Sjekk om soppen er trygg

Fire giftige sopp alle burde kjenne igjen

Slik skiller du dem fra de gode matsoppene som ligner.

SKOGENS GULL: Kantarell og blek piggsopp kjenner de fleste igjen, men vi er ikke like gode på å kjenne igjen giftsopp. Her er fire giftige sopp alle burde kjenne igjen.
SKOGENS GULL: Kantarell og blek piggsopp kjenner de fleste igjen, men vi er ikke like gode på å kjenne igjen giftsopp. Her er fire giftige sopp alle burde kjenne igjen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Klar for sopptur? Skog og mark bugner av godsaker, og det lover godt for middagene fremover, om du bare vet hva du skal se etter.De fleste kjenner igjen kantarell og piggsopp, og vet at vi skal gå forbi soppen med rød hatt og hvite prikker - men det er ikke denne du bør være aller mest observant på, skal vi tro Pål Karlsen, leder for Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening.

- De farligste giftsoppene er hvit fluesopp, grønn fluesopp, spiss giftslørsopp og flatklokkehatt.

- Disse ødelegger nyre og lever, så om du ikke kommer til behandling, så dør du, sier Karlsen til Dagbladet.

De aller fleste giftige soppene gir, ifølge Karlsen, bare forbigående plager, mens noen arter er dødelige om man ikke kommer til behandling.

- Som squash og agurk

Ifølge Karlsen er det ikke vanskelig å se forskjell på disse og andre sopp - om du bare vet hva du ser etter. Det handler om kunnskap.

- Går du inn i grønnsaksbutikken og ikke ser forskjell på squash og agurk, så har du et problem med å velge. Men fordi vi vet forskjellen, så tenker vi ikke over at de kan forveksles. Det er det samme med sopp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer