Mattilsynets cateringundersøkelse 2019:

Fem steder stengt på dagen: - Fare for alvorlig sykdom

Dårlig hygiene, gammel mat og manglende rutiner.

MATTILSYNET: 6 av 40 cateringsvirksomheter og hoteller i Oslo, Bærum og Asker, holder ikke mål, ifølge Mattilsynet. Kilde: Mattilsynet. Reporter: Christian Wehus. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mattilsynet gjennomførte i perioden februar til medio april 2019 en kampanje på 40 cateringsvirksomheter og hoteller i Oslo, Asker og Bærum som ikke er omfattet av smilefjesordningen. Seks av disse holdt ikke mål, og fikk omsetningsforbud for enkelte matvarer eller ble stengt umiddelbart.

SKITTEN UNDER: Denne stekepanna hadde fastbrente matrester og fett på undersiden. Foto: Mattilsynet
SKITTEN UNDER: Denne stekepanna hadde fastbrente matrester og fett på undersiden. Foto: Mattilsynet Vis mer

Dette er en klar forverring siden sist Mattilsynet gjennomførte en liknende kampanje to år tilbake. Da var det bare én av virksomhetene som måtte stenge.

- Vi er ikke fornøyd med at vi måtte stenge fem virksomheter på grunn av helsefare, sier Heidi Stuve, seksjonssjef i Mattilsynet, til Dagbladet.

Dette er en klar forverring siden forrige kampanje, da bare ett sted fikk påbud om å stenge. Trenden er likevel ikke bare nedadgående:

- Vi er veldig fornøyd med at 20 virksomheter har ingen eller mindre mangler, det er en stor forbedring siden forrige kampanje.

Beklager

Dagbladet har vært i kontakt med alle virksomhetene som ble stengt. Alle virksomhetene åpnet igjen kort tid etter Mattilsynets vedtak.

Her fattet Mattilsynet hastevedtak:

  • Bogstad Catering (Stenging og omsetningsforbud)
  • Desi Kitchen og Takeaway (Omsetningsforbud)
  • Haakon Tærud (Stenging)
  • Eurocatering (Stenging)
  • Hotel Havana Catering (Stenging)
  • Chef Muratti (Stenging)

Hotel Havana fikk uanmeldt besøk av Mattilsynets inspektører i en travel periode.

- Etter besøket hadde Mattilsynet merknader om at de syntes det var for mange som jobbet på kjøkkenet vårt samtidig på det tidspunktet, og at de syntes renholdet rundt oss var noe mangelfullt, sier Martin Andresen i Hotel Havana til Dagbladet.

Mattilsynet ønsket at de skulle vaske ned kjøkkenet etter de var ferdig for dagen.

- Vi var ferdig for dagen, så for vår del var dette greit. Nedvasken av kjøkken ble gjort og vi fikk tillatelse til å begynne produksjonen igjen tidlig neste morgen.

- Jeg vil også understreke at det selvsagt er en del av våre rutiner å vaske kjøkkenet etter produksjon hver dag.

I etterkant av Mattilsynets besøk fikk de også pålegg om å utbedre noen områder, og alt dette er utført.

- Jeg ønsker å understreke at jeg aldri oppfattet at anmerkningene var graverende, produksjonen kunne fortsette fortløpende, og kvaliteten på maten som blir produsert hos oss har ikke vært skadelidende. Vi er selvsagt fornøyde med at forholdene nå er helt i henhold til Mattilsynets strenge krav.

Desi Kitchen ble ikke stengt, men fikk omsetningsforbud etter kontrollen. Eier og daglig leder, Arfan Mahmood, sier at det bare var en liten feil som ble oppdaget.

- Det som var galt var at vi satt en risdessert utendørs til nedkjøling. Mattilsynet påpekte at det ikke var bra, og at vi måtte sette den i en nedkjølingsmaskin. Etter at Mattilsynet var her så har vi endret rutiner og det er de veldig fornøyde med. Mattilsynet har ellers alltid vært veldig fornøyde med oss, sier han.

- Starter på nytt

Hos Haakon Tærud Catering tok de Mattilsynets besøk tungt.

- Dette er veldig leit, sier Øyvind Tærud til Dagbladet.

Han er tredje generasjon som har drevet cateringfirmaet, fjerde generasjon er i ferd med å ta over. I 95 år har de drevet uten slike anmerkninger, men da Mattilsynet kom på besøk, var de i midlertidige lokaler i forbindelse med rehabilitering.

Vedtakene ble raskt rettet opp, og de kunne fortsette driften som normalt. Nå er de på plass i splitter nye lokaler og ser framover.

- Det gjorde vondt, og det har tatt på stoltheten. Men vi ryddet opp, og ønsker nå å legge det bak oss, og starte på nytt, med nytt konsept, sier Tærud.

- Overrasket

Hos Chef Muratti ble de litt overrasket over kravet fra Mattilsynet.

- Vi fikk vedtak om å stenge på grunn av vareleveringsområdet vårt, vinduer som var delvis åpne og noe små detaljer med renhold, forklarer Much Muratti, daglig leder hos Chef Muratti.

Han ønsker å understreke at stengingen ikke skal ha hatt noe med dårlig behandling av mat å gjøre.

- Lokalene er brukt på akkurat samme måte gjennom mange år, og vi har hatt besøk av dem tidligere uten å få noen reaksjon. Vi kunne åpne lokalene igjen klokka 12 dagen etter, etter vi flyttet varelevering til et annen sted. Vi har også dekket alle vinduer med myggnetting, sier han.

Store konsekvenser

Ved tilsynene ble det fokusert på viktige punkter for å sikre trygg behandling, lagring og servering av frukt og grønt. Det var blant annet fokus på renhold og vedlikehold av utstyr, vaskekum for frukt og grønt, temperaturkontroll ved lagring og håndtering av vegetabilier, sporbarhet, håndvask, og mulighet for kryssforurensing.

OPPBEVARING: Utenfor lokalene til en av virksomhetene fant Mattilsynet denne uhygieniske oppbevaringen av cateringkasser. Foto: Mattilsynet
OPPBEVARING: Utenfor lokalene til en av virksomhetene fant Mattilsynet denne uhygieniske oppbevaringen av cateringkasser. Foto: Mattilsynet Vis mer

Blant virksomhetene som ble stengt var årsaken i stor grad for dårlig renhold, noe som kan få svært alvorlige konsekvenser.

- Når vi stenger en virksomhet, er det fordi det er fare for at folk kan bli syke av å spise maten der, forklarer Stuve.

- Det er helt avgjørende for mattryggheten at de blant annet har gode rutiner for renhold. Det kan få ganske store konsekvenser om de ikke har hygienen på plass, og mange kan bli syke

Spiseklar frukt og grønt

Kampanjen fokuserte på «spiseklare vegetabilier», det vil si frukt, grønt, bær, urter og spirer som ikke skal varmebehandles før de serveres. Dette er et særlig fokusområde for Mattilsynet i 2019.

Også her var det flere virksomheter som misset.

- Årsaken til at vi har sett på det nå, er at det har vært både nasjonale og internasjonale sykdomsutbrudd som har vært knyttet til det med spiseklare vegetabilier de siste åra.

Dette har ofte vært knyttet til importerte bær, krydderurter og bladsalater.

- Et av våre mål har vært å veilede virksomhetene, slik at de er mer bevisst på hvordan de håndterer spiseklare vegetabilier. Ikke alle har vært like flinke til å håndtere disse matvarene. For eksempel er det mange virksomheter som ikke skyller bringebær, fordi det er vanskelig å håndtere dem uten at de blir ødelagt. Men dette er viktig! presiserer Stuve.

I tillegg var det mange som ikke hadde god nok kunnskap om håndtering av frosne bær fra utlandet, som bør varmebehandles før man serverer dem.

Sporbarhet, altså hvor - og hvem man har man har kjøpt varer fra, er også et område Mattilsynet har sett på.

SKITTENT: Dette spylehodet i oppvasken var ikke rengjort. Foto: Mattilsynets inspektører
SKITTENT: Dette spylehodet i oppvasken var ikke rengjort. Foto: Mattilsynets inspektører Vis mer

- Sporing er viktig, for da har vi blant annet mulighet til å raskt stoppe eventuelle sykdomsutbrudd.

To av virksomhetene fikk omsetningsforbud for enkelte matvarer. Årsaken var for dårlig temperaturkontroll, eller at de hadde gått ut på dato.

I tillegg til de fem stedene som ble stengt, ble det gitt 19 varsel om vedtak. Også her var det stort sett dårlig renhold av utstyr som var årsaken (12 stk.), vedlikehold av utstyr (9 stk.), håndtering og lagring av næringsmidler (8 stk.), personlig hygiene (7 stk.).

I tillegg var det noen få avvik på kravpunktene kjølekjede, fareanalyse, og sporbarhet i tre av virksomhetene, heter det i Mattilsynets rapport.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer