Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Rabarbra kan høstes og spises hele sommeren:

- Feil at du ikke kan spise rabarbra hele sommeren

Gladmelding for deg som tror du må skynde deg å spise rabarbra.  

BARE BRA: Nå er den her, den deilige sur-søte smaken av nyplukket rabarbra. Trodde du at den bare kunne nytes på forsommeren, tar du feil, mener Opplysningskontoret for frukt og grønt. Rabarbraen er god hele sommeren. Foto: Berit Roald / Scanpix
BARE BRA: Nå er den her, den deilige sur-søte smaken av nyplukket rabarbra. Trodde du at den bare kunne nytes på forsommeren, tar du feil, mener Opplysningskontoret for frukt og grønt. Rabarbraen er god hele sommeren. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av oss har gode sommerminner av rabrabra dyppet i sukker. Mange av oss tror også at rabarbra er en frukt vi nyter på lånt tid; at til St.Hans er det slutt.

Etter det blir rabarbraen trevlete og smaker dårlig, er vi blitt fortalt.

SPIS I VEI: - Du kan fint høste rabarbra utover sommeren. At det er slutt til St.hans er feil, sier kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: Frukt.no 
SPIS I VEI: - Du kan fint høste rabarbra utover sommeren. At det er slutt til St.hans er feil, sier kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: Frukt.no  Vis mer

- Det er ikke riktig. Du kan fint høste inn fra planten flere ganger i løpet av sommeren, sier kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i opplysningskontoret for frukt og grønt, om frukten som engang var så ettertraktet at det var dødsstraff for å smugle den.

Like fin i august

KLASSIKER: Rabarbrasuppe med pisket fløte og  snøfriskost pyntet med eplebiter.
Foto: Ole C. H. Thomassen 
KLASSIKER: Rabarbrasuppe med pisket fløte og snøfriskost pyntet med eplebiter. Foto: Ole C. H. Thomassen  Vis mer

Hun får følge av rabarbradyrker Ingebjørg G. Wold fra Jæren. Wold har utdannelse innen matkultur og bygdeutvikling, og driver produksjon av rabarbra på familiegården i Rogaland.

Hun fortalte i fjor til Dagbladet at hennes rabarbra ble sendt inn til analyse og at det ble påvist at det ikke hadde betydning om rabarbraen ble høstet tidlig i mai eller sent i august.

Ingebjørg G Wold syntes rabarbraen så like fin ut også på høsten, og fikk ofte spørsmål om det egentlig var noen forskjell. Hun ville ha bevis.

Analysen ga henne bevis for at mengden syreinnhold i plantene er den samme sommeren gjennom.

Du kan med andre ord trygt bruke rabarbra også etter Sankthans.

ETTERTRAKTET: I Norden er det ifølge Norsk Hagebruksmuseum tatt vare på opp mot 300 rabarbrasorter. Rabarbrasorten « Victoria» er en av de søteste og den mest utbredte i Norge. Foto: Charlotte Wiig 
ETTERTRAKTET: I Norden er det ifølge Norsk Hagebruksmuseum tatt vare på opp mot 300 rabarbrasorter. Rabarbrasorten « Victoria» er en av de søteste og den mest utbredte i Norge. Foto: Charlotte Wiig  Vis mer

Utallige varianter

Rababra er en spennende plante med lang og til dels dramatisk historie. Rabarbraplanten va så ettertraktet at den ble smuglet. Den var 1700-tallets ginseng, fastslår Norsk institutt for skog og landskap..

Før i tida var det røttene som ble brukt til å kurere alle former for fordøyelsesproblemer, både forstoppelse og diaré. Den skulle også være ypperlig mot giftige bitt, forkjølelse og hemoroider, ja, til og med kurere kreft.

Senere ble rabarbra mest en prydplante. Først på 1800-tallet fant rabarbraen veien inn på kjøkkenet.

Det skal finnes 50-60 forskjellige arter i rabarbraslekten og faktisk over 1000 sorter i alt.

Helt til september - og på vinteren

Har du rabarbra i hagen og vil høste litt etter litt må du passe på å gi plantene gode vekstvilkår gjennom sesongen.

Fuktig jord, masse gjødsling og jevnlig innhøsting er oppskriften på å få rabarbraen til å trives. Gjør du dette, har du rabarbra til september, ifølge Wold.

Hun anbefaler å vri dem av, ikke skjære når du skal høste. Det gir gode vilkår for de neste skuddene å spire.

TIL FISK: Mange forbinder rabarbra med kaker og desserter, men den sursøte stengelen kan brukes til det meste. Her sursøt saus med rabarbra - til sei i vårrull Foto: Ole C. H. Thomassen 
TIL FISK: Mange forbinder rabarbra med kaker og desserter, men den sursøte stengelen kan brukes til det meste. Her sursøt saus med rabarbra - til sei i vårrull Foto: Ole C. H. Thomassen  Vis mer

Blomsterstenglene derimot bør du kutte av tidligst mulig. Slik unngår du at planten bruker all næringen på å blomstre

- Dersom det er noen planter som er for gamle vil du kunne kjenne det på stengelen. Da blir den trælete, forklarer Wold.

I fremtiden kan det se ut til at rabarbraen også vil dukke opp i vintermånedene hos Wold, som har flere eksperimenter på gang.

Men da i en kjeller, en luksusrabarbraa som dyrkes innendørs fra januar til mars. Når plantene gror i tussmørket uten sol, blir de faktisk rødere og søtere.

Spis i vei

Enkelte sorter rabarbra inneholder mye oksalsyre, men har du ikke nyreproblemer er det er svært liten risiko for å bli syk av syren,

- Generelt kan vi med stor trygghet oppfordre alle friske mennesker til å nyte stilken rå eller varmebehandlet, men kast bladene, det er i bladene mesteparten av oksalsyren sitter, sier Gerd Byermoen.

Lett å dyrke

Det er mulig å kjøpe rabarbra i butikken, men har du en hage kan du også dyrke den selv.

Rabarbra er en enkel plante, som kommer igjen år etter år. Kjenner du noen med rabarbra i hagen, be om en avlegger.

Planten formeres lett ved deling av røttene. Rabarbraplanten har en kraftig rot hvorfra det vokser opp stilker med store blad. Det er disse stilkene vi spiser, og fargen varierer fra grønn til rødlig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!