IKKE AKKURAT SPRELLFERSK: Selv om du går for ferskvare, kan fisken godt være over to uker gammel - og ofte eldre enn den som er ferdiginnpakket. Foto: MATRKONTROLLEN
IKKE AKKURAT SPRELLFERSK: Selv om du går for ferskvare, kan fisken godt være over to uker gammel - og ofte eldre enn den som er ferdiginnpakket. Foto: MATRKONTROLLENVis mer

Ferskvaredisken:

«Fersk fisk» på Meny var eldre enn den ferdigpakkete i 40 prosent av tilfellene

«Fersk fisk» fra fiskedisken koster mer, men er ofte eldre enn den ferdigpakkete

Ferskvaredisken er ikke nødvendigvis det beste alternativet om du er ute etter ferske varer, viser en stor undersøkelse utført av TV2s Matkontrollen.

I sommer har det norske forbrukermagasinet undersøkt fiskediskene i fem Coop Mega- og fem Meny-butikker hele 40 ganger.

Det viste seg blant annet at den ferske laksen i ferskvaredisken og den ferske laksen som er ferdigpakket i beger, er helt like – selv om prisforskjellen ofte er stor.

Hos Coop var den ferske fisken nesten to uker gammel. Hos Meny var de plastinnpakkede laksefiletene ofte ferskere enn i ferskvaredisken.

Visste du at fersk tunfisk og tunfisk på boks er nesten like sunt?

Fersk fisk hver dag?

På Meny-butikkene henger store plakater med teksten «Vi får inn fersk fisk hver dag, minst en gang om dagen».

Fisken i ferskvaredisken er dyrere, fordi man får personlig service, forklarer Harald Kristiansen fra Coop. Foto: MATKONTROLLEN
Fisken i ferskvaredisken er dyrere, fordi man får personlig service, forklarer Harald Kristiansen fra Coop. Foto: MATKONTROLLEN Vis mer

Det viser seg imidlertid at laksefiletene i ferskvaredisken var eldre enn de ferdigpakkede i 40 prosent av tilfellene.

- Teksten i reklamen betyr ikke at det er ny fisk av samtlige 20-30 arter hver dag. Men for all del, hvis dere mener reklamen er med på å skape et feilaktig inntrykk, så skal vi se på det, sier Vidar Olsen som er fiskeansvarlig i NorgesGruppen, som eier Meny til Matkontrollen.

Lyst til å prøve noe nytt?
Se vår guide til fiskedisken

Lik laks fra samme leverandør

Hos Meny er både den ferdigpakkede laksen og ferskvarelaksen fra Lerøy.

- Begge kjøpes fra Lerøy, men de har ulik verdikjede. Den som er pakka inn i beger er innom en fabrikk som driver med forbrukerpakka fisk, mens den som ligger i løsvekt legges rett på is etter slakting og går rett hit til butikk, svarer Olsen.

Matkontrollens undersøkelse viser også at laksen i ferskvaredisken til Meny kan være opptil 70 kr dyrere pr kilo såfremt det ikke er kampanjer.

Meny forsvarer dyrere pris med personlig service og mulighet for å bestemme mengden selv.

Hos Meny ligger laksen maks to dager i ferskvaredisken.

Den eldste laksen kostet mest
Over fiskedisken hos Coop Mega henger en plakat med teksten: «Spør oss om sesongens sprellferske råvarer!»

Men laksefiletene Matkontrollen fant i en av Coop Megas fiskedisker var slaktet hele 13 dager tidligere.

Det var ikke reflektert i prisen: De kostet 110 kr mer pr kilo enn de ferdigpakkede laksefiletene - som var seks dager ferskere.

- Det er forskjellig oppfatning av hva som er fersk fisk. Vår leverandør sier at den var av god kvalitet og vi sjekker dette hver eneste dag, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop om den 13 dager gamle laksen.

Kristiansen forklarer at laksen i ferskvaredisken har en holdbarhet på opptil 16 dager, og at prisen er høyere fordi man får personlig service, kan kjøpe de stykkene man vil, se og lukte på fisken.

Regelverket sier maks 17 dager fra slaktedato til du spiser den, og forhandlerne er pliktig å opplyse om dette.

Vår anbefaling er klar: Sjekk slaktedato, eller spør i butikken.

Lite som minner om sprellfersk fisk

Matkontrollen fant også ut at 60 prosent av laksefiletene i ferskvaren hos Coop Mega var slaktet for minst åtte dager siden. Selv om de ikke var utgått på dato, er det lite som minner om sprellfersk fisk.

- Det er nok ulike forventninger på hva vår leverandør setter som holdbarhetsdato og hva folk oppfatter som fersk fisk, sier Kristiansen.

TV2s Matkontrollen har sesongpremiere i kveld, klokken 20.