<strong>SKOGENS GULL:</strong> Kantarell og blek piggsopp kjenner de fleste igjen, men vi er ikke like gode på å kjenne igjen giftsopp. Her er fire giftige sopp alle burde kjenne igjen.
SKOGENS GULL: Kantarell og blek piggsopp kjenner de fleste igjen, men vi er ikke like gode på å kjenne igjen giftsopp. Her er fire giftige sopp alle burde kjenne igjen. Vis mer

Sjekk om soppen er trygg

Fire giftige sopp alle burde kjenne igjen

Slik skiller du dem fra de gode matsoppene som ligner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Klar for sopptur? Skog og mark bugner av godsaker, og det lover godt for middagene fremover, om du bare vet hva du skal se etter.

De fleste kjenner igjen kantarell og piggsopp, og vet at vi skal gå forbi soppen med rød hatt og hvite prikker - men det er ikke denne du bør være aller mest observant på, skal vi tro Pål Karlsen, leder for Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening.

- De farligste giftsoppene er hvit fluesopp, grønn fluesopp, spiss giftslørsopp og flatklokkehatt.

- Disse ødelegger nyre og lever, så om du ikke kommer til behandling, så dør du, sier Karlsen til Dagbladet.

De aller fleste giftige soppene gir, ifølge Karlsen, bare forbigående plager, mens noen arter er dødelige om man ikke kommer til behandling.

- Som squash og agurk

Ifølge Karlsen er det ikke vanskelig å se forskjell på disse og andre sopp - om du bare vet hva du ser etter. Det handler om kunnskap.

- Går du inn i grønnsaksbutikken og ikke ser forskjell på squash og agurk, så har du et problem med å velge. Men fordi vi vet forskjellen, så tenker vi ikke over at de kan forveksles. Det er det samme med sopp.

Det er ikke vanskelig å se forskjell på giftig og spiselig sopp

Det er likevel noen sopp som er likere enn andre, og det kan være vanskelig for et utrent øye å se forskjell, og flere sopp kan ved første øyekast forveksles.

Fire sopp du bør styre unna

Her forklarer Karlsen hvilke sopp disse giftige lettest kan forveksles med - og hva du skal se etter.

Grønn fluesopp: Er du veldig amatør, kan du tro du plukker grønnkremle i stedet for grønn fluesopp. Den grønne fluesoppen har en farget hatt, som kan variere i farge i ulike sjatteringer av grønn, gul og brun. Som den hvite fluesoppen har den en ring på stilken som kan falle av, og en klump nederst på stilken. Kremlen har helt rett stilk.

<strong>TIL FORVEKSLING:</strong> Grønn kremle (til venstre) er en god matsopp. Grønn fluesopp (til høyre) kan gi fatale leverskader. Foto: Steinar Myhr / Samfoto / NTB Scanpix
TIL FORVEKSLING: Grønn kremle (til venstre) er en god matsopp. Grønn fluesopp (til høyre) kan gi fatale leverskader. Foto: Steinar Myhr / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer

Hvit fluesopp: Disse kan se ut som unge champignoner, men det er lett å se forskjell om du snur på dem: Champignonen har alltid litt farge på skivene, selv når den er ung, mens hvit fluesopp er helt hvit.

Hvit fluesopp har også en karakteristisk klump nederst på stilken, mens champignonen er rett.

<strong>VANSKELIGST:</strong> Flatklokkehatt er den som lettest kan forveksles med matsopp; stubbeskjellsopp. Her: flatklokkehatt. Foto: Lebrac/Wikimedia Commons
VANSKELIGST: Flatklokkehatt er den som lettest kan forveksles med matsopp; stubbeskjellsopp. Her: flatklokkehatt. Foto: Lebrac/Wikimedia Commons Vis mer

Flatklokkehatten (til venstre) vokser på stubber, og kan lett forveksles med en god matsopp som heter stubbeskjellsopp. Det som skiller dem er stilken. Flatklokkehatten har en hudaktig ring, som blir brunlig på farge etter hvert, og over denne kan det danne seg et melaktig belegg. Under ringen er det lyse, smale fibre - men stilken kan bli brun etter hvert.

Stubbeskjellsoppen har også en ring på stilken, men er helt glatt over den. Under ringen har stilken skjell eller frynser, og stilken er lysebrun men blir gradvis mørkere jo nærmere bakken du kommer.

<strong>SPISS GIFTSLØRSOPP:</strong> Inspektør Per Marstad i Næringsmiddeltilsynet i Vestfold med spiss giftslørsopp, en svært vanlig og svært giftig sopp. Arkivfoto: ARNT FOLVIK
SPISS GIFTSLØRSOPP: Inspektør Per Marstad i Næringsmiddeltilsynet i Vestfold med spiss giftslørsopp, en svært vanlig og svært giftig sopp. Arkivfoto: ARNT FOLVIK Vis mer

Spiss giftslørsopp ligner egentlig ikke på vanlig norsk matsopp, men det er er likevel lett å få med seg.

Ifølge Karlsen vokser de ofte sammen med traktkantarell, så om du ikke passer godt på når du plukker, kan du få med deg en ved en misforståelse.

Flere sopp du bør holde deg unna

Smart soppkontroll

Funnet noen skikkelig rare sopp? Eller er du ikke helt sikker på hva du har funnet?

<strong>DIGITAL SOPPKONTROLL:</strong> Her kan du be om råd, eller finne en soppkontroll nær deg. Illustrasjonsfoto: Elisabeth Dalseg
DIGITAL SOPPKONTROLL: Her kan du be om råd, eller finne en soppkontroll nær deg. Illustrasjonsfoto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Norges sopp- og nyttevekstforbund arrangerer flere hundre soppkontroller over hele landet hver høst, og har også lansert en smart app som du finner på Soppkontroll.no.

I appen kan du sjekke om det er en kontroll i nærheten av deg - eller sende inn bilder av sopp du er usikker på til en godkjent soppkontrollør - gjennom appen.

Les også:

Fem sopp du trygt kan spise

Slik renser du sopp

Arne Brimis beste kantarelloppskrifter

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer