FARLIG BARNEBOBLER: Flaskene med barnesjampanje måtte trekkes tilbake fordi det var fare for at de kunne eksplodere. Foto: Produsenten
FARLIG BARNEBOBLER: Flaskene med barnesjampanje måtte trekkes tilbake fordi det var fare for at de kunne eksplodere. Foto: ProdusentenVis mer

Farlig barnesjampanje

Farlige flasker med barnesjampis eksploderte: Partiet hadde allerede ankommet Norge

(Dagbladet): Under en internkontroll oppdaget produsenten at flaskene kunne eksplodere. Det tyske produktet selges som festbrus for barn under navnet Robby Bubble Strawberry.

Det er Fødevarestyrelsen, danskenes svar på Mattilsynet, som melder dette på sine hjemmesider.

Ikke åpne flaskene

Kontrollen avslørte at flaskene var smittet med gjær i tappeprosessen. Denne gjæren kan sette igang en fermenteringsprosess som gjør at trykket bygges opp inni flasken. I verste fall blir trykket så høyt at flasken eksploderer.

Kunder som har produktet blir nå rådet til å ikke åpne flaskene. De blir bedt om å pakke flaskene i poser som må knytes godt igjen før de kastes. Advarselen kommer fra den tyske produsenten selv, Carstens-Haefelin Kellerein GmbH's.

Produktene blir nå tilbakekalt fra butikkene.

Var allerede på plass i Norge

I Norge er det selskapet Strag som importerer Robby Bubble Strawberry.

Product Manager Thomas Bounias bekrefter at produktet selges i Norge:

- Ja det er riktig. Produktet selges i Norge i flere butikker.

Dere kan forsikre at de farlige flaskene ikke er å finne i norske butikker?

- Vi har fått et lite parti, men ingenting har vært sendt ut til butikkene. Heldigvis fikk vi nyhetene i god tid. Vi ba vår logistikkpartner om å destruere dem. Derfor har ingen flasker blitt solgt til kunder i Norge, sier Bounais til Dagbladet.

Sjelden problem på Vinmonopolet

Trond Erling Pettersen er varefaglig rådgiver og vinpressekontakt på Vinmonopolet.

Kan du forklare hva som har skjedd her?

- Jeg gjetter på at dette henger sammen med at det er litt gjær igjen i flaskene – enten ville gjærsporer eller gjærrester fra tidligere i produksjonsprosessen - som har begynt å gjære sukkeret i drikken. Det dannes jo ikke bare alkohol når gjær møter sukker, det dannes også CO2. Og her har det nok dermed blitt mer bobler i drikken enn flasken har tålt.

Hvordan unngår man at flaskene ettergjærer?

- Jeg kjenner ikke denne konkrete drikken, men vanligvis pleier jo slike produkter å være filtrert og/eller pasteurisert, noe som skal eliminere risikoen for ettergjæring.

Er dette vanlig på Vinmonopolet?

- Eksploderende flasker er heldigvis ikke noe nevneverdig problem hos oss, og vi tar det naturligvis på største alvor dersom det skulle skje. Det som er mer vanlig, er at f.eks håndverksøl «bruser over»/«skummer over» på grunn av utilsiktet ettergjæring i flasken. Dersom kundene våre opplever dette, er det bare å ta med flaska (med innholdet som er igjen) til en av butikkene våre, så får man pengene igjen eller en ny flaske, forsikrer Pettersen.