Fantastisk og enkel blåskjellkraft

Sommerens kjappeste blåskjelloppskrift

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Blåskjell er noe av det beste jeg vet, sier Bård Greni. Kokken har spesialisert seg på økologisk og kortreist mat, og nå deler han sine mest populære oppskrifter med Dagbladets lesere.

<strong>MATTIPS:</strong> Kokk Bård Greni deler små tips, triks og teknikker som skal gjøre det lettere for deg å lage god mat. Foto: ANDERS STAI FOUGNER
MATTIPS: Kokk Bård Greni deler små tips, triks og teknikker som skal gjøre det lettere for deg å lage god mat. Foto: ANDERS STAI FOUGNER Vis mer

Det enkleste er ofte det beste

- Når du skal dampe blåskjell trenger du en varm kjele med løk, litt knust hvitløk og litt hvitvin, sier Greni.

Fremgangsmåten er veldig enkel.

- Fres løken, kok hvitvinen litt inn, hell oppi blåskjellene og ha på lokket, forklarer kokken.

Før du har i blåskjellene, bør du fjerne "skjegget" på siden.

- Det er også veldig viktig at du bruker høy temperatur, slik at kokeprosessen er ferdig på 3-4 minutter, sier Greni.

Sjekk at blåskjellene har åpnet seg. Dersom det er noen blåskjell som ikke har åpnet seg må du kaste dem.

- Ikke spis disse skjellene, de kan gjøre deg syk, advarer Greni.

«Asiatiske blåskjell»

Sil av blåskjellene, men spar på kraften, den er fantastisk god å bruke i suppe.

- Her kan du tilsette fløte for en god kremet suppe, eller kokosmelk, ingefær koriander og chili for en asiatisk variant.

- Lek deg litt frem med kraften, oppfordrer Greni.

Blåskjell på grillen.

Dersom du ikke vil ha suppe, er dette er en super base for saus til fisk.

Rensk blåskjellene hvis du skal ha dem i salater eller supper, ellers er de fine å servere nydampende, gjerne med friterte poteter, en sommerlig rett som heter «moules frites».

Plukk dine egne blåskjell

Greni, som er en forkjemper for kortreist mat plukker ofte sine egne skjell.

Men hvilke skjell skal vi spise og hvilke skal vi la være? Og hvor er det trygt å fange dem?

- Blåskjell er havets «støvsuger». De renser havbunnen for alger., forklarer Greni.

- Blåskjellene er egentlig alltid friske, det er algene som er syke, og når blåskjellene spiser dem blir de påvirket av dette og vi kan bli dårlige av å spise dem, utdyper han.

Svaret på det siste spørsmålet finnes du på matportalens blåskjellvarsel.

Det er også et telefonnummer du kan ringe om du er usikker.

Det siste nye er en blåskjellapp som du kan laste ned før du drar ut.

Er du fremdeles usikker, kaster du fangsten.

Slik oppbevarer du skjellene

Holdbarheten for levende skjell er avhengig av hvordan de blir oppbevart.

Mattilsynet anbefaler at levende skjell lagres ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnår du ved å lagre dem ved den laveste temperaturen. Lagring i kjøleskap gir kortere haldbarheit enn lagring på is.

Skjellene må ikke fryses, så det skal bare være is under skjellene, ikke over. Dersom de blir oppbevart riktig, viser erfaringer at skjell kan oppbevares i inntil ti dager.

Har du imidlertid ikke tilgang på sjø og skjell, er det selvsagt et alternativ å handle blåskjellene i butikken. De holder i følge Mattilsynet som regel en høy kvaltiet, og er trygge å spise.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer