OPPSKRIFT PÅ FASTELAVNSBOLLE: fyll fastelavnsbollen med noe godt! Bringebærmousse og lakris, for eksempel. FOTO: Morten Eik
OPPSKRIFT PÅ FASTELAVNSBOLLE: fyll fastelavnsbollen med noe godt! Bringebærmousse og lakris, for eksempel. FOTO: Morten EikVis mer

Oppskrift på fastelavnsboller med godt fyll

Fastelavnsboller med himmelsk fyll

Lakris, bringebær, sitronsmør og salt karamell. I år fyller du fastelavnsbollene med mye mer enn krem og syltetøy!

(Dagbladet): Du vet hvilken dag som nærmer seg når diskene fylles opp av store, melisdryssede hveteboller fylt med krem og syltetøy.

Søndag 11. februar feirer vi fastelavn i år. Da spiser vi boller i lassevis og pynter bordet med bjørkekvister fulle av fargerike fjær.

De beste bollene baker du selv, men må du kjøpe dem i farta kan du se hvilken kioskkjede som har de aller beste bollene her. Og hvis du ferdes langs E6 nord for Oslo kan det være en idé å dra innom Espa for å teste Norges mest berømte boller.

Mens det er syltetøy, krem og vaniljekrem som vanligvis befinner seg mellom de to delene i fastelavnsbollen, er det fullt lovlig å fylle bollene med helt andre godsaker.

Hva med en bolle fylt med bringebær og lakris? Salt karamell og ostekrem? Eller sitronsmør og kokos?

Dagbladet allierte seg med Opplysningskontoret for brød og korn for å få de beste tipsene til fastelavnsboller. Over finner du grunnoppskriften til den mest klassiske bollen med krem og syltetøy. Vil du bake glutenfrie fastelavnsboller ligger oppskriften helt nederst i artikkelen.

Du får også gode tips til hvordan du baker de aller beste bollene.

Fastelavnsboller med sjokoladeis og krem

Sjokoladeelskerens drøm! Fyll bollen med myk sjokoladeis og krem, og pynt med små marshmallows, sjokoladekuler og annet godt. Litt sjokoladesaus fra flaske gjør susen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og hvis du er i det dekorative hjørnet, gir du bollelokket en omgang med sjokoladeglasur.

TIL SJOKOLADEELSKEREN: Fyll bollen med sjokoladeis, krem, marshmallows, sjokoladekuler og sjokoladesaus. 
TIL SJOKOLADEELSKEREN: Fyll bollen med sjokoladeis, krem, marshmallows, sjokoladekuler og sjokoladesaus.  Vis mer

Fastelavnsboller med ostekrem og salt karamell

Her har vi tatt den helt ut og fylt bollene med hjemmelaget ostekrem og farlig god salt karamell.

Som om ikke dette var nok har vi pyntet med sjokoladekuler, hakkede valnøtter og melis. Under får du oppskriftene du trenger.

Fastelavnsboller med sitronsmør og kokos

Sitronsmør, eller lemon curd, som det ofte kalles, smaker både friskt, søtt og syrlig. Dette er finfint følge til bollen, enten rørt inn i kremen, eller smurt rett på bollen under en kremklatt.

Litt revet kokos, sitronmelisse og melis er prikken over i'en på denne varianten av fastelavnsbollen.

Fastelavnsboller med skogsbær og vaniljekrem

Vaniljekrem og rørte skogsbær smaker deilig i fastelavnsbollen.

Varm opp frosne bær i en kjele. Rør i bærene uten å mose dem. Avkjøl og ha i bollene sammen med vaniljekrem.

Pynt med tørkede blomsterblader, ekstra bær og et lett melisdryss.

SKOGSBÆR OG VANILJE: Vaniljekrem og rørte skogsbær er manges favoritt. 
SKOGSBÆR OG VANILJE: Vaniljekrem og rørte skogsbær er manges favoritt.  Vis mer

Fastelavnsboller med bringebær og lakris

Bringebær og lakris er en velsmakende duo.

Vi fylte bollen med bringebærmousse (se egen oppskrift nederst i saken), og pyntet med bær og lakris i alle varianter; sirup, fudge, pulver, saus og snører.

En enklere variant er å bruke krem med bringebærsyltetøy istedenfor mousse.

Beste tips til vellykkede fastelavnsboller

- Ha nok væske i deigen, mal din egen hele kardemomme og la deigen heve lenge nok.

IKKE FOR MYE MEL: Ett av baker Erlend Løken Voldens bollebakingstips. FOTO: Jon-Are Berg-Jacobsen i Vest Vind Media
IKKE FOR MYE MEL: Ett av baker Erlend Løken Voldens bollebakingstips. FOTO: Jon-Are Berg-Jacobsen i Vest Vind Media Vis mer

Slik lyder bolleproff Erlend Løken Voldens beste tips til deg som skal bake fastelavnsboller i helgen. Løken Volden er nordisk mester i søtbakst og medlem av bakerlandslaget.

- Mange gjør den feilen at de er redde for å få en klissen deig, og fristes til å ha i for mye mel. Da blir bollene tørre og kompakte.

Bakerens råd er å sørge for at du har en god oppskrift med nok væske, følge den til punkt og prikke, elte deigen nok og vente til slutt med å tilsette smøret.

- Da blir deigen fin å jobbe med. Det er også viktig å la deigen både forheve og etterheve lenge nok. Stek bollene raskt i ovn som er varm nok, tipser Løken Volden.

Fastelavnsboller på svensk

Svenskene kaller sine fastelavnsboller for «semlor», og fyller dem gjerne med makronfyll eller mandelmasse.

Vi fylte vår norske svenske med makronfyll laget etter anvisning på posen. Bland makronfyllet med litt varm melk og litt av innmaten i bollen og legg fyllet tilbake i bollen. (Det er lurt å skjære bare en liten topp av bollen.)

Fyll på med krem, strø hakkede mandler over og pynt med et melisdryss.

DEN SVENSKE: Fastelavnsboller i Sverige kalles «semlor» og er fylte med mandelmasse og krem.           
DEN SVENSKE: Fastelavnsboller i Sverige kalles «semlor» og er fylte med mandelmasse og krem.            Vis mer

LES OGSÅ:

Nysgjerrig på hvordan proffene på bakerlandslaget lager fastelavnsboller?

Fastelavnsboller på tre måter.

Bli med på «en fika» på Sveriges beste konditori.