av gluten og fruktaner.

- Det er flott at det settes fokus på mageplager og kosthold gjennom en slik studie. Mange tror at de reagerer på gluten, og lever glutenfritt helt unødvendig, mens det viser seg at det er andre komponenter i maten som kan være synderen, sier Furholm.

Ved å lære mer om kosthold generelt og om fruktanholdige matvarer, kan mange få det bedre, mener hun.

KOMBINASJON: Siv Furholm er glutensensitiv, og mener at en kombinasjon av gluten og fruktaner i kosten kan være et problem for mange. Foto: OUS
KOMBINASJON: Siv Furholm er glutensensitiv, og mener at en kombinasjon av gluten og fruktaner i kosten kan være et problem for mange. Foto: OUS Vis mer

- Men ikke alle. Kost og helse er individuelt. Selv om studien viste at også jeg reagerte på fruktaner, så får jeg store helseplager om jeg får i meg gluten. Hos meg stemte ikke resultatet av studien mot min egen opplevelse av gluteneksponering. Kanskje er det kombinasjonen av fruktaner og gluten i kosten, eller andre komponenter i nærheten av gluten, som gir meg plager, lurer Furholm.

Levde med håndbrekket på

Furholm opplyser at hun selv kan spise uhemmet av fruktanrike matvarer uten å få andre symptomer enn noe oppblåsthet og rumling i magen. Bare små mengder gluten kan derimot gi henne store helseplager. Hun har kuttet gluten 100 prosent fra kosten, noe som har gitt henne merkbart bedre helse:

- Jeg har faktisk fått et nytt liv. Det var som om jeg fram til da hadde kjørt gjennom livet med dårlig sikt og håndbrekket på. Dårlig humør, nedstemthet, diffuse «vondter», konsentrasjonsvansker, uopplagthet og flere andre symptomer forsvant.

Furholms råd til andre som lider av ikke diagnostiserte mage- og tarmplager er å søke legehjelp og å få tatt blodprøver.

- Dette er viktig for å kunne utelukke eller bekrefte sykdomstilstander før en eventuelt begynner å eksperimentere med kostholdet på egen hånd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!