Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Høyt blodtrykk eller barn på vei? Ikke spis for mye lakris

Finske forskere med lakris-alarm: - Påvirker barns høyde

At kombinasjonen lakris og høyt blodtrykk ikke er god, vet mange. Mattilsynet har bedt om rapport etter nye, finske funn.

FARLIG I STORE MENGDER: Gravide kan risikere å få barn med senskader dersom de spiser store mengder lakris gjennom svangerskapet. Foto: NTB/Scanpix
FARLIG I STORE MENGDER: Gravide kan risikere å få barn med senskader dersom de spiser store mengder lakris gjennom svangerskapet. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finske forskere mener vordende mødres lakrisinntak kan påvirke barns høyde, vekt og pubertet. Studien, som ble utført ved Institutt for helse og velferd ved Universitetet i Helsinki i 2017, viser at storspisere kan påføre barna sine seinskader knyttet til intelligens og hukommelse. Forskerne fant også ut at inntak av lakris gjennom svangerskapet kan påvirke barnets pubertet. Forskningsresultatene viste at døtre av mødre med høyt inntak av lakris var høyere og tyngre enn gjennomsnittet.

Venter du barn og spiser 250 gram lakris i uka, kan dette forårsake negative langtidseffekter for barnet, ifølge studien.

- Forskningsartikler fra 2009 og 2017 dokumenterer at finske barn av mødre som spiste mye lakris, scoret dårligere på tester hvor intelligens og hukommelse ble målt, forteller dr.scient. Gro Haarklou Mathisen, seniorrådgiver i faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk i Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).

SKAL UNDERSØKE: Dr. scient. Gro Mathisen i Vitenskapskomiteen for mat og miljø. Foto: VFM
SKAL UNDERSØKE: Dr. scient. Gro Mathisen i Vitenskapskomiteen for mat og miljø. Foto: VFM Vis mer

At folk med høyt blodtrykk skal unngå store doser lakris, er en velkjent sak. Helsedirektoratet har også advart gravide kvinner mot det samme - først og fremst fordi lakris inneholder det hormonforstyrrende middelet glycyrrhizinsyre.

Nye tiltak?

Nå, i lys av den nye finske studien, ønsker norske myndigheter å undersøke nærmere funnene som er gjort, og om det bør iverksettes ytterligere tiltak for å avverge at også norske gravide kvinner spiser for mye lakris.

- Mattilsynet har bedt Vitenskapskomiteen for mat og miljø om å identifisere og karakterisere mulige negative helseeffekter for fosteret, og langtidseffekter for barnet, som følge av gravides inntak av det hormonforstyrrende stoffet glycyrrhizinsyre fra lakris, forteller seniorrådgiver ved seksjon for fremmedstoffer og EØS i Mattilsynet, Cecilie Svenning.

HELSEFARE: For mye lakris kan føre til senskader for fosteret, ifølge finske studie. Nå vurderer helsemyndighetene ytterligere tiltak for å forebygge slike helseskader. Foto: NTB/Scanpix
HELSEFARE: For mye lakris kan føre til senskader for fosteret, ifølge finske studie. Nå vurderer helsemyndighetene ytterligere tiltak for å forebygge slike helseskader. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Målet er å konkretisere kostrådet, og å vurdere hvilke tiltak som eventuelt bør iverksettes for å hindre at gravide kvinner spiser mer lakris enn det som er helsemessig trygt for fosteret.

Påvirker vekt og høyde

- Finnene spiser mye lakris. De nye studiene om mulige fosterskader, som følge av høyt inntak, har nå gjort at finske helsemyndigheter advarer gravide mot å spise lakrisprodukter, uttaler Svenning i Mattilsynet.

- Hva slags holdning har norske myndigheter hatt til problemstillingen tidligere?

- Stoffet glycyrrhizinsyre, som gir den typiske lakrissmaken, er bare godkjent brukt i enkelte næringsmiddel-kategorier, og med mengdebegrensning på grunn av de negative helseeffektene. Mengden varierer betydelig mellom ulike lakrisprodukter. Sukkervarer og drikkevarer som inneholder over en viss mengde av stoffet, skal merkes med en advarsel, svarer Svenning.

Koffein og graviditet

- Er det noen annen type godteri som også gravide bør holde seg borte fra?

- Det aller viktigste er å ha et sunt og variert kosthold. Sannsynligheten for at fosteret tar skade av noe du spiser, er liten, men norske mat- og helsemyndigheter anbefaler likevel gravide å følge kostrådene. Vi har tidligere vært, og er fortsatt, opptatt av koffein fordi vi i Norge drikker mye kaffe og brus, medgir Cecilie Svenning.

Mattilsynet var tidlig ute med å få vurdert helseeffekter av koffein, noe som resulterte i at man anbefalte gravide å begrense sitt inntak av koffein fra kaffe, te, brus og energidrikker. Her har andre land i Europa fulgt etter.

Nordmenn spiser sannsynligvis mindre og andre typer lakris enn finnene, antar Svenning, men inntil ekspertene har gått igjennom all tilgjengelig kunnskap, mener Mattilsynet at det er grunn til å si at gravide også i Norge bør være forsiktige med inntaket av lakris.

Sammenliknet grupper

Gro Mathisen i Vitenskapskomiteen for mat og miljø opplyser at den finske studien testet ulike grupper opp mot hverandre:

KAFFETØRST: Mange får slukket tørsten en tidlig morgen på Shell på Ryen i Oslo. Men hva hadde de gjort uten morgenkaffen? For noen kan det være vanskelig å forestille seg. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Barn av mødre med høyt inntak av lakris under svangerskapet ble sammenliknet med barn av mødre som spiste lite eller ikke noe lakris under svangerskapet. I artikler fra 2009 og 2010 rapporterte forfatterne blant annet at de fant at barn av mødre som spiste mye lakris, scoret dårligere på tester hvor intelligens og hukommelse ble målt. Disse barna hadde også høyere risiko for atferdsproblemer. I artikkelen fra 2017 rapporterte de igjen at barn av mødre som spiste mye lakris skåret dårligere på intelligens- og hukommelsestester. I tillegg undersøkte forfatterne om inntak av lakris hadde effekt på pubertet. De fant blant annet at døtre av mødre med høyt inntak av lakris var høyere og tyngre.

Høyt inntak av lakris var i testene definert som inntak av 500 mg glycyrrhizinsyre eller mer i uka. Det tilsvarer 250 g lakris eller mer.

- Lite eller ikke noe inntak var definert som mindre enn 249 mg glycyrrhizinsyre i uka, som tilsvarer mindre enn 125 gram lakris. Alle de 378 barna som deltok, var født i Helsinki i 1998, og av disse var 51 barn av mødre med høyt inntak av lakris, opplyser Mathisen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!