Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Barnefedme:

Fedme-epidemien: Vil ha slutt på sjokoladepapir

Britisk helsedirektør vurderer å pakke inn godteri og snacks på samme måte som tobakk.

GENERISK: Den britiske direktøren for helse, Dame Sally Davies, foreslår å innføre anonym innpakking på godteri og sjokolade, slik det har blitt gjort med tobakk. Foto: Elisabeth Dalseg / NTB Scanpix
GENERISK: Den britiske direktøren for helse, Dame Sally Davies, foreslår å innføre anonym innpakking på godteri og sjokolade, slik det har blitt gjort med tobakk. Foto: Elisabeth Dalseg / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På tide å vinke farvel til fargerik og fristende emballasje på sjokolade, potetgull og snacks?

Den britiske helsedirektøren Dame Sally Davies leder nå et prosjekt som ser på muligheten og effekten av å anonymisere sjokolade og godteri i butikk, inspirert av arbeidet som er gjort med tobakk, melder den britiske nettavisen the Independent.

Den britiske tenketanken the Institute for Public Policy Research (IPPR) har undersøkt ideen, og kommet fram til at generisk innpakning på snacks og godteri vil gjøre konkurransen om oppmerksomhet jevnere mellom merkevareløs frukt og grønt - og godteri i fargerik innpakning.

Her hjemme blir forslaget møtt med varierende entusiasme.

- I Norge har matvarebransjen en selvreguleringsordning for å redusere markedsføring av usunne produkter til barn. Emballasje er ikke en del av denne ordningen. Å innføre anonym emballasje for sjokolade og chips er derfor ikke et tiltak vi vurderer, sier Anne Bramo, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, til Dagbladet.

Heller ikke Helsedirektoratet har vurdert tiltaket som aktuelt i Norge.

VIL HA MÅTEHOLD: Linda Granlund i Folkehelsedirektoratet ønsker ikke å anonymisere godteriet i Norge. Foto: Folkehelsedirektoratet
VIL HA MÅTEHOLD: Linda Granlund i Folkehelsedirektoratet ønsker ikke å anonymisere godteriet i Norge. Foto: Folkehelsedirektoratet Vis mer

- Sigaretter og snus vet vi inneholder helseskadelige forbindelser som medfører helseskader, mens sukker er først skadelig i for store mengder. Derfor er vi opptatt av å formidle viktigheten av et sunt og variert hverdagskosthold, der også sukker skal være lov, men i begrensede mengder, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet.

- Vi ser at pris og tilgjengelighet er de mest effektive virkemidlene for å få folk til å gjøre sunnere valg. Derfor er blant annet vårt innspill til folkehelsemeldingen å innføre sunn skatteveksling – der vi øker prisen på usunne varer og reduserer prisen på sunne varer.

LUNSJPAUSE:Selv om vi fortsatt trives med brødmaten er det også rom for store variasjoner i matpakka. Frukt, grønt og sunne alternativer viser seg også å være økende hos barn og unge i dag. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Å gå for langt

Jøran Hjelmesæth, professor ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold og Universitetet i Oslo og leder for Nasjonalt råd for ernæring, synes forslaget er svært originalt og spennende.

- Spørsmålet er om det er realistisk å gjennomføre. Det er en viss forskjell i farlighetsgrad på sigaretter og mat - også usunn mat. Man kan stille seg spørsmålet om det er å gå litt for langt.

ORIGINALT: Professor Jøran Hjelmeseth synes forslaget er både originalt og spennende. Foto: Senter for sykelig overvekt (SiV)
ORIGINALT: Professor Jøran Hjelmeseth synes forslaget er både originalt og spennende. Foto: Senter for sykelig overvekt (SiV) Vis mer

- Det er kanskje heller ikke riktig ende å begynne i om man vil forebygge overvekt hos barn og unge.

- Så vidt jeg vet er det ikke gjort spesifikke studier i Norge som har undersøkt sammenhengen mellom inntak av sjokolade eller potetgull og barns overvekt, men det er forsket mye på sukkerholdig drikke, sier Hjelmesæth som også leder Nasjonalt råd for ernæring.

- Det er sukkerholdig drikke som er hovedkilden til vektproblem hos barn og unge. Men alt godteri og snacks som inneholder sukker eller fett er kilder til for mye energi, så fra et forebyggende perspektiv er det klart at man også kan fokusere på tiltak som kan redusere inntak av sjokolade og snacks.

BARNEFATTIGDOM: Josette Duran kunne ikke akseptere at en på sønnens skole gikk sulten. Video: CNN Vis mer

- Vil være å gå altfor langt

- I Norge er markedsføring generelt og markedsføring mot barn spesielt underlagt god og detaljert regulering, blant annet gjennom markedsføringsloven og kringkastingsloven. Bransjen har i dag også et eget selvjustisorgan, Matvarebransjens Faglige Utvalg (MFU), som forbyr markedsføring av usunn mat til barn, sier Inger Marie Ingdahl, kommunikasjonsdirektør i Orkla Foods Norge, som blant annet står bak Nidar og Kims.

- Et forslag om «sjokolade i grå pose» vil være å gå altfor langt, og vi tror heller ikke dette er i tråd med hva forbrukerne ønsker.

Orkla har i dag en intensjonsavtale og samarbeid mellom næringen og myndighetene som blant annet går på å redusere sukker, salt og fett. Dette samarbeidet har allerede gitt betydelige resultater, ifølge Ingdahl.

- I Orkla jobber vi målrettet med å se på hvordan flere av produktene våre kan bli ernæringsmessig sunnere, spesielt innenfor godteri og chips. Vi tror heller på flere og mer omfattende samarbeidsprosjekter, og positive tiltak som bidrar til at nordmenn i alle aldre spiser mer variert i kombinasjon med økt fysisk aktivitet, avslutter hun.

UBEHAGELIG OVERRASKELSE: Familien til Nicole Dyer fikk sjokk da de åpnet esken på den populære Ferrero Rocher-sjokoladen. Det viste seg at noen allerede hadde forsynt seg av den. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!