Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Helse-Norge reagerer på regjeringas sukkergrep

Fedmeprofessor bekymret for billig godteri: - Kan føre til for tidlig død

Norges fremste helseeksperter fortviler over at godterisalget i Norge kan øke igjen. - Stikk i strid med det Norge har påtatt seg ovenfor WHO, fastslår professor Jøran Hjelmesæth.

GODT FOR NOEN: Sjokoladeprodusentene i Norge jubler for lavere sukkeravgift, men helseekspertene fortviler over biligere godteri Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
GODT FOR NOEN: Sjokoladeprodusentene i Norge jubler for lavere sukkeravgift, men helseekspertene fortviler over biligere godteri Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i dag ble det klart at regjeringa reverserer den omstridte sukkeravgiften, fra 36,92 kroner per kilo og ned til 20,82 kiloen. Fabrikksjef Rolf Rune Forsberg ved Hval Sjokoladefabrikk i Sandefjord jublet og fastslo at sjokoladefirmaet hans nå er reddet.

Men helseeksperter som Dagbladet har snakket med, er langt fra begeistret over at godteriet i butikkene nå trolig blir billigere - og dermed enda mer fristende å kjøpe.

Professor Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold går så langt som å mene at tiltaket kan få særdeles alvorlige konsekvenser:

DRAMATISK: Fedmeprofessor Jøran Hjelmesæth er ikke begeistret over lavere sukkeravgift.
DRAMATISK: Fedmeprofessor Jøran Hjelmesæth er ikke begeistret over lavere sukkeravgift. Vis mer

- Dette er et forslag som på sikt kan øke forekomsten av hjerte- karsykdom og føre til for tidlig død, stikk i strid med det Norge har påtatt seg ovenfor WHO; nemlig å redusere dødeligheten av ikke smittsomme sykdommer (hjerte- kar, kreft, diabetes, …) med 25 prosent innen 2025, sier han til Dagbladet.

Tar flest liv i Norge

Hjelmesæth viser til nyere undersøkelser som viser at usunn mat og overvekt til sammen tar flest liv i Norge. Både usunn mat og overvekt er viktige årsaker til høyt blodtrykk som er øverst på listen til sykdomsbyrde-rapporten fra Folkehelseinstituttet.

Professor i ungdomsmedisin ved NTNU, Turid Lingaas Holmen, er tydelig på at billigere godteri betyr at vektpila vil peke oppover. Hun omtaler det nye budsjettforslaget «som en særdeles uklok beslutning».

- Overvekt og fedme har økt over tid både hos barn og unge. Redusert pris øker tilgjengelighet. Økt inntak av godteri og sukkerholdige varer henger klart sammen med økende overvekt. Det er vel heller ikke gunstig for tannhelsa, fastslår hun.

- Vet at avgiften har effekt

Direktør Knut-Inge Klepp i Folkehelseinstituttet sier at den eksisterende sukkeravgiften er et veldig godt virkemiddel.

- Vi vet at den har effekt, spesielt overfor barn og ungdom som har det høyeste sukkerinntaket. Mitt håp er at Stortinget tar med dette når de vurderer forslaget. Samtidig må regjeringa gjerne utrede om det er mulig å endre profilen på avgiften, slik at den rammer enda mer treffsikkert på sukkerholdige varer.

Professor Maja-Lisa Løchen ved UiT Norges arktiske universitet gleder seg over at regjeringa ikke kutter avgiftene på brus og saft. Men hun er skeptisk til endringen av sukkeravgiften.

BETENKT: Professor Maja-Lisa Løchen ved UiT Norges arktiske universitet.
BETENKT: Professor Maja-Lisa Løchen ved UiT Norges arktiske universitet. Vis mer

- Det er veldig betenkelig, og jeg er ganske sjokkert over at de gjør dette grepet nå. Trolig er det kontakten med næringslivet som ligger til grunn for at godteriet blir billigere å produsere, men det veldig ugunstig i et folkehelseperspektiv.

Den store Tromsøundersøkelsen - som har vært utført sju ganger - viser at både BMI og midjemål (magefett) øker i alle aldersgrupper og begge kjønn over tid.

- Begge er risikogrupper både for hjertesykdommer og kreft. Halve befolkningen er nå overvektige, fastslår den anerkjente professoren, som medgir at hun også fant noe positivt i det nye statsbudsjettet:

- Punktet om at snusen blir dyrere, det var bra!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!