FÅRIKÅL: Norges nasjonalrett er enda bedre dagen derpå, så vi anbefaler å lage i en større gryte, slik at du har litt herlig restemat. Foto: Matprat.no / Synøve Dreyer
FÅRIKÅL: Norges nasjonalrett er enda bedre dagen derpå, så vi anbefaler å lage i en større gryte, slik at du har litt herlig restemat. Foto: Matprat.no / Synøve DreyerVis mer

Oppskrift på fårikål:

Fårikål er så enkelt at alle kan klare det

... men det gjelder å vite hvordan. Oppskriften får du her. 

Vi har alltid hørt at fårikål er så enkelt at selv den mest uerfarne kokken vil få det til.

Etter en hyggelig, men litt annerledes fårikålmiddag et par år tilbake vil vi gjerne føye til at alle kan klare det om de leser oppskriften, og om de beregner nok tid.

Det å hoppe over oppskriften, er forøvrig en av de vanligste årsakene til at middagen går i vasken.

I båter, ikke strimler

Vi skal ikke rippe for mye opp i gamle fårikålhistorier, men la oss si vi var mer enn imponert over optimismen til vertskapet da vi var invitert på fårikålmiddag, og kålen ble finsnittet opp og lagt i gryta en halvtime etter at gjestene ankom.

Heldigvis var vertinnen rå på blåbærmartini, og fårikålen smakte godt da den endelig var ferdig. Det var ikke bare fordi vi var godt blåbærmarinerte.

Der vi vanligvis kan snakke om at fårikålkjøttet kan koke bort i kålen, hadde kålen denne gang kokt bort i lammet. Sausen var til gjengjeld helt fantastisk smakfull.

For at kålen ikke skal forsvinne helt, og du skal få litt tyggemotstand, anbefaler vi likevel å følge oppskriften her: Skjær kålen i båter.

Du skal ha like mye kål og fårikålkjøtt - i vekt. Har du litt kål igjen kan vi anbefale Arne Brimis hjemmelagete italienske salat.

Middagen som lager seg selv - nesten

Det å skjære kålen i båter er det mest avanserte du gjør. Når kålen er skåret, er det bare å legge kjøtt, kål og sorte pepperkorn lagvis i en stor kjele, hell på vann, og la det koke minst 2,5 timer.

Du skal ikke røre eller gjøre noe med gryta, da blir det bare grøtete.

FÅRIKÅLKJØTT: Fårikålkjøtt er som oftest laget av lam - og er relativt magre kjøttstykker på beinet. Foto: Matprat.no/Tore H. Røyneland  
FÅRIKÅLKJØTT: Fårikålkjøtt er som oftest laget av lam - og er relativt magre kjøttstykker på beinet. Foto: Matprat.no/Tore H. Røyneland   Vis mer

Har du poteter som skal skrelles kan du gjøre dette og sette klart, og sette over når det begynner å nærme seg en halvtime igjen av koketiden, og naboen tilfeldigvis banker på døra fordi de synes det lukter god mat.

Torsdag er det forøvrig fårikålens dag - og den idiotsikre oppskriften som funker - bare du leser den - finner du her.

Les også:
Tre alternativer til tradisjonell fårikål
Jan Robin Ektvedts beste lammeoppskrifter
Andreas Viestad har slaktet lam på gamlemåten og disker opp med lammestek og gryte med innmat.