«Farmen kjendis 2017»:

«Farmen»-Lars om den ukjente fortida i fransk kloster: - Lei av 5-stjerners hoteller

- Har aldri møtt folk som har hatt det bedre, sier Lars Barmen om menneskene han møtte i klosteret.

DET GODE LIV: - Møtet med andre typer mennesker og religioner har gitt meg større perspektiv, sier Lars Barmen. Foto: TV 2
DET GODE LIV: - Møtet med andre typer mennesker og religioner har gitt meg større perspektiv, sier Lars Barmen. Foto: TV 2Vis mer

I løpet av kort tid har Lars Barmen (53) imponert med sin innsats i «Farmen kjendis». Enten det gjaldt å lage mat til et helt bryllupsfølge eller bidra på andre måter, har nordfjordingen gledet både kollegene i TV 2-serien og de mange seerne med sitt rolige vesen og gode menyer. Men, i går kveld måtte kjendiskokken ut i tvekamp. Han måtte se seg slått i øksekast mot Jarl Goli (59) - og ble dermed den første mannen som måtte forlate gården.

- At jeg fremsto så sindig på tv, har nok sammenheng med at jeg gjennom mange år har rast fra meg på kjøkkenet! ler Barmen når Dagbladet snakker med ham «dagen derpå».

Det har kokt på mobilen hans med hyggelige meldinger fra fjern og nær.

- Det har overrasket meg hvor mange som bryr seg om «Farmen kjendis»; nesten litt som VM på ski! fastslår nordfjordingen.

FARMEN KJENDIS 2017: Søndag røk Lars Barmen ut av TV 2s populære program. (Foto TV2)
FARMEN KJENDIS 2017: Søndag røk Lars Barmen ut av TV 2s populære program. (Foto TV2) Vis mer

Bodde på kloster i Paris

Å leve som man gjorde for 100 år siden - slik konseptet er i «Farmen kjendis» - var noe Lars Barmen likte godt. Tre måneder i året bor 53-åringen på gården sin på øya Barmen, der han har restaurert alt på gamlemåten.

Barmen har laget en rekke matprogrammer og gitt ut flere bøker, blant annet «Koke ute» (2003). I hans kokebok «Barmen Unplugged» (2000) lagde han oppskrifter uten behov for stikk-kontakt.

- Det var to ting som minnet om «Farmen» i boka: At råvarene ble tilberedt på en øy og den ble tilberedt uten strøm, sier Barmen.

Selv om Lars Barmen har jobbet på flere av Norges mest eksklusive restauranter, har han privat vært fascinert av andre typer menneskers liv - og hvor deres historier har betydd langt mer enn tittel eller saldo på kontoen.

I tre måneder bodde Barmen for en del år tilbake sammen med munker på et Dominikaner-kloster i Paris. Barmen slapp å forholde seg til de religiøse løftene hans samboere måtte leve etter, men oppholdet satte likevel spor:

- For alle er det sunt å oppleve at man må ikke være en del av det materalistiske jaget for å leve et godt liv. Munkene hadde hver sin lille bag med personlige eiendeler; det var alt! Jeg bodde der fordi det var billig og jeg jobbet på restauranten vegg-i-vegg, men jeg ble fascinert av motpolene til livet mange andre lever. Og jeg har aldri møtt folk som har hatt det bedre, sier Barmen.

Han har også bodd ett år i jungelen i Malaysia, foruten å ha tilbragt tid under svært varierende forhold både i Sør-Afrika og på Filippinene:

- Møtene med andre typer mennesker - og religioner - har gitt meg et videre perspektiv på tilværelsen, noe jeg er takknemlig for. Jeg ble lei av 5-stjerners hoteller, for å si det sånn, sier Lars Barmen.

- Du forholdt deg svært rolig under «Farmen kjendis». Hva skal til for å gjøre deg skikkelig forbannet?

POPULÆR:  Lars Barmen (nr 2 fra v) er blant Norges kokkeelite. Her under feiringen av Ingrid Espelid Hovigs 90-års dag i 2014, hvor også Eyvind Hellstrøm, Trond Moi og Arne Brimi var med. (Foto: All Over Press)
POPULÆR:  Lars Barmen (nr 2 fra v) er blant Norges kokkeelite. Her under feiringen av Ingrid Espelid Hovigs 90-års dag i 2014, hvor også Eyvind Hellstrøm, Trond Moi og Arne Brimi var med. (Foto: All Over Press) Vis mer

- Det bare èn ting, og det er når noen har moro med å ødelegge mat! Jeg har opplevd så mange folk som må klare seg uten å bli mett hver dag, og da blir jeg kraftig irritert av tv-programmer der deltagere kaster bløtkake i ansiktet på hverandre. Men her har det heldigvis vært en veldig bra utvikling, konstaterer 53-åringen.

De senere år har Lars arbeidet mest som frilanser med opptredener og kurs. På Jacob's på Holtet i Oslo er det kø av matinteresserte som vil lære å bli bedre hobbykokker.

- Hva er det beste rådet du har fått i livet?

FORFATTER: Lars Barmen har gitt ut flere bøker, hvor maten også kan tilberedes utendørs.  (Foto: Kagge forlag)
FORFATTER: Lars Barmen har gitt ut flere bøker, hvor maten også kan tilberedes utendørs.  (Foto: Kagge forlag) Vis mer

- Det fikk jeg av min gamle læremester da jeg gikk i kokkelæra: Den som gir seg, er en dritt!

- Er det ingenting du er redd for?

- Jo, å kjøre bil og å fly! Jeg er kontrollfreak og kan godt kjøre bil hvis jeg vet jeg er helt alene på veien. Men jeg innser at det er for mye forlangt, medgir en lattermild Barmen...

Matglad? Følg oss gjerne på Facebook!

Les også:

Lag mat ute i det fri

Salt og søt mat du lager på bålet

Viktig når du trener ute