Faktorer som får deg ned i vekt

Fedmeprofessor: - Trikset som gjør at du klarer å nå vektmålet ditt - og holde deg der

Tre enkle hverdagsgrep er trikset en av Norges fremste fedmeeksperter anbefaler for at du skal nå idealvekten din og holde deg der etterpå.

HOLDE VEKTA: For å opprettholde en vektnedgang, er det tre faktorer som kan være til stor nytte, ifølge professor Jøran Hjelmesæth. En av faktorene er å tørre og veie seg. (Foto: Sykehuset i Vestfold og Africa Studio / Shutterstock / NTB scanpix)
HOLDE VEKTA: For å opprettholde en vektnedgang, er det tre faktorer som kan være til stor nytte, ifølge professor Jøran Hjelmesæth. En av faktorene er å tørre og veie seg. (Foto: Sykehuset i Vestfold og Africa Studio / Shutterstock / NTB scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Har du klart å gå ned i vekt? Bravo! Nå gjelder det å holde seg der. Det er ikke alltid like lett, ifølge Jøran Hjelmesæth, professor ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold og Universitetet i Oslo.

- Det er ikke vektreduksjonen, men vedlikeholdet som er utfordringen for de fleste, sier han.

PROFESSOR: Leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo Jøran Hjelmesæth. (Foto: Sykehuset i Vestfold)
PROFESSOR: Leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo Jøran Hjelmesæth. (Foto: Sykehuset i Vestfold) Vis mer

Likevel er det ifølge professoren tre faktorer som kan være til god hjelp om du vil holde vekta:

 1. Spise frokost
 2. Gå minst en time tur hver dag
 3. Tørre å veie seg

Rådene, som ikke nødvendigvis står i prioritert rekkefølge, støttes av både klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik, ernæringsfyiolog Gunn Helene Arsky og treningsekspert Christine Thune.

Frokost

KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG: Anne Marie Skjølsvik. (Foto: Katrine Lunke)
KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG: Anne Marie Skjølsvik. (Foto: Katrine Lunke) Vis mer

- De som spiser regelmessig har større sjanse for å opprettholde en vektnedgang. Nyere forskning tyder på at kalorier du spiser tidlig på dagen vil gi mindre vektøkning enn kalorier du spiser på ettermiddagen, sier Hjelmesæth.

En solid frokost kan for eksempel være havregryn, enten som grøt eller sammen med yoghurt eller biola. Grovt brød med magert pålegg er også et godt alternativ, ifølge professoren.

- Er du ikke et frokostmenneske, eller ikke har så god appetitt om morgenen, kan det fint holde med en yoghurt. Noen liker mye mat til frokost, andre ikke. Spis det du har lyst på, råder han.

Smarte valg

 • Det totale matinntaket også viktig, ikke bare frokosten. De smarte valgene, små grepene - så ofte som mulig velge grønnere, grovere, magrere og med den sunne typen fett fra nøtter, oljer og fisk, - da har du gjort veldig mye for vekten og den indre helsen.

Kilde: Gunn Helene Arsky

Å starte hver dag med frokost gjør at kroppen får i seg næring, og dermed er klar for dagens oppgaver, mener klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik.

- Fordi forbrenningen settes i gang, vil du lettere få til en fin måltidsrytme resten av dagen. Følger du opp med en sunn og god lunsj, vil du sannsynligvis ikke få like stor lyst på snop og andre usunne ting senere på ettermiddagen og kvelden, sier hun.

Gå tur

- For å gå ned i vekt er vi avhengig av å skape et kaloriunderskudd, enten i form av å spise mindre, eller å være mer fysisk aktiv, sier Skjølsvik.

Å være i aktivitet minst 30 minutter om dagen er anbefalingen fra Helsedirektoratet.

- Dette er en minimumsanbefaling, så for å holde vekta bør du etterstrebe en time med aktivitet. Å gå en tur i så raskt tempo som du klarer, eller gå i lange oppoverbakker, er fine måte å starte på om du ikke har trent før. Å rusle en tur holder ikke, du må faktisk bli litt svett og varm, understreker Skjølsvik.

Å gå tur er en flott måte å være fysisk aktiv på, og som de fleste får til, selv de som ikke liker å trene, ifølge Hjelmesæth.

- Det en effektiv aktivitet, som funker for de som vil holde vekta. Det store flertallet av de som klarer å holde på vektnedgangen sin, forteller at de er i fysisk aktivitet i minst en time daglig, sier han, og fortsetter:

- Du kan forbrenne opptil 500 kalorier på å gå tur i en time. I tillegg påvirker turgåing apetittreguleringen, som igjen gir utslag på hvor mye du spiser. På den måten blir det enklere å opprettholde vekta.

TRENINGSEKSPERT OG IDRETTSPEDAGOG: Christine Thune. (Foto: Privat)
TRENINGSEKSPERT OG IDRETTSPEDAGOG: Christine Thune. (Foto: Privat) Vis mer

- Økt fysisk aktivitet regnes som et av de tiltakene som har størst positiv effekt på folkehelsen, og er er et veldokumentert virkemiddel i forebygging og behandling av over 30 diagnoser og tilstander. Fysisk aktivitet vil derfor blant annet redusere helserisikoen ved overvekt. Bevegelse gir økt forbrenning, og er et effektivt og positivt virkemiddel for å holde vekten stabil, eller gå ned i vekt, sier treningsekspert og idrettspedagog Christine Thune.

Helsegevinst av å gå tur

 • Hvor stort energiforbruket blir av en gåtur avhenger av kroppsvekt, varighet og intensitet.
 • Høyere vekt og, økt varighet og intensitet gir økt energiforbruk.
 • På en time vanlig gange forbrenner du mellom 300-500 kcal.
 • Og går du for å trene, for eksempel i motbakker og i kuppert terreng på fjellet eller i skogen, er det mer anstrengende og energikrevende.

Kilde: Christine Thune

- Følger man Hjelmesæths råd om å gå en time daglig, er det antagelig en stor økning i aktivitet for dem det gjelder, og mye mer aktivitet enn nordmenn flest gjør. Kun tre av 10 nordmenn gjør #dine30, det vi si en halv time moderat aktivitet minst fem ganger i uken, mens vi i snitt sitter ni timer om dagen. Det er altså vanligst å være alt for lite i bevegelse, noe som gjør det vanskeligere å holde en stabil vekt gjennom livet, sier hun.

Trå på vekta

Har du nådd ønsket vekt etter et vekttap, er det avgjørende å vite hva du veier for å opprettholde denne.

Medisin for kropp og sjel

 • Fysisk aktivitet, som å gå, øker også velværet, humøret og gir bedre selvbilde, reduserer angst, depresjon og stress.
 • Det kan også hindre eller redusere bruk av mat som trøst eller belønning.
 • Personer med fedme som har begynt å bli aktive får en mer positiv innspilling til eget utseende.
 • Bevegelse er med andre ord god medisin for både kropp og sjel enten man skal ned i vekt eller ikke.

Kilde: Helsedirektoratet og Christine Thune

- Trå på vekta til samme tidspunkt, og noter på en lapp hva tallet viser. Da har du god kontroll på om du gjør det riktig med kostholdet og treningen, eller om du bør skjerpe inn på visse områder, sier Hjelmesæth. ​

En kilo opp eller ned gjør ikke så mye, men mer enn dette bør være en indikator, ifølge professoren.

Skjølsvik er enig i at å ha kontroll på vekta er viktig, nettopp for å vite at de tiltakene du gjør er riktige.

- Men det er også viktig å ikke bli for opphengt i å veie seg. Gjør det en dag i uken, på samme tid på dagen og samme måte hver gang. I tillegg kan du eventuelt bruke et målbånd for å måle livvidden sin, eller bruke klærne som et mål, sier hun.

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Gunn Helene Arsky. (Foto: Juha Rossi)
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Gunn Helene Arsky. (Foto: Juha Rossi) Vis mer

Å veie seg for ofte kan skape unødvendige bekymringer og frustrasjoner, og kan faktisk ødelegge dagen før den har begynt, mener ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

- Likevel er det nyttig å ha kontroll på vekta. Det beste er om du alltid veier deg før frokost og uten klær hver gang. Bruk helst samme vekt, for ulike vekter kan variere med flere kilo, sier hun.

Fordi kroppsvekten kan variere med inntil to kilo per dag, bør du gi deg selv minst to uker før du i realiteten kan få en entydig indikasjon på hvordan kroppsvekten beveger seg, ifølge ernæringsfysiologen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer