Helse-Norge reagerer på regjeringas sukkergrep

Fedmeprofessor bekymret for billig godteri: - Kan føre til for tidlig død

Norges fremste helseeksperter fortviler over at godterisalget i Norge kan øke igjen. - Stikk i strid med det Norge har påtatt seg ovenfor WHO, fastslår professor Jøran Hjelmesæth.

GODT FOR NOEN: Sjokoladeprodusentene i Norge jubler for lavere sukkeravgift, men helseekspertene fortviler over biligere godteri Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
GODT FOR NOEN: Sjokoladeprodusentene i Norge jubler for lavere sukkeravgift, men helseekspertene fortviler over biligere godteri Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i dag ble det klart at regjeringa reverserer den omstridte sukkeravgiften, fra 36,92 kroner per kilo og ned til 20,82 kiloen. Fabrikksjef Rolf Rune Forsberg ved Hval Sjokoladefabrikk i Sandefjord jublet og fastslo at sjokoladefirmaet hans nå er reddet.

Men helseeksperter som Dagbladet har snakket med, er langt fra begeistret over at godteriet i butikkene nå trolig blir billigere - og dermed enda mer fristende å kjøpe.

Professor Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold går så langt som å mene at tiltaket kan få særdeles alvorlige konsekvenser:

- Dette er et forslag som på sikt kan øke forekomsten av hjerte- karsykdom og føre til for tidlig død, stikk i strid med det Norge har påtatt seg ovenfor WHO; nemlig å redusere dødeligheten av ikke smittsomme sykdommer (hjerte- kar, kreft, diabetes, …) med 25 prosent innen 2025, sier han til Dagbladet.

Tar flest liv i Norge

Hjelmesæth viser til nyere undersøkelser som viser at usunn mat og overvekt til sammen tar flest liv i Norge. Både usunn mat og overvekt er viktige årsaker til høyt blodtrykk som er øverst på listen til sykdomsbyrde-rapporten fra Folkehelseinstituttet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer