Coronaviruset

FHI: - Ikke bruk hansker

- Engangshansker gir falsk trygghet, mener FHI.

NYE RÅD: Dette er FHIs oppdaterte råd til folk i og utenfor karantene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det hersker fortsatt stor usikkerhet om hvordan man bør oppføre seg med hensyn til smitte, og flere uttrykker bekymring i dette uutforskede landskapet.

Det bombarderes av råd på sosiale medier og myndigheter - og noen ganger kan de virke motstridende.

For eksempel sier Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet ja til salg av smågodt i løsvekt, gitt at det ligger under lokk og skjeene byttes ofte, mens enkelte kommuneoverleger har forbudt det.

En annen ting mange lurer på, er om det er smart å bruke engangshansker - eller hansker - i butikk.

Dette er en av flere ting dagligvarekjedene får mange henvendelser på i disse dager.

- Mange er bekymret for smitte i butikk, og ber oss om å innføre ulike tiltak, for eksempel å tilby engangshansker, forteller Kine Søyland, informasjonssjef i Norgesgruppen.

Butikkene har etterlyst tydelig kommunikasjon på dette, men tirsdag parkerte Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet denne diskusjonen.

- Dropp engangshanskene

Tirsdag ettermiddag publiserte Helsedirektoratet en veileder til all varehandel, inkludert dagligvarehandel, på sine nettsider.

Her skriver de blant annet følgende:

«Alle kunder oppfordres til å følge de generelle hygienerådene og bør holde minst én meters avstand til andre kunder og til butikkens ansatte. Det er per 17. mars 2020 ikke behov for å iverksette smitteverntiltak som går utover dette, for eksempel er det ikke behov for at kunder trenger å benytte engangshansker når de handler næringsmidler. Vi oppfordrer likevel kunder til å bare ta på de varene de skal kjøpe og bruke kontaktløse betalingsløsninger som tæpping/vipps der det er mulig.»

Søyland roser myndighetene for å komme med mer konkrete råd.

- Vi synes det er veldig bra! Det er viktig i en så spesiell situasjon som vi står oppe i nå, at vi har overordnede råd og retningslinjer vi kan forholde oss til.

Det gjør det enklere for oss å sørge for at vi har de rette tiltakene, og kundene trygghet på at vi gjør det vi skal.

Slappere håndhygiene med hansker

Ifølge Mette Fagernes, seniorrådgiver ved avdeling for resistens og infeksjonsforebygging på Folkehelseinstituttet og leder for nasjonal arbeidsgruppe for håndhygiene, er det ikke nødvendig å bruke engangshansker i butikk. Snarere tvert imot.

VASK HENDENE: Det beste du gjør er å vaske hendene, sier Mette Fagernes i FHI. Foto: FHI
VASK HENDENE: Det beste du gjør er å vaske hendene, sier Mette Fagernes i FHI. Foto: FHI Vis mer

- Engangshansker erstatter ikke håndhygiene. Engangshansker bruker man primært om man er i risiko for å få en kraftig kontaminering av hendene, eller når det er risiko for å få skadelige stoffer på huden, sier hun.

- Hender med hansker overfører smitte på samme måte som om du ikke har hansker på.

Hun forteller at god håndhygiene er det viktigste rådet de gir, og at de fraråder å bruke engangshansker eller hansker når man handler.

- Vi ser at man føler seg beskyttet når man har engangshansker på, og at det kan føre til dårligere håndhygiene. Vårt råd er derfor klart: Ikke bruk hansker. Vask hendene dine.

En rekke butikker har vask ved inngangen, eller i nærheten av pantemaskinen, der du kan vaske hender både før og etter du har handlet. I disse dager er det også mange som har satt fram hånddesinfeksjon ved inngangspartiet.

- Det beste er å utføre håndhygiene før du går inn i butikken. Men har du ikke anledning til det, er det klart at et par rene hansker kan være nyttig før du for eksempel berører frukt og grønnsaker eller andre gjenstander som ikke er pakket inn, sier Fagernes.

HÅNDVASK: De fleste av oss vasker ikke hendene riktig. Mette Fagernes fra Folkehelseinstituttet forteller deg fem enkle trinn for hvordan du skal få bakteriefrie lanker. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Hun presiserer også at vi av hensyn til andre må ta minst mulig på matvarene i butikken som ikke er pakket inn - og huske å skylle frukt og grønt når du kommer fra butikken.

- Håndsprit er helt ok

Mens vi har Fagernes på tråden avklarer hun også en annen, vanlig misforståelse:

- Det er skapt noe forvirring i media i det siste rundt dette med hånddesinfeksjon og effekten av det. Det må ikke være noen tvil om at alkoholbasert hånddesinfeksjon har god effekt.

Håndvask med såpe og vann anbefales likevel som det beste alternativet utenfor helsetjenesten.

- Det har vi alltid gjort, og det gjør vi fortsatt. Dette er det beste alternativet. Men når man ikke har håndvask tilgjengelig, er hånddesinfeksjon med 70-90 prosent alkohol et godt og effektivt alternativ.

Hånddesinfeksjon har effekt fra 60 prosent alkohol, men over 70 prosent anbefales.

- Håndsprit har god effekt mot Covid-19. Det virker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer